FOTO:

Pandemin: ”Något bättre läge i Dalarna”

Smittspridningen fortsätter att öka i Dalarna, men förhållandevis långsamt jämfört med i flera andra regioner. Och bland de yngre åldersgrupperna som har varit drivande i smittan i länet, ser smittskyddet inom Region Dalarna en positiv utveckling.

Det är i åldersgruppen 15 – 19 år som man tidigare har varit drivande inom smittspridningen i Dalarna. Men nu verkar det som att antalet fall bland tonåringarna har stabiliserats och ligger i linje med den övriga befolkningen.

– Därför har smittskyddet meddelat länets gymnasieskolor att de nu kan minska distansundervisningen och ta tillbaka fler gymnasieungdomar till lektionssalarna, skriver Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.

Under vecka 40 hade Dalarna 101 bekräftade fall av Covid-19 vilket var en svag uppgång jämfört med veckan innan, men en tydlig nergång jämfört med vecka 38 då det var närmare 160 nya fall i länet.

Länsstyrelsen konstaterar att den största andelen av nya fall fortfarande drabbar befolkningen i Mora kommun, men att de lokala utbrotten där verkar avta.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Peters maratonbilder tog priset

Det blev ett annorlunda maratonlopp för deltagarna i fotomaraton 2021 i Borlänge som anordnades för ett par veckor sedan. En bildserie skulle skickas in, bestående av en bild i timmen under ett halvt dygn. Och nu är vinnaren utsedd.

Asfaltbanan på Lugnet har lyft Dala Active Skaters

Asfaltbanan på Lugnet i Falun var ett efterlängtat tillskott för bland annat rullskidåkare, inlines, cykel, rullstol och annan parasport. – För oss har det varit ett jättelyft. Vi har blivit synliga på ett helt annat sätt, säger Daniels Sven Olsson i Dala Active Skaters.

Så vill kommunen göra med olyckskorsningen

I lördags inträffade ytterligare en mycket svår trafikolycka i Gunnilbokorset vid länsväg 233/250. Bara någon vecka tidigare begärde kommunen hos Länsstyrelsen att flera åtgärder skulle genomföras för att göra korsningen säkrare.

Den lilla byn med en egen hemgjord BP-mack

Nostalgimack, Sibyllakiosk, veteranbilar, mopeder, motorcyklar och en relaxhörna modell annorlunda finns att beskåda i Embjörs. En by i Dalarna som få känner till. – Inte ens Säterborna vet att Embjörs finns i kommunen, säger Gunnar Wikman när Dalabygden hälsar på.

Både skratt och tårar på Öppna Folkhögskolan

Det är torsdagsförmiddag och det hörs sorl och skratt ända ut på gatan utanför Folkhögskolan i Norberg. Det är öppna folkhögskolan som träffas, och då är det alltid full fart.