Britt-Marie Brandt har skött om badplatsen vid Jontnilstjärnen norr om Vansbro i över 20 år. Nu ska skogen runt tjärnen avverkas och hon är förtvivlad över att den fina platsen ska bli förstörd. Foto: Åsa Larsson
Britt-Marie ser till att det finns ved, plockar skräp och pysslar med växter på borden vid badplatsen. Här finner hon rekreation som så många andra. Foto: Åsa Larsson
Här ska det göras en föryngringsavverkning våren 2021. Skogen har bedömts vara i 80-årsåldern. I området finns leder och stigar, badplats och rikligt med bär och svamp. Foto: Åsa Larsson
Skogsägaren Stora Enso har sparat cirka 15 meter av skogen närmast tjärnen för att ta hänsyn till badplatsen. Risken för vindfällen på grund av sandjorden menar de är liten. Foto: Åsa Larsson

Hennes smultronställe hotas av avverkning

I över 20 år har Britt-Marie Brandt skött om bad­platsen vid Jontnilstjärnen norr om Vansbro. Nu ska skogen runt badplatsen avverkas och Britt-Marie är förtvivlad. – Många hör av sig till mig och undrar om det verkligen är sant, säger hon.

Den anrika badplatsen ligger alltså vid Jontnilstjärnen, eller Mellantjärnen som den egentligen heter på kartan, en av tre tjärnar som sitter ihop i ett system med Vanån och sjön Van.

Här i trakterna fanns fäbodar in på 1800-talet och badplatsen har förmodligen från början varit vattenställe för korna.

I åtminstone 60 år har det varit­ badplats i den lilla viken med sandbotten och med barrskogen runt omkring. Här växer riktigt med blåbär och andra bär, och även en del svamp. Området har många stigar och skogsbilvägar, cykelleder och flera fina rastplatser längs Vanån i närheten.

På den nedlagda järnvägen alldeles intill åks det dressin, och badplatsen är ett populärt ställe att stanna till på. Tjärnen ligger cirka fem kilometer från Vansbro centrum.

Britt-Marie Brandt har i över 20 år skött om platsen helt ideellt. Hon har städat upp om någon skräpat ner, sett till att det finns ved och grillpinnar till eldplatsen samt att bänkar och bord är hela. I en dikt som hon satt upp manas till varsamhet om naturen.

Vansbro kommuns naturpris

Tidigare i år fick hon Vansbro kommuns naturpris bland annat för sin insats här.

– Jag tycker så mycket om den här platsen och det är det många som gör, säger hon.

– Jag träffar många barnfamiljer, hundar och hundägare, och människor som precis som jag finner avkoppling här vid tjärnen, berättar hon.

På borden står små träkrukor med buketter och dekorationer från naturen. Sådant gillar Britt-Marie att pyssla med. Visst händer det att det skräpas ned och förstörs, men de allra flesta är rädda om platsen.

– Nu är jag orolig att det ska bli helt förstört här, om skogen ska tas ner, säger Britt-Marie.

Martin Persson är planeringsledare i området för skogsägaren Stora Enso:

– Det är undantaget från avverkning cirka 1,4 hektar mot tjärnen, som bredast cirka 60 meter och på smalaste stället cirka 15 meter, säger han och fortsätter:

– Detta är bland annat gjort utifrån en inrådan från en person som är insatt i området. Tanken är att det ska minska intrycket av avverkningen och att miljön kring badplatsen ska bevaras.

En del skog närmast badplatsen ska alltså sparas vid avverkningen men i området är det sandjord vilket­ kan innebära risk för att träden blåser omkull om övrig skog försvinner.

– Det känns inte som att detta område skulle vara något extra utsatt för vind och risk för vindfällen. Skogen har stått utsatt för vinden som kommer ut från tjärnen under alla år. Många träd bör stå emot vind tack vare det, säger Martin.

Stora Enso har ingen exakt uppgift på när det avverkades här senast. Enligt skogsvårdslagen får föryngringsavverkning göras när skogen uppnått en viss ålder, beroende på markens produktionsförmåga. För barrträd som det är frågan om här ska det gå 45–100 år mellan avverkningarna.

Avverkning till våren

Enligt Skogsstyrelsens och Stora Ensos egen bedömning i samband­ med avverkningsansökan som lämnades in i september 2019 är skogen i området i 80-årsåldern.

Gallring har gjorts senare men något exakt år för det finns inte

i registren.

Skogsägarna har också i ansökan tagit hänsyn till viss växtlighet­ i området.

I vår blir det kanske första gången på alla år som Britt-Marie får lyssna till skogsmaskiner i stället för göken, som hon brukar höra här. Naturen beskrivs som bedövande vacker vid tjärnen, som en oas ur en John Bauer-saga.

– Den här platsen vill jag aldrig vara utan, säger Britt-Marie.

Hon berättar att hon grät när hon fick veta att skogen ska avverkas, och att hon funderar mycket på hur det kommer att bli. Sedan visar hon foton från badplatsen vid Jontnilstjärnen genom åren.

Ett från en vår när det var översvämning här och hela badplatsen stod under vatten och så badbilder från tidigt 1970-tal när hennes barn var små.

Förskolebarn i Stjärnsund fick odla: ”Fler borde ta efter”

Förskolepersonalen förvånades över att barnen visade sådant intresse för växterna som planterades på gården. I den kommunala förskolan har det under det senaste halvåret satsats på odling för barnen som är mellan ett och fem år.
Sveriges yngste fäbodbrukare Baqer Mosawi utvisas nu i veckan.

Baqer stoppad av polis – måste ”frivilligt” välja att lämna Sverige under veckan

Sveriges yngste fäbodbrukare stoppades när han skulle leverera ost

Protesterna mot att Sveriges yngste fäbodbrukare, 22-årige Baqer Mosawi, skulle tvingas lämna landet hjälpte inte. I förra veckan stoppades Baqer av polisen i samband med att han skulle leverera ost till en kund. Under måndagen kom ett mail med information om att resan till Afghanistan skulle ske ”om två dagar”.

Baqer kom till Sverige från Afghanistan i samband med flyktingskrisen 2015. När Baqers asylansökan nekades ansökte han om att få ändra sin ansökan till att istället gälla ett arbetstillstånd. 

För att få ett arbetstillstånd som företagare måste man kunna uppvisa att man har försörjning för minst två år framåt. Det kan Baqer visa genom det femåriga stöd som han fått från Jordbruksverkets EU-stöd till unga jordbrukare. 

Andra regler för företagare

Men egenföretagare måste ansöka om arbetstillstånd från ett annat land. Som anställd hade han enbart behövt visa upp att han haft anställning under minst fyra månader och ansökan hade fått lämnas in i Sverige.

Just att ansökan får lämnas in i Sverige är avgörande för att Baqer ska kunna fortsätta sitt företag. Att handlägga ansökan om arbetstillstånd beräknas ta minst ett år och skulle kunna bli ända upp till 18 månader. Det innebär att Baqer skulle tvingas lämna sina djur under minst ett års tid. Detta samtidigt som det är akut brist på unga fäbodbrukare. 

Under förra veckan skulle Baqer leverera ost till en kund men blev då stoppad av polisen som tog hans pass och meddelade att han var tvungen att lämna Sverige inom kort. 

– Idag fick Baqer ett mail från polisen som informerade honom om att avresan blir om två dagar, berättar kollegan Bertil Johansson för Dalabygden upprört under måndagskvällen.

Utsatt för hot

Baqer har sedan tidigare börjat sälja och slakta djur i väntan på utvisningen. Hur det blir med de djur som finns kvar är ännu oklart.

Baqer har fått ta emot hot via Facebook från folk från byn som han kommer ifrån i Afghanistan, som läst om hans ”ateistiska livsstil” i Sverige.

– Förutom att oroa sig för djuren så känner Baqer sig rädd för vad som kan hända i Afghanistan som förutom hoten är ett mycket osäkert land, säger Bertil uppgivet. 

Ilska och protester

Dalabygden har i flera artiklar under hösten berättat om ärendet med utvisningshotet mot Baqer Mosawi och att många har protesterat mot beslutet. En av dem är Johanna Lill-Inger Karlsson som drog igång en namninsamling med flera tusen människor som protesterade.

– Jag kände att jag måste göra någonting för att försöka påverka Baqers situation och då blev det en namninsamling. 

Även förre centerriksdagsmannen Kenneth Johansson från Falun, som numera är ordförande i Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruk, reagerade starkt när han fick höra talas om att Baqer skulle utvisas. Dalabygden intervjuade Kenneth Johansson när det stod klart att Baqer hade börjat sälja och slakta sin djurbesättning i väntan på utvisningen.

– Det är fullständigt tokigt och inhumant att det gått så långt så att Baqer känner sig tvingad till att slakta och sälja av djur. Det är raka motsatsen till vad vi strävar, efter. Regelverket måste ändras!

Bertil Johansson säger till Dalabygden att han hoppas att våra riksdagspolitiker ställer interpellationer till ansvariga ministrar om att ändra de 20 år gamla regelverken.

– I såna här fall drabbas de som försörjer sig som egna företagare efter den så kallade flyktingskrisen 2015 negativt, och de reglerna måste ändras.

Nu står det klart att protesterna mot beslutet inte tycks ha hjälpt.

/Cia Embretsen, reporter

Fakta:

I många länder är det farligt att inte bekänna sig till en viss religion. I Afghanistan finns det en risk att det leder till ett dödstraff. 

Baqer Mosawi driver jordbruksföretag sedan 2016 som han försörjer sig på.

Vem som helst kan inte på kort tid ta sig an att sköta djuren. Detta då Baqers jordbruk bedrivs med delvis ålderdomliga metoder så som fäbodvistelsen och förädling av mjölkprodukter över öppen eld. Baqer har försökt att hitta någon kunnig som skulle kunna ta över, utan att lyckas.


Sämst psykisk hälsa bland unga i Norberg och Skinnskatteberg

Ungdomar i Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar har sämst psykisk hälsa bland kommunerna i hela Västmanland. Det visar en undersökning om psykisk hälsa och ohälsa som Region Västmanland har presenterat.

Pippi förenar barn och vuxna i Svärdsjö

Det var fullsatt i församlingshemmet i Svärdsjö när projektet med Pippi Långstrump drog igång under lördagsförmiddagen. Pippi fyller 75 år

Snusbrist är cyklisternas enda problem genom Europa

– Vi har inga problem! Jo, förresten. Snuset håller på att sina! Kanske ändå inga större problem för duon Lennart From från Ludvika och Bengt Backman, Västervik, som cyklar vidare i en rasande fart genom Europa.