Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna besökte Vansbro för att gratulera kommunen till förstaplatsen i länet när företagsklimatet rankades. Per-Erik Nilsson, samhällsbyggnadschef, Oskar Lundgren, näringslivschef, Stina Munters, kommunalråd och Catarina Willman, kommunchef tog emot utmärkelsen. Foto: Per Wikström/Vansbro kommun
Även Rättvik hamnar högt i rankingen. Foto: Mostphotos
Gagnefs kommun hamnar i botten av dalakommunerna. Bilden är från Dala-Floda. Foto: Mostphotos

Vansbro bäst enligt företagare

Vansbro kommun har Dalarnas bästa företagsklimat enligt Svenskt Näringslivs årliga undersökning. Där framkommer att bostadsfrågan är viktigast för företagens förutsättningar för att fortsätta utvecklas i kommunen.

– Vi är glada över förstaplatsen, men fortsätter att jobba för en så bra verksamhet som möjligt för att fylla den här kostymen, säger Oskar Lundgren, näringslivschef på Vansbro kommun.

Vansbro behåller förstaplaceringen i länet som kommunen även hade 2019. I år klättrar Vansbro dessutom i riksplaceringarna, till plats 35 av landets 290 kommuner.

Företagarrankingen bygger på företagens egna samlade omdömen, samt på enkätsvar på frågor gällande exempelvis service och bemötande från kommunen. En del av bedömningen bygger på statistik kring bland annat andel kommuninvånare i jobb och kommunalskatt. 103 företagarna har i år svarat på enkäten.

Omgjord undersökning

I år har Svenskt Näringsliv gjort om undersökningen en del, bland annat när det gäller frågor kring infrastruktur som gjort att Vansbro haft svårt att hävda sig gentemot kommuner med exempelvis närhet till flygplatser och köpcentrum.

Det höjde den samlade poängen för kommunen i år, även om en del viktiga frågor som politikers och kommuntjänstemäns attityder till företagande hade lägre betyg än tidigare år.

Kommunen har tillsammans med ett lokalt företagarråd arbetat fram en helt ny näringslivsstrategi som kommer att användas i arbetet med att utveckla näringslivet ytterligare. Strategin skulle ha sjösatts i februari i år, men bland annat coronapandemin kom emellan.

Bostäder och turism

I början av oktober inleds dock arbetet med att få igång ett par av strategins fem så kallade fokusgrupper, och besöksnäringen och bostadsfrågan är först ut.

– Vi jobbar hårt med bostadsfrågan inom kommunen och vi hoppas att det ska synas i nästa års företagarranking, säger Oskar Lundgren.

Utbyggnad av fiber

Även bredband och infrastruktur är högt prioriterade områden bland företagen i kommunen, och här har mycket hänt i år med utbyggnaden av fiber och stadsnät.

– Jag har följt Vansbro och sett hur gediget de jobbade fram sin nya näringslivsstrategi tillsammans med näringslivet. Målen var tuffa och nu omsätter de dem i praktiken, säger Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv Dalarna.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Norbergs bibliotek öppnar endast för snabba besök

Under tisdagen öppnade Norbergs kommun sitt bibliotek, som varit stängt sedan före jul. Men besökarna får endast göra snabba ärenden.– Det är inte tillåtet att stanna kvar och läsa böcker, säger kommunens kulturchef Joachim Stridsberg till Dalabygden.

Stor ökning av hundari Dalarna under 2020

2020 var året då många i Dalarna skaffade hund och fick en ny familjemedlem. Det var också året när uppfödare haft långa väntetider, priserna har stigit markant och antalet registrerade valpar har varit rekordhögt.

Fortfarande allvarligt coronaläge i Vansbro

Vansbro kommun hade något lägre antal smittade i covid-19 när statistiken för vecka 1 i år presenterades på Folkhälsomyndighetens hemsida. Fortfarande är det dock ett allvarligt läge med smitta på alla kommunens äldreboenden och mest smitta i länet.

Hopp om framtid efter krismöte inom IFK Grängesberg

18 personer dök upp på IFK Grängesbergs krismöte på söndagseftermiddagen för att försöka rädda fotbollssektionen. Men knappt några föräldrar till

Satsningen i Malung: Ny Sälenjärnväg utreds

– Vi ska se över diken, byta trummor och hugga ur – helt enkelt se till att hålla banvallen är i skick inför framtiden. Det säger Hans Unander, (S), kommunalråd i Malung-Sälens kommun, där en miljon kronor nu satsas under 2021 för att förbereda för järnväg mellan Malungsfors och Sälen.