FOTO:
Kommunstyrelsens ordförande Joakim Storck (C) i Falu kommun.

Kommunalrådet: Försvarsministern ringde imorse och berättade

Det är stor glädje inom kommunledningen i Falu kommun sedan Försvarsdepartementet meddelat att Dalregementet enligt deras förslag ska återinrättas. Dalabygden träffade kommunstyrelsens ordförande Joakim Storck (C) för en intervju strax efter beskedet från försvarsminister Peter Hultqvist.

RADIO: Lyssna till intervjun med Joakim Storck direkt efter beskedet från försvarsministern.

– Jag blev uppringd av Peter Hultqvist nu på morgonen, men jag har väl också förstått genom att flera ledamöter i försvarsutskottet hade uttalat sig att det som DN skrev i fredags sannolikt stämde.

Hur känns det här?

– Det känns fantastiskt roligt tycker jag. Det är en underbar känsla. Och vi har försökt nu i ett och ett halvt år att få fram vilka fantastiska förutsättningar som finns för en regementsetablering i Falun och det främsta är att vi har en pågående utbildningsverksamhet genom regementsgruppen som utbildar hemvärnssoldater och att vi har ett skjutfält som har kvar alla miljötillstånd och används på samma sätt som det gjorde för 20 år sedan och det gör att Falun ju har två viktiga resurser. Man har kompetensen och man har övningsmöjligheterna.

Hur nära är det här ett faktiskt beslut som innebär att Dalregementet kan återupprättas?

Nu kommer ett uppdrag till försvarsmakten i försvarspropositionen att det ska ske en regementsetablering i Falun och då kommer det att sättas igång en process där försvarsmakten skickar ut sin personal som ska jobba med exakt hur det här ska utformas och där kommer vi från kommunens sida att vara behjälpliga.

Vad är det första som ni kommer att göra från kommunens sida nu när beskedet har kommit?

– Ja det jag kommer att göra nu det är att ringa till dalregementgruppens chef Daniel Banck och gratulera.

Vad har du för tankar en sån här dag?

– Jo det är en härlig känsla tycker jag. Och vi har ju dessutom varit uträknade, enligt uppgifter som kom tidigare om en möjlig etablering i Östersund, där Falun inte nämndes. Då tror jag att de flesta trodde att det var kört för Faluns del. Men jag har hela tiden trott på Falun och envist fört fram att det vore dumt att inte satsa här och det verkar ha gett utdelning.

Vad betyder det här för Falun som kommun?

Det betyder förstås mycket. Att man får ungdomar som kommer hit och lägger nästan ett år av sitt liv på en utbildning i Falun, varje år. Sen utöver det så betyder det förstås en del kortsiktiga saker som arbetstillfällen och vissa investeringar kopplade till regementet. Mera det betyder också att Falun blir en betydande ort för Försvarsmakten i norra Mellansverige, för det finns ju inte så många regementen i Sverige idag. Det var ju en helt annan situation om man backar 30 år. Då fanns det ju regementen på många orter. Falun kommer att vara Försvarsmaktens viktigaste etablering i norra Mellansverige och det tror jag kommer att leda till att Falun kommer att vara aktuellt till exempel för infrastrukturinvesteringar och annat för att stödja Försvarsmaktens arbete.

Kommer ni från kommunens sida att inleda någon typ av arbeten i Högbo, om det är aktuellt fortfarande för Dalregementet?

– Det är det som vi har lyft fram från kommunens sida och det kommer vi förstås att fortsätta att göra. Sedan får vi se om det är så man vill lösa det, genom Högbo, eller om det är på något annat sätt. Men jag tycker att det vore väldigt bra om man använder Högbo, för det är ju en resurs som finns till förfogande och som innebär att man kan börja utbilda soldater på ett eller två års sikt.

/Niklas Lindh, reporter

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Peters maratonbilder tog priset

Det blev ett annorlunda maratonlopp för deltagarna i fotomaraton 2021 i Borlänge som anordnades för ett par veckor sedan. En bildserie skulle skickas in, bestående av en bild i timmen under ett halvt dygn. Och nu är vinnaren utsedd.

Asfaltbanan på Lugnet har lyft Dala Active Skaters

Asfaltbanan på Lugnet i Falun var ett efterlängtat tillskott för bland annat rullskidåkare, inlines, cykel, rullstol och annan parasport. – För oss har det varit ett jättelyft. Vi har blivit synliga på ett helt annat sätt, säger Daniels Sven Olsson i Dala Active Skaters.

Så vill kommunen göra med olyckskorsningen

I lördags inträffade ytterligare en mycket svår trafikolycka i Gunnilbokorset vid länsväg 233/250. Bara någon vecka tidigare begärde kommunen hos Länsstyrelsen att flera åtgärder skulle genomföras för att göra korsningen säkrare.

Den lilla byn med en egen hemgjord BP-mack

Nostalgimack, Sibyllakiosk, veteranbilar, mopeder, motorcyklar och en relaxhörna modell annorlunda finns att beskåda i Embjörs. En by i Dalarna som få känner till. – Inte ens Säterborna vet att Embjörs finns i kommunen, säger Gunnar Wikman när Dalabygden hälsar på.

Både skratt och tårar på Öppna Folkhögskolan

Det är torsdagsförmiddag och det hörs sorl och skratt ända ut på gatan utanför Folkhögskolan i Norberg. Det är öppna folkhögskolan som träffas, och då är det alltid full fart.