Göran "Doza" Langer, PeO Karlström, Eva Bengtsson, Kim Larsson och Niklas Lindh.

Poddradio – Lyssna här på veckans ”Dalabygdens röst”

Dalabygdens röst 29 oktober 2020 – lyssna här!

Änglavakt vid svår lastbilskrasch, dålig acceptans för transpersoner, covid-smittan som sprider sig på många håll i Dalarna, inställda matcher och premiärer för Leksands IF, Falu BS och Stina Nilsson, den stundande allhelgonahelgen, mongolfinken i Venjan och så rusning till däckfirmor och däckhotell.

Det är något av innehållet i veckans upplaga av Dalabygdens röst. Medverkande:

– Eva Bengtsson från Falun, som överlevde svår krasch med lastbil.

– Kim Larsson, ledarskribent på Dalabygden, om nya uppdraget som ledarskribent, om tolerans, transpersoner, fågelskådning och innebandy i Enviken.

– PeO Karlström och Niklas Lindh, programledare från Dalabygden.

– Göran ”Doza” Langer, programledare, Wolf FM Radio.

– Martin Hjalmarsson, tekniker.

Programmet är förkortat då musiken har klippts bort av upphovsrättsliga skäl. Programmet Dalabygdens röst sänds i sin helhet på torsdagar kl 17 – 18 på kanalen Wolf FM Radio 88,8 Mhz.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Vansbro i topp när företags- klimatet rankades i Sverige

Vansbro kommun fortsätter att vara framgångsrik i rankingen av företagsklimatet i den undersökning som Svenskt Näringsliv gör varje år. – I Vansbro är arbetet med näringslivsfrågorna handling, säger Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
Tillförordnad kommunchef Ann-Katrin Sundelius har jobbat för en ökad känsla av trygghet i centrum. Foto: Ockelbo kommun

Ockelbos företagsklimat i topp i länet

Det ser bra ut för Ockelbo i Svenskt Näringslivs ranking. Det berättade Lotta Pettersson, regionchef på Svenskt Näringsliv på senaste företagarfrukosten.

De områden som företagen rankar bäst är påverkan av brottslighet/otrygghet, allmänhetens attityder till företagen och företagens egna engagemang för företagsklimatet.

– Det är mer liv och rörelse i Ockelbo nu, förklarar Lotta Pettersson, det ger trygghet.

Efter några incidenter på försommaren runt ungdomar som hamnade i konflikt ville Ockelbo kommun agera snabbt och satte till extra bevakning omgående.

– Med anledningen av spekulationerna i sociala medier tyckte vi det var viktigt att agera snabbt från kommunens sida, berättar tf kommunchef Ann-Katrin Sundelius. Efter samråd med kommunpolisen bad vi ett vaktbolag rondera med bil i Ockelbo på lite olika tider några gånger i veckan under sommaren.

Vaktbolaget rapporterade löpande till både kommun och polis, och det var lugnt och stillsamt i Ockelbo.

– Det var uppskattat av allmänheten, både unga och gamla, att vaktbolaget syntes i byn, berättar Ann-Katrin Sundelius. Vi hoppas denna insats skapade en känsla av trygghet.

Pernilla Hålén, som nyligen öppnat padelbanor vid Multiarenan i Ockelbo, är deltagare i företagsfrukosten och bekräftar känslan av ökad trygghetskänsla i Ockelbo.

– När jag skulle öppna mina padelbanor sa folk till mig att ”du ska få se, det kommer bara bli skadegörelse”, berättar hon. Men, det har blivit lugnare och jag har inte haft någon skadegörelse alls.

De områden i enkätsvaren som får sämst betyg av företagen är tillgång på relevant kompetens, skolans kontakter med det lokala näringslivet och upphandling.

– Kul att Ockelbo lyfter sig i enkätresultatet och förbättrar sitt företagsklimat sedan föregående år. Det kommunen fortsatt måste fokusera kring är att intensifiera dialogen med företagen och jobba för en ökad förståelse för deras utmaningar och behov, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

Oklart med pengar till reparation av Kyrkbron i Dala-Floda

När Kyrkälvbron besiktades 2019 hittades en rad brister som måste åtgärdas för att bron ska kunna fortsätta trafikeras. – Det måste lösa sig, säger Trygve Wålstedt och Bo Lundgren från Brostiftelsen. – Men det handlar om miljonbelopp, konstaterar de.

Skifspriset Rocknallen delas ut för femte gången

Den 13 november delar Björn Skifs ut priset Rocknallen för femte gången i Vansbro under en galakväll. Pristagaren är hemlig fram till utdelningen.

Stina från Älvdalen laddar för ”Flower Grand Prix”

Stina Kjellsons kärlek till blommorna har tagit henne till Flower Grand Prix, där florister från hela landet tävlar i blomsterdesign. Årets tema är ”Lust och längtan”, mer än så vet de tävlande inte.