FOTO: NIKLAS LINDH
Här vid Högbo är tanken att Dalregementet ska etableras.

Dalregementet i Falun etableras senast år 2022

Regeringen föreslår att Dalregementet i Falun återetableras senast år 2022. I ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet på måndagsmorgonen anges militärgeografiska skäl samt beredskapshänseende som främsta argument till att Dalregementet kan återuppstå. Mellan 200 och 250 värnpliktiga kommer att rycka in i Falun varje år.

Det var i fredags kväll som Dagens Nyheter erfor att regeringen hade bestämt sig för att ett återinrättande av Dalregementet ingick i Försvarsdepartementets förslag till en förstärkning av Försvarsmaktens grundorganisation. Och det bekräftas nu av regeringen.

– Dalregementet i Falun och Västernorrlands regemente i Sollefteå är motiverade framför allt av militärgeografiska skäl samt ur beredskapshänseende, skriver Försvarsdepartementet i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen och fortsätter:

– Regementena föreslås återetableras senast 2022 för att nå full kapacitet under perioden 2026–2030. Regementena bör ha en utbildningskapacitet om cirka 200–250 inryckande värnpliktiga årligen. De värnpliktiga bör i största utsträckning uttas regionalt för att bland annat säkerställa hög beredskap vid krigsförbanden.

Det var i mars förra året som kommunledningen i Falun angav att man ville att försvaret åter skulle satsa på ett dalregemente i Falun.

– Vår bedömning är att ett nytt regemente skulle vara bra för Falun och att förutsättningarna för att bedriva utbildningsverksamhet här är mycket goda, sa Joakim Storck (C), kommunstyrelsens ordförande i Falun, till Dalabygden då. Nu ser det ut som att de planerna blir verklighet.

Dalregementet har en lång och anrik historia och bildades redan 1625. De sista årtiondena levde man under nedläggningshot. Försvarsbeslutet år 2000 blev spiken i kistan för Dalregementet och verksamheten avvecklades den sommaren. Nu – 20 år senare – tyder allt på att ett nytt Dalregemente återigen är aktuellt.

Det gamla dalregementsområdet är dock inte aktuellt, då det bedrivs en mängd andra verksamheter där. Högbo pekades tidigt ut av kommunledningen i Falun som ett av de mest intressanta alternativen.

– På Högbo finns möjligheten att med kort varsel ställa om befintliga lokaler för att bedriva utbildningsverksamhet med upp till 200 värnpliktiga. På längre sikt finns mark i direkt anslutning till övningsfältet som kan användas för etablering av nya förläggningar, sa Joakim Storck i mars 2019 till Dalabygden.