FOTO:
Kommunstyrelsens ordförande Joakim Storck (C) i Falu kommun.

Kommunalrådet: Försvarsministern ringde imorse och berättade

Det är stor glädje inom kommunledningen i Falu kommun sedan Försvarsdepartementet meddelat att Dalregementet enligt deras förslag ska återinrättas. Dalabygden träffade kommunstyrelsens ordförande Joakim Storck (C) för en intervju strax efter beskedet från försvarsminister Peter Hultqvist.

RADIO: Lyssna till intervjun med Joakim Storck direkt efter beskedet från försvarsministern.

– Jag blev uppringd av Peter Hultqvist nu på morgonen, men jag har väl också förstått genom att flera ledamöter i försvarsutskottet hade uttalat sig att det som DN skrev i fredags sannolikt stämde.

Hur känns det här?

– Det känns fantastiskt roligt tycker jag. Det är en underbar känsla. Och vi har försökt nu i ett och ett halvt år att få fram vilka fantastiska förutsättningar som finns för en regementsetablering i Falun och det främsta är att vi har en pågående utbildningsverksamhet genom regementsgruppen som utbildar hemvärnssoldater och att vi har ett skjutfält som har kvar alla miljötillstånd och används på samma sätt som det gjorde för 20 år sedan och det gör att Falun ju har två viktiga resurser. Man har kompetensen och man har övningsmöjligheterna.

Hur nära är det här ett faktiskt beslut som innebär att Dalregementet kan återupprättas?

Nu kommer ett uppdrag till försvarsmakten i försvarspropositionen att det ska ske en regementsetablering i Falun och då kommer det att sättas igång en process där försvarsmakten skickar ut sin personal som ska jobba med exakt hur det här ska utformas och där kommer vi från kommunens sida att vara behjälpliga.

Vad är det första som ni kommer att göra från kommunens sida nu när beskedet har kommit?

– Ja det jag kommer att göra nu det är att ringa till dalregementgruppens chef Daniel Banck och gratulera.

Vad har du för tankar en sån här dag?

– Jo det är en härlig känsla tycker jag. Och vi har ju dessutom varit uträknade, enligt uppgifter som kom tidigare om en möjlig etablering i Östersund, där Falun inte nämndes. Då tror jag att de flesta trodde att det var kört för Faluns del. Men jag har hela tiden trott på Falun och envist fört fram att det vore dumt att inte satsa här och det verkar ha gett utdelning.

Vad betyder det här för Falun som kommun?

Det betyder förstås mycket. Att man får ungdomar som kommer hit och lägger nästan ett år av sitt liv på en utbildning i Falun, varje år. Sen utöver det så betyder det förstås en del kortsiktiga saker som arbetstillfällen och vissa investeringar kopplade till regementet. Mera det betyder också att Falun blir en betydande ort för Försvarsmakten i norra Mellansverige, för det finns ju inte så många regementen i Sverige idag. Det var ju en helt annan situation om man backar 30 år. Då fanns det ju regementen på många orter. Falun kommer att vara Försvarsmaktens viktigaste etablering i norra Mellansverige och det tror jag kommer att leda till att Falun kommer att vara aktuellt till exempel för infrastrukturinvesteringar och annat för att stödja Försvarsmaktens arbete.

Kommer ni från kommunens sida att inleda någon typ av arbeten i Högbo, om det är aktuellt fortfarande för Dalregementet?

– Det är det som vi har lyft fram från kommunens sida och det kommer vi förstås att fortsätta att göra. Sedan får vi se om det är så man vill lösa det, genom Högbo, eller om det är på något annat sätt. Men jag tycker att det vore väldigt bra om man använder Högbo, för det är ju en resurs som finns till förfogande och som innebär att man kan börja utbilda soldater på ett eller två års sikt.

/Niklas Lindh, reporter

Julia Roddar under ett träningspass på gymmet. Foto: PeO Karlström

”Det kändes riktigt bra” – Faluns Julia Roddar spelade i EM-kvalet mot Lettland

Under torsdagskvällen i EM-kvalet mot Lettland för damer fick äntligen Falutjejen Julia Roddar chansen att spela. Sverige vann för övrigt välförtjänt med 7-0.

I maj 2019 blev Julia Roddar uttagen till VM för damer i Frankrike. Sverige överraskade positivt och knep en bronspeng.

Ett stort ögonblick för Julia, som fått sin fotbollsuppfostran i Slätta SK. I en månad pågick turneringen och Julia var en viktig kugge på träningarna. Och så har det pågått landskamp efter landskamp. Julia blev uttagen i truppen, men det blev att nöta avbytarbänken.

– Vi tränar oerhört hårt och det har känts bra, men visst har man längtat efter att spela, har Julia sagt till Dalabygden.

Och under torsdagen kom alltså belöningen från förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Peter hade sagt att han skulle kolla Lettlands vänsterbacks agerande lite extra och jag gjorde naturligtvis detsamma, säger Julia.

I 36:e minuten var det dags att beträda den gröna mattan och Julia fick ersätta Avestabördige Lina Hurtig, som idag är proffs i Italien och Juventus.

– Kul att få vara med och bidra på plan.

Och hur tyckte du det gick?

– Det kändes riktigt bra. Jag är verkligen i form för tillfället.

Det återstår att se om det räcker till en plats i startelvan i finalen av gruppen mot Island på tisdag. Onekligen stärkte Julia sina odds.

Nu är det träning som gäller fram till tisdag och uppladdningen är något annorlunda.

– Allt är coronaanpassat. Vi bor på hotell i enkelrum, har egen matsal mm i ett helt avstängt område. Vi träffar ingen utanför truppen och sysselsätter oss med pingis och lite spel.

Har du blivit en bättre pingisspelare?

– Vi låg på samma hotell i september så det har blivit mycket pingis. Nu gäller både under- och överskruv. Nu får pappa Anders se upp när vi träffas, säger Julia och skrattar gott.

Men det lär dröja. Först landskamp nästa vecka och sedan avslutning av damallsvenskan där hennes klubb Göteborgs FF leder serien med fyra poäng.

Den 15 november spelas sista omgången i damallsvenskan och då kan Julia Roddar både vara svenska mästarinna och ha varit med att föra damlandslaget till EM.

/PeO Karlström, reporter

”Kyrkans storlek en räddning”

Tack vare att Skinnskattebergs kyrka är så stor så har mycket av verksamheten kunnat fortsätta nästan som vanligt trots den pågående corona­pandemin. Till allhelgonahelgen utökas dessutom antalet minnesgudstjänster, för att alla som vill ska kunna delta.

Skifs memoarer – om livet som scengångare

"Mitt liv som scengångare" är titeln på boken där Björn Skifs skriver om sitt liv och sin karriär. – Jag jobbar för fullt med boken och räknar med att den ska vara utgiven senast till jul, säger han.
Medverkande i Dalabygdens röst: Anders Lindblom, Göran "Doza" Langer, Anja Hedqvist, Niklas Lindh och PeO Karlström.

PODDRADIO – Här är veckans ”Dalabygdens röst”

Lyssna här – Dalabygdens röst den 22 oktober 2020.

I veckans upplaga av radioprogrammet ”Dalabygdens röst” intervjuas smittskyddsläkare Anders Lindblom om smittspridningen i Dalarna som särskilt drabbar Falun just nu och om oron inför en vinter med turistinvasion till dalafjällen.

Anja Hedqvist berättar om storsatsningen på en vandringsled i Garpenberg som också inkluderar en spännande grotta, 80 meter rakt in i berget.

Det blir nyhetsspaning om vad en 300-gräns kan innebära i Dalarna, om mobbning i skolan – var fjärde mellanstadieelev har utsatts för kränkningar det senaste året enligt en rapport, det pratas om sportläget i Dalarna bland annat inför starten av bandyallsvenskan och så pratas det om glädje i Idre och Falun bland idrottsarrangörer.

Dalabygdens programledare: PeO Karlström och Niklas Lindh.

Wolf FM Radios programledare: Göran ”Doza” Langer.

Ljudtekniker: Martin Hjalmarsson.

Programmet är förkortat då musik har klippts bort av upphovsrättsliga skäl. Programmet sänds i sin helhet på torsdagar kl 17 – 18 i Wolf FM Radio 88,8 Mhz samt via kanalens mobilapp.

Anders Lindblom, smittskyddsläkare. Foto: Region Dalarna

Radio – Hör smittskyddsläkaren om coronaläget i Dalarna

Många fall i Falun just nu, liksom Borlänge, oro inför turistanstormning i dalafjällen i vinter, ny 300-gräns för evenemang, och utmaningarna med att klara vaccinationsproceduren inför säsongsinfluensan på ett säkert sätt. Det är några av ämnena som togs upp i den intervju med smittskyddsläkare Anders Lindblom inom Region Dalarna, som sändes i radioprogrammet ”Dalabygdens Röst” i Wolf FM Radio på torsdagskvällen.

Lyssna på radiointervjun med Anders Lindblom här.

– Vi ser att det är många fall i Falun just nu. Och också i Borlänge, sa Anders Lindblom och berättade om smittoläget i Dalarna just nu och om kluster av smittor som blossar upp på vissa platser.

Det hade varit en intensiv torsdag för smittskyddsläkaren med mycket ny information att ta in från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det har handlat om restriktioner för personer över 70 år som nu tas bort och om möjlighet att tillåta 300 personer på idrotts-, nöjes- och kulturarrangemang.

I en längre intervju i ”Dalabygdens Röst” berättade Anders Lindblom om sin syn på besluten och vad de kan betyda för Dalarnas del. I intervjun fick smittskyddsläkaren även frågor av programledaren och tidningen Dalabygdens redaktionschef Niklas Lindh om det faktum att fjällanläggningarna rapporterar om ett klart bättre bokningsläge inför vintern, än vid samma tid förra året.

– Vården i Dalarna har inte kapacitet för att klara en alltför stor ökning av människor i länet om smittan sprider sig, sa Lindblom.

Lyssna på hela intervjun genom att klicka på ljudfilen ovan.

Fotnot: Dalabygdens Röst sänds varje torsdag kl 17 – 18 i kanalen Wolf FM Radio. Programmet klipps ner något och publiceras på fredagar på dalabygden.se.