FOTO:

Pandemin: ”Något bättre läge i Dalarna”

Smittspridningen fortsätter att öka i Dalarna, men förhållandevis långsamt jämfört med i flera andra regioner. Och bland de yngre åldersgrupperna som har varit drivande i smittan i länet, ser smittskyddet inom Region Dalarna en positiv utveckling.

Det är i åldersgruppen 15 – 19 år som man tidigare har varit drivande inom smittspridningen i Dalarna. Men nu verkar det som att antalet fall bland tonåringarna har stabiliserats och ligger i linje med den övriga befolkningen.

– Därför har smittskyddet meddelat länets gymnasieskolor att de nu kan minska distansundervisningen och ta tillbaka fler gymnasieungdomar till lektionssalarna, skriver Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.

Under vecka 40 hade Dalarna 101 bekräftade fall av Covid-19 vilket var en svag uppgång jämfört med veckan innan, men en tydlig nergång jämfört med vecka 38 då det var närmare 160 nya fall i länet.

Länsstyrelsen konstaterar att den största andelen av nya fall fortfarande drabbar befolkningen i Mora kommun, men att de lokala utbrotten där verkar avta.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

PeO Karlström och Niklas Lindh är Dalabygdens programledare i podden "Dalabygdens röst". Foto: arkivbild

Dalabygdens podcast finns nu överallt där poddar finns

Podcasten "Dalabygdens röst" finns nu överallt där man hittar poddar. Det gör det enkelt att lyssna på Dalabygdens eget radioprogram.

Det var i början av september som satsningen på ett radioprogram inleddes. Sedan dess har det blivit 15 radioprogram – ett i veckan.

Här lyssnar du på det senaste avsnittet av Dalabygdens röst via Spotify!

Radioprogrammen sänds direkt i kanalen Wolffmradio 88,8 Mhz varje torsdagkväll kl 17 – 18. Därefter redigeras ett något förkortast program ut och publiceras som en podcast.

– Det här är en satsning som har uppskattats av många. Många lyssnar direkt på programmet och nu hoppas vi att podden ska nå ut till fler då det är enkelt att hitta den, säger Dalabygdens redaktionschef Niklas Lindh.

Så här gör du

Genom att söka på ”Dalabygdens röst” hos stora poddaktörer som exempelvis Spotify och Podcaster, så är det enkelt att lyssna på programmen. I varje program intervjuas flera aktuella personer och det spanas bland både lokala nyheter och dalasport.

Programledare från Dalabygden är PeO Karlström och Niklas Lindh, och från radiokanalen Wolffmradio programleder Göran ”Doza” Langer.

Eldsjälen i glädjetårar – blev lurad av kommunalrådet

Marie Ihrén gick till kommunhuset för ett inbokat planeringsmöte med Linda Jonsson, kommunens kommunikatör. När hon klev in genom dörren

Julia Roddar lämnar Göteborg – klar för Washington?

Fotbollsproffset Julia Roddar från Falun ska enligt uppgifter till Göteborgs-posten lämna Göteborg FC och vara klar för Washington Spirit i

Dalamusikerna som får dela på en halv miljon – här är hela listan

45 verksamma artister och band i Dalarna har nu fått del av det ekonomiska stödet Musicmatch på totalt 500 000

Byborna räddade sin butik – ”Folk i grannbyarna började handla här”

År 2017 var man nära att ge upp. Kassan var tom och det fanns knappt pengar att beställa hem nya varor. Man lyckades vända utvecklingen och 2020 blev rena guldåret.