Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna besökte Vansbro för att gratulera kommunen till förstaplatsen i länet när företagsklimatet rankades. Per-Erik Nilsson, samhällsbyggnadschef, Oskar Lundgren, näringslivschef, Stina Munters, kommunalråd och Catarina Willman, kommunchef tog emot utmärkelsen. Foto: Per Wikström/Vansbro kommun
Även Rättvik hamnar högt i rankingen. Foto: Mostphotos
Gagnefs kommun hamnar i botten av dalakommunerna. Bilden är från Dala-Floda. Foto: Mostphotos

Vansbro bäst enligt företagare

Vansbro kommun har Dalarnas bästa företagsklimat enligt Svenskt Näringslivs årliga undersökning. Där framkommer att bostadsfrågan är viktigast för företagens förutsättningar för att fortsätta utvecklas i kommunen.

– Vi är glada över förstaplatsen, men fortsätter att jobba för en så bra verksamhet som möjligt för att fylla den här kostymen, säger Oskar Lundgren, näringslivschef på Vansbro kommun.

Vansbro behåller förstaplaceringen i länet som kommunen även hade 2019. I år klättrar Vansbro dessutom i riksplaceringarna, till plats 35 av landets 290 kommuner.

Företagarrankingen bygger på företagens egna samlade omdömen, samt på enkätsvar på frågor gällande exempelvis service och bemötande från kommunen. En del av bedömningen bygger på statistik kring bland annat andel kommuninvånare i jobb och kommunalskatt. 103 företagarna har i år svarat på enkäten.

Omgjord undersökning

I år har Svenskt Näringsliv gjort om undersökningen en del, bland annat när det gäller frågor kring infrastruktur som gjort att Vansbro haft svårt att hävda sig gentemot kommuner med exempelvis närhet till flygplatser och köpcentrum.

Det höjde den samlade poängen för kommunen i år, även om en del viktiga frågor som politikers och kommuntjänstemäns attityder till företagande hade lägre betyg än tidigare år.

Kommunen har tillsammans med ett lokalt företagarråd arbetat fram en helt ny näringslivsstrategi som kommer att användas i arbetet med att utveckla näringslivet ytterligare. Strategin skulle ha sjösatts i februari i år, men bland annat coronapandemin kom emellan.

Bostäder och turism

I början av oktober inleds dock arbetet med att få igång ett par av strategins fem så kallade fokusgrupper, och besöksnäringen och bostadsfrågan är först ut.

– Vi jobbar hårt med bostadsfrågan inom kommunen och vi hoppas att det ska synas i nästa års företagarranking, säger Oskar Lundgren.

Utbyggnad av fiber

Även bredband och infrastruktur är högt prioriterade områden bland företagen i kommunen, och här har mycket hänt i år med utbyggnaden av fiber och stadsnät.

– Jag har följt Vansbro och sett hur gediget de jobbade fram sin nya näringslivsstrategi tillsammans med näringslivet. Målen var tuffa och nu omsätter de dem i praktiken, säger Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv Dalarna.

Blandade känslor när byarådet i Sågmyra vill sälja folkparken

En förlust på 10 000 – 14 000 kronor om året gör att byarådet i Sågmyra vill sälja folkparken som
Snöplogar att vänta på dalavägarna under tisdagen. Foto: Mostphotos

SMHI klass 1-varnar för snöfall

Under måndagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för stora mängder snöfall i Dalarna. Det väntas bli uppemot en decimeter snö i Dalarna under tisdagen.

Redan under tisdagsmorgonen väntas snöfallet dra in över Dalarna i samband med att en varmfront rör sig norrut över norra Svealand och södra Norrland. Enligt SMHI väntas mellan 5 och 10 centimeter snö i samband med att fronten passerar.

Klass 1-varningen gäller hela Dalarna utom dalafjällen.

Under tisdagskvällen och natten mot onsdagen övergår snöfallet i regn söderifrån.

”Det är skräp för en del, men värdefullt för andra”

Älvdalen har fått en ny möbelbutik, där älvdalingarna själva bidrar till utbudet. Det är den tidigare second handbutiken "Iessen Til" som fått en systerbutik, efter ett samarbete med återvinningscentralen.

Tuff start för det nyöppnade servicecentret i Fagersta

Det nyöppnade servicecentret i Fagersta kommun har fått en utmanande start, med tanke på en kraftigt ökad arbetslöshet.– Satsningen kom rätt i tiden, medger servicecentrets samordnare Thomas Johansson.

Leksand i centrum för Hannas nya feelgoodbok

Med nio barn- och ungdomsböcker bakom sig ville Insjöbon Hanna Blixt utmana sig själv med en roman för en vuxen publik. Det blev en bok i feelgoodgenren, Glasveranda med sjöutsikt, som har handlingen förlagd till Leksand.