Knäppmora AIK är en av världens äldsta innebandyföreningar. Foto: Knäppmora AIK
Förra helgen inleddes arbetet med att ta fram Knäppmora AIK:s framtidsvision, för att föreningen ska utvecklas och växa. Foto: Knäppmora AIK
Gabriel Andersson, ordförande i Knäppmora AIK.

Knäppmora startar sportakademi

Innebandyklubben Knäppmora AIK i Skinnskatteberg ska låta unga i kommunen testa en mängd olika idrotter, för att öka intresset för aktiviteter och föreningsliv. Samtidigt har ett arbete inletts för att vända en nedåtgående trend och öka medlemsantalet i föreningen.

– Nu på söndag kickar vi i gång, säger Knäppmora AIK:s ordförande Gabriel Andersson till Dala­bygden och syftar på satsning som ska sätta unga i kommunen i rörelse.

”Knäppmora Sports Academy” erbjuder 20 platser för barn mellan 10 och 13 år, som vid tio tillfällen, varannan söndag, ska få chans att testa en mängd olika sporter – och det handlar om betydligt mycket mer än bara innebandy.

– Barnen kommer att få chans att påverka själva vad de skulle vilja testa. Det ska vara inkuderande. Men det blir mycket lek, samarbetsövningar, en del innebandy, handboll, basket och så vidare­. Och så ska vi även ha en del föreningslära, där barnen får veta lite mer hur en förening är uppbyggd, säger Gabriel Andersson.

Knäppmora AIK är en inne­bandyförening med drygt 100 medlemmar som också engagerar sig på flera sätt för kommunens utveckling.

– Vi har satsningen ”Tillsammans för gemenskap” som ska nå ut till hela samhället. I somras körde vi exempelvis aktiviteter i Riddarhyttan riktat mot nyanlända.

En av världens äldsta

Knäppmora AIK är enligt klubbens hemsida en av världens äldsta innebandyföreningar och som firar 40-årsjubileum år 2022.

Knäppmora är för övrigt en mycket liten by i Skinnskattebergs kommun som fick ge hela klubben sitt namn.

Förra helgen inleddes ett arbete­ för att vända den nedåt­gående trend som stora delar av föreningssverige lidit av, där­ibland Knäppmora AIK.

– Vi har fokus på arbetet framåt om fem år. Hur föreningen ska drivas då. Vi ska ta fram en styrmodell, vi ska utveckla vårt arbete både strategiskt och operativt och öka medlemsantalet. Och så ska vi jobba tillsammans med hela samhället. Det här är viktigt, för allas vår framtid, avslutar Gabriel Andersson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Stor ökning av samtal till Kvinnojouren Malung-Sälen

Under pandemin, och speciellt de senaste månaderna, har antalet samtal till Kvinnojouren i Malung-Sälen mer än fördubblats jämfört med samma period förra året.
– Det är tur att vi finns, men för jäkligt att vi behöver finnas, säger Tätte Örhammar Sjödén, ordförande i föreningen.

På Internationella kvinnodagen var Kvinnojouren ute på Grönland i Malung för att visa att de finns och berätta vad de gör.

– Det har ju varit omöjligt för oss att ha några aktiviteter eller möten under pandemin, så nu passar vi på när det går att vara utomhus, sa Margareta Enders, kassör i föreningen.

Med frukt och godis, och förstås information, ville de visa vilket stöd de kan bidra med till kvinnor i utsatta situationer.

Kan behöva skyddat boende

Många känner ändå till att Kvinnojouren finns, och de senaste månaderna har det varit mycket att göra med att stötta kvinnor som hört av sig och vill ha hjälp. Det handlar dels om stöd via telefon men också om hjälp med att ordna skyddat boende om kvinnan och kanske även barn, behöver det.

– Det verkar bero på att fler är hemma mer tillsammans med sina män, och blir på så vis mer utsatta. Är man kanske sedan i riskgrupp för covid-19 och inte kan träffa andra människor blir det en väldigt utsatt situation, säger Margareta.

Finns ingen ursäkt

Tätte tycker att det rättsligt tas alldeles för lätt på misshandel mot, och till och med mord på kvinnor:

– Det finns faktiskt ingen ursäkt för att misshandla eller hota en kvinna, säger hon.– Jag menar att brotten måste prioriteras i domstolar och hos polisen. idag blir de liggande utan åtgärd i åratal och förövarna har möjlighet att begå fler brott under tiden, fortsätter hon.

Kvinnojourens jourlägenhet finns i Malung.

– Den senaste tiden har det varit många som behövt använda den, tyvärr, säger Tätte.

Startar tjejjour

Positivt är däremot att föreningen den senaste tiden också fått en del nya medlemmar vilket är välkommet, även om många enbart vill stötta och inte har möjlighet att vara aktiva.

– Nu söker med ljus och lykta efter ett par yngre kvinnor som kan vara med och starta en tjejjour här i kommunen, säger Margareta.

– Vi har fått pengar till det och även signaler om att det behövs, och signalerna kommer från yngre tjejer, berättar Tätte.

Kvinnojouren i Malung-Sälen är med i riksorganisationen Unizon.

Smedjebacken satsar 100 000 på mensskydd

Samtliga kommunala toaletter i Smedjebackens kommun ska utrustas med mensskydd. Det handlar om totalt 450 toaletter.

Det värsta smittoläget i landet

De senaste siffrorna visar att Gävleborgs län har 884 smittade fall per 100 000 innevånare, flest i landet. Det är den nya brittiska mutationen som har kopplat greppet i länet och står för 60 procent av de positiva provtagningsresultaten.

Idrotten har gett Lars energi

Han är förlamad från brösthöjd och nedåt, men det har aldrig hindrat honom från att idrotta. – Idrott har varit en stor och viktig del av mitt liv. Idag handlar det mest om idrott till husbehov och för mitt ett eget välbefinnande.
Bo Johansson rockar loss framför en jublande publik. Foto: Privat
Sebastian Samuelsson och Bo Johansson på antidopningsuppdrag i USA. Foto: Privat
Bo Johansson på sitt kontor i Falun. Foto: PeO Karlström
Bo Johansson samarbetade med racerföraren Sebastian Hohenthal. Foto: Privat
Bo Johansson med foto på sin nya samarbetspartner Nils van der Poel. Foto: PeO Karlström
Bo Johansson och Little Boo and the Virgins Foto: Privat/PeO Karlström

Hektiskt för Limasonen när det blev två VM-guld

Limasonen Bo Johansson, 54, har haft och har många strängar på sin lyra. En engagerad, energisk och levnadsglad ”Västerdaling”, som det händer saker kring mest hela tiden. Idrott är hans liv, men även rockmusik och älgjakt med hund står högt upp på agendan. Och mycket, mycket mer. De senaste åren har jobb med elitidrottare mer och mer tagit över.

Och inte vilka elitidrottare som helst. Sebastian Samuelsson och Oscar Svensson är två av tio i stallet, men också det senaste tillskottet, Sveriges nya skridskoess Nils van der Poel.

– Vi skrev avtal en fredag. Sex dagar senare tog han VM-guld på 5000 meter, och inte nog med det. Seger på 10 000 och nytt världsrekord. Helt ofattbart. Gissa om jag hade några hektiska dagar. Alla vill träffa Nils, säger Bo.

Skridskokungen valde alltså en agent från Dalarna?

– Ja Wolfgang Pichler ringde och ville att jag skulle hjälpa Nils. Däremot gillar jag inte ordet agent. Jag är en förmedlare i olika affärer, kontrakt och sponsoravtal och dessemellan lite kurator.

Vi backar bandet för att få en bättre bild av Limasonen.

– Jag började fyraårigt tekniskt gymnasium i Malung, men hoppade av nästan omgående. Att studera var inget för mig på den tiden. Att meka med bilar, hugga ner skog eller skjuta älg – det var liksom på riktigt.

Elektriker blev hans profession och omgående fick han jobb på Malungs Elverk 1985.

– Första dagen glömmer jag aldrig. Arbetskamraterna talade om att snart kommer gubben. Det visade sig vara Sixten Jernberg. Tuff och ärlig att jobba med och han körde på hela dagarna. Ingen rast och vila där inte och han sa ofta; ”Vi ska äta pojkar, men vi ska skynda oss!” Jag gillade att jobba hårt och blev mycket god vän med Sixten.

Samtidigt pågick Bos´ idrottsliga karriär. Skidskytte i Lima SKG, fotboll i Nornan och hockey i Malung.

– Jag skulle hålla på med allt, men hockey var nummer ett. Det kulminerade när jag körde Vasaloppet på förmiddagen och spelade division ett-match i hockey på kvällen.

De idrottsliga framgångarna kom i den udda sporten skidfältskytte. Två NM-guld, två SM-guld och en plats i landslaget i tio år. Några säger att Bo förmodligen hade hållit på än, om inte sporten lagts ner.

Till detta ska läggas 15 Vasalopp och från 2003 är han även tävlingsledare.

– Jag har haft så förtvivlat svårt att säga nej. Å andra sidan har det gett mig många chanser och möjligheter. Jag tränar faktiskt fortfarande på att säga nej.

Tur att han inte sa nej en varm junidag 1993. Då hade vi aldrig fått höra rocklåtar som Sweet Linda Dream eller Love Letter. Ett rockband hade lämnat återbud att spela på Limas årliga Simmarfest. Förfrågan gick till Bo och några kompisar och plötsligt var Little Boo and the Virgins verklighet.

600 kom till Limedsforsens Folket Park. Bandet hade tidstypisk utstyrsel med brylkräm, myggjagare, nylonskjortor och kavaj. Succé och stora rubriker.

– Vi håller faktiskt på än. Några nya i bandet, men annars är det mesta sig likt, förutom brylkrämen förstås, säger Bo och stryker försiktigt handen över flinten.

2002 lockade ekonomiprogrammet Sport Management på Högskolan Dalarna.

– Jag kom in. En helt ny värld, som jag mötte med skräckfylld förtjusning. Men en utbildning som öppnade upp dörren till sponsringens värld.

Men Bo nämner gång på gång idrottens betydelse samt stöttningen och förtroendet från några nyckelpersoner. Rektor Joel Andersson, föräldrarna May & John, farbror Alf, Sixten Jernberg och Rolf Hammar nämns både med respekt och tacksamhet.