Rasmus Lia har spenderat många timmar på rangen i Idre efter en skidolycka. Foto: PeO Karlström
Träningskompisen William Sundh och Rasmus. Foto: PeO Karlström
Årets handigolfare 2016 och Henrik Stenson.
Det var skidor som gällde innan olyckan. Foto: Trond Lia
Fredrik Litzén
Trond Lia
Rasmus Lia är en mycket lovande paragolfare Foto: PeO Karlström
Stiftelsen Active Life Foundation har hjälpt Rasmus med en specialmoped.

Svåra olyckan gav en ny idrottskarriär

Paragolfspelaren Rasmus Lia, Idre, tar ytterligare ett steg i sin golfkarriär. För några veckor sedan började han en utbildning inom idrottsvetenskap på Högskolan i Halmstad med golfinriktning. – Här får jag chansen att kombinera studier och framför allt golfträning på elitnivå. Att utvecklas med likasinnade är stimulerande.

19-årige Rasmus är en ”coming man” inom paragolfen. Svensk mästare, europamästare i lag och brons individuellt är de största och mest ärofyllda meriterna hittills. Dessutom utsedd till årets handigolfare utveckling både 2016 och 2017.

– Han kommer att bli olympier i paragolf. Varför inte redan till OS i Japan 2021, säger hans tränare i Idre Fredrik Litzén.  

Dalabygden träffade Rasmus på hans hemmabana Idrefjällens Golfklubb. Han och kompisen William Sundh stod på rangen och slog den ena bollen efter den andra med precision.

– Här är jag mest hela dagarna under sommaren. Tränar olika moment och försöker spela några hål så ofta som möjligt, säger Rasmus.

Och Fredrik Litzén är imponerad över hans energi och målmedvetenhet.

– Det finns en tanke bakom varje övning. Han står inte bara och slår på måfå. Otroligt motiverad. Dessutom är han duktig på fysträning. Han har lagt på sig mycket muskler, säger Fredrik.

Rasmus är idag en av landets mest lovande paragolfspelare och har + 0,9 i spelhandikapp.

– Han är en klok spelare som inte gör något överilat, berömmer Fredrik.

Som ung var det däremot inte golf som lockade Rasmus. Längdskidåkning var Rasmus stora passion och i februari 2013 väntade årets höjdpunkt Lilla Skidspelen på Lugnet i Falun.

Friluftsdag

Dagarna innan var det friluftsdag och Bigjump-backen på Idre Fjäll var skådeplats för Rasmus och några kompisar. