FOTO:
Kommunstyrelsens ordförande Joakim Storck (C) i Falu kommun.

Kommunalrådet: Försvarsministern ringde imorse och berättade

Det är stor glädje inom kommunledningen i Falu kommun sedan Försvarsdepartementet meddelat att Dalregementet enligt deras förslag ska återinrättas. Dalabygden träffade kommunstyrelsens ordförande Joakim Storck (C) för en intervju strax efter beskedet från försvarsminister Peter Hultqvist.

RADIO: Lyssna till intervjun med Joakim Storck direkt efter beskedet från försvarsministern.

– Jag blev uppringd av Peter Hultqvist nu på morgonen, men jag har väl också förstått genom att flera ledamöter i försvarsutskottet hade uttalat sig att det som DN skrev i fredags sannolikt stämde.

Hur känns det här?

– Det känns fantastiskt roligt tycker jag. Det är en underbar känsla. Och vi har försökt nu i ett och ett halvt år att få fram vilka fantastiska förutsättningar som finns för en regementsetablering i Falun och det främsta är att vi har en pågående utbildningsverksamhet genom regementsgruppen som utbildar hemvärnssoldater och att vi har ett skjutfält som har kvar alla miljötillstånd och används på samma sätt som det gjorde för 20 år sedan och det gör att Falun ju har två viktiga resurser. Man har kompetensen och man har övningsmöjligheterna.

Hur nära är det här ett faktiskt beslut som innebär att Dalregementet kan återupprättas?

Nu kommer ett uppdrag till försvarsmakten i försvarspropositionen att det ska ske en regementsetablering i Falun och då kommer det att sättas igång en process där försvarsmakten skickar ut sin personal som ska jobba med exakt hur det här ska utformas och där kommer vi från kommunens sida att vara behjälpliga.

Vad är det första som ni kommer att göra från kommunens sida nu när beskedet har kommit?

– Ja det jag kommer att göra nu det är att ringa till dalregementgruppens chef Daniel Banck och gratulera.

Vad har du för tankar en sån här dag?

– Jo det är en härlig känsla tycker jag. Och vi har ju dessutom varit uträknade, enligt uppgifter som kom tidigare om en möjlig etablering i Östersund, där Falun inte nämndes. Då tror jag att de flesta trodde att det var kört för Faluns del. Men jag har hela tiden trott på Falun och envist fört fram att det vore dumt att inte satsa här och det verkar ha gett utdelning.

Vad betyder det här för Falun som kommun?

Det betyder förstås mycket. Att man får ungdomar som kommer hit och lägger nästan ett år av sitt liv på en utbildning i Falun, varje år. Sen utöver det så betyder det förstås en del kortsiktiga saker som arbetstillfällen och vissa investeringar kopplade till regementet. Mera det betyder också att Falun blir en betydande ort för Försvarsmakten i norra Mellansverige, för det finns ju inte så många regementen i Sverige idag. Det var ju en helt annan situation om man backar 30 år. Då fanns det ju regementen på många orter. Falun kommer att vara Försvarsmaktens viktigaste etablering i norra Mellansverige och det tror jag kommer att leda till att Falun kommer att vara aktuellt till exempel för infrastrukturinvesteringar och annat för att stödja Försvarsmaktens arbete.

Kommer ni från kommunens sida att inleda någon typ av arbeten i Högbo, om det är aktuellt fortfarande för Dalregementet?

– Det är det som vi har lyft fram från kommunens sida och det kommer vi förstås att fortsätta att göra. Sedan får vi se om det är så man vill lösa det, genom Högbo, eller om det är på något annat sätt. Men jag tycker att det vore väldigt bra om man använder Högbo, för det är ju en resurs som finns till förfogande och som innebär att man kan börja utbilda soldater på ett eller två års sikt.

/Niklas Lindh, reporter

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Konstkurs på Myrbacka skola – elever fick prova på akrylmålning

Under tre dagar fick elever på Myrbacka skola i Dala-Järna prova på att måla i akryl tillsammans med konstnärerna Monica Hermansson och Therese Åkerman. – Det har varit jätteroligt och full fart i klassrummet, sa Monica.
Snart kan undervisning återigen bedrivas i Riddarhyttans skollokaler. Foto: Niklas Lindh

Skolan i Riddarhyttan kan öppna igen

Mycket tyder på att skolan i Riddarhyttan kan öppnas igen, nästan 15 år efter att den stängdes. Det är Kulturreservatets Folkhögskola som kan komma att driva utbildning i en del av lokalerna.

