Knäppmora AIK är en av världens äldsta innebandyföreningar. Foto: Knäppmora AIK
Förra helgen inleddes arbetet med att ta fram Knäppmora AIK:s framtidsvision, för att föreningen ska utvecklas och växa. Foto: Knäppmora AIK
Gabriel Andersson, ordförande i Knäppmora AIK.

Knäppmora startar sportakademi

Innebandyklubben Knäppmora AIK i Skinnskatteberg ska låta unga i kommunen testa en mängd olika idrotter, för att öka intresset för aktiviteter och föreningsliv. Samtidigt har ett arbete inletts för att vända en nedåtgående trend och öka medlemsantalet i föreningen.

– Nu på söndag kickar vi i gång, säger Knäppmora AIK:s ordförande Gabriel Andersson till Dala­bygden och syftar på satsning som ska sätta unga i kommunen i rörelse.

”Knäppmora Sports Academy” erbjuder 20 platser för barn mellan 10 och 13 år, som vid tio tillfällen, varannan söndag, ska få chans att testa en mängd olika sporter – och det handlar om betydligt mycket mer än bara innebandy.

– Barnen kommer att få chans att påverka själva vad de skulle vilja testa. Det ska vara inkuderande. Men det blir mycket lek, samarbetsövningar, en del innebandy, handboll, basket och så vidare­. Och så ska vi även ha en del föreningslära, där barnen får veta lite mer hur en förening är uppbyggd, säger Gabriel Andersson.

Knäppmora AIK är en inne­bandyförening med drygt 100 medlemmar som också engagerar sig på flera sätt för kommunens utveckling.

– Vi har satsningen ”Tillsammans för gemenskap” som ska nå ut till hela samhället. I somras körde vi exempelvis aktiviteter i Riddarhyttan riktat mot nyanlända.

En av världens äldsta

Knäppmora AIK är enligt klubbens hemsida en av världens äldsta innebandyföreningar och som firar 40-årsjubileum år 2022.

Knäppmora är för övrigt en mycket liten by i Skinnskattebergs kommun som fick ge hela klubben sitt namn.

Förra helgen inleddes ett arbete­ för att vända den nedåt­gående trend som stora delar av föreningssverige lidit av, där­ibland Knäppmora AIK.

– Vi har fokus på arbetet framåt om fem år. Hur föreningen ska drivas då. Vi ska ta fram en styrmodell, vi ska utveckla vårt arbete både strategiskt och operativt och öka medlemsantalet. Och så ska vi jobba tillsammans med hela samhället. Det här är viktigt, för allas vår framtid, avslutar Gabriel Andersson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Det blir mycket resande till de 70 lokalföreningarna i södra Sverige som Laila ska samarbeta med. Foto: Åsa Larsson
Laila Eriksson lämnar Vansbro kommun efter 30 år för ett arbete på Demensförbundet. Foto: Åsa Larsson

Efter 30 år i Vansbro kommun – nu väntar Lailas drömjobb

Efter 30 år som anställd i Vansbro kommun byter Laila Eriksson arbetsgivare för att fortsätta arbeta med demensvård, dock ur ett annat perspektiv. – Det finns mycket mer att göra på det här området, säger hon.

I oktober börjar Laila sin tjänst som förbundskonsulent på Demensförbundet. Det betyder mycket resande i södra delarna av landet, men också jobb hemifrån Vansbro som hon kommer att utgå ifrån.

– Jag älskar att resa och köra bil så den biten ser jag mycket fram emot, och roligast blir det att träffa alla nya människor i de 70 lokalföreningar som jag ska samarbeta med, säger hon.

Förändringar i vården

Det var inget lätt beslut att säga upp sig från en tjänst som anhörigstödsamordnare i kommunen.

– Nu känns det bra, jag hade dock önskat att jag haft någon att lämna över till nu när jag slutar, säger Laila.

Mycket har förändrats inom vård och omsorg under de 30 år som Laila haft sin anställning där.

– Från början kände jag inte alls för demensvård.

– Men någonstans under vägen väcktes intresset då jag såg stora utmaningar inom det här området, berättar Laila.

Viktiga ämnen

Hon utbildade sig till demensvårdsutvecklare under åren 2005-2007 och som projekt under utbildningstiden startade hon en dagverksamhet på Söderåsens äldreboende i Vansbro, en verksamhet som sedan blev permanentad.

– Plötsligt hade jag skapat mig ett nytt jobb, berättar Laila.

Här någonstans inledde Laila också samarbetet med den lokala demensföreningen i Vansbro kommun, en aktiv förening med ett 70-tal medlemmar.

Oro i leden

I och med den nya anställningen kan hon nu åta sig mer uppdrag i den lokala demensföreningen. Även styrelseuppdrag, något som hon ser fram emot. Nu kommer Laila att jobba med ett annat perspektiv på demensvården. Utifrån, med medlemmarna i halva landets lokalföreningar bakom sig och deras krav på exempelvis bättre vård och mer forskning inom området.

– Demensförbundet är heller inte fast i något samarbete med läkemedelsindustrin, vilket känns väldigt bra, säger hon.

Lite dystert är det dock att hennes tjänst inom kommunen varken lysts ut eller tillsatts i skrivande stund.

– Det skapar en viss oro i leden och det jag kunnat göra är att hänvisa till lokalföreningen i de fall det har varit möjligt, säger hon vidare.

Tekniska hjälpmedel

Hon känner också själv oro över att utvecklingen till viss del går bakåt inom demensvården i Vansbro kommun. Det saknas spetskompetens inom området och någon form av demensteam tycker Laila.

– Om man siar in i framtiden tror jag att det kommer nya tekniska lösningar som gör att fler kan bo kvar hemma även med demenssjukdomar, säger Laila.

Nu ser hon fram emot att ta tag i de nya arbetsuppgifterna:

– Det ska bli fantastiskt spännande att se hur demensvården fungerar i andra kommuner och andra delar av landet, och få mer insyn i frågorna nationellt. Genom det hoppas jag kunna vara med och påverka mer här hemma via lokalföreningen, säger hon vidare.

– Det är fantastiskt att få vara en del av det här och faktiskt en dröm som går i uppfyllelse, säger Laila.

Vansbro i topp när företags- klimatet rankades i Sverige

Vansbro kommun fortsätter att vara framgångsrik i rankingen av företagsklimatet i den undersökning som Svenskt Näringsliv gör varje år. – I Vansbro är arbetet med näringslivsfrågorna handling, säger Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.

Ockelbos företagsklimat i topp i länet

Det ser bra ut för Ockelbo i Svenskt Näringslivs ranking. Det berättade Lotta Pettersson, regionchef på Svenskt Näringsliv på senaste

Oklart med pengar till reparation av Kyrkbron i Dala-Floda

När Kyrkälvbron besiktades 2019 hittades en rad brister som måste åtgärdas för att bron ska kunna fortsätta trafikeras. – Det måste lösa sig, säger Trygve Wålstedt och Bo Lundgren från Brostiftelsen. – Men det handlar om miljonbelopp, konstaterar de.

Skifspriset Rocknallen delas ut för femte gången

Den 13 november delar Björn Skifs ut priset Rocknallen för femte gången i Vansbro under en galakväll. Pristagaren är hemlig fram till utdelningen.