I flera omgångar har frågan om skolan i Riddarhyttan, som stängdes i slutet av 00-talet, diskuterats inom Skinnskattebergs kommun. Inför valet år 2018 föreslog Socialdemokraterna att skolan skulle öppnas igen, men partiet som styr i minoritet har inte fått tillräckligt gehör för det förslaget.

Men nu kan skolan trots allt öppna igen, redan vid skolstart i augusti. Det är Kulturreservatets Folkhögskola, som är en filial till Botkyrka Folkhögskola, som överväger att flytta in och bedriva verksamhet på skolans övre plan. Något som gläder Pentti Lahtinen (S), ordförande för kommunens tekniska utskott.

– Ojojoj, det skulle vara rena drömmen, säger Lahtinen till Dalabygden. 

Många sörjde när skolan i Riddarhyttan lades ner. Foto: Niklas Lindh.

”Hela skolan kan säljas”

Initialt handlar förslaget om att folkhögskolan skulle kunna hyra skolans övre plan av kommunen till en årshyra av 244 000 kr. Då skulle kommunen också under sommaren handikappanpassa lokalerna genom att iordningställa en hiss samt en handikappanpassad toalett. Det ska enligt Pentti Lahtinen finnas medel avsatta till det. Dessutom berättar han om mer långtgående planer:

– Det förs också en dialog kring möjligheterna att folkhögskolan framöver skulle kunna köpa skolan permanent. I så fall försvinner också kostnaden för skolan för kommunen så det låter ju jättespännande. Vi hoppas verkligen att det går i lås, säger Pentti Lahtinen.

Pentti Lahtinen (S), ordförande för kommunens tekniska utskott. Foto: privat

Rektorn: ”Vi behöver större lokaler”

Folkhögskolans rektor Michael Gustavsson bekräftar att det finns planer på att flytta in i Riddarhytte skola, men han är något mer försiktig i sina kommentarer:

– Vi har ett möte med kommunen den 23:e juni. De här lokalerna skulle kunna vara aktuella för en av våra linjer och då handlar det om allmän kurs för mellan 40 och 50 elever. Skolan växer ju och vi har behov av lokaler, säger Michael Gustavsson till Dalabygden.

Skulle det kunna bli skolstart i Riddarhytte skola till höstterminen, redan efter sommarlovet?

– Det låter optimistiskt med tanke på att vi påbörjar en diskussion med kommunen först den 23 juni och att det behöver iordningställas en del i lokalerna först.

Det är skolans andra våning som skulle kunna bli aktuellt för folkhögskolan i ett första skede. Foto: Niklas Lindh

Stor betydelse för Riddarhyttan

Om planerna blir verklighet så skulle det också, enligt Pentti Lahtinen, kunna leda till att skolans gymnastiksal kan ställas i ordning av kommunen och öppna för föreningslivet med aktiviteter för bland annat Riddarhyttans barn och unga.

Rektorn för Kulturreservatets Folkhögskola tror att en öppning av skolan i Riddarhyttan skulle kunna få stor betydelse för orten.

– Det var ju många som sörjde när skolan lades ner, så det finns nog många som gärna skulle vilja se skolhuset fyllas av verksamhet igen, avslutar rektor Michael Gustavsson.

Han har inlett sitt femte årtionde inom fotbollen

Idrott har alltid varit ett stort och viktigt intresse för Fredrik Zetterström, 47, från Borlänge. En välkänd profil i idrottskretsar och en kille som nämns med respekt både på och utanför planen. Fredrik är uppvuxen i en riktig idrottsmiljö med både farfar Sven och pappa Sven-Olov som två legendariska ideella…

Priset på bostadsrätter i Dalarna har vänt neråt

Priserna på bostadsrätter i Dalarna har vänt neråt. Enligt den senaste tremånadersstatistiken från Mäklarstatistik har priserna sjunkit med 5,9 procent

Sofias konst inspireras av älvdalskan och naturen

Sofia Alfredssons konst hämtar sitt ursprung från naturen och Älvdalen. Under juni månad ställer hon ut några av sina alster på John-John´s Bakeri.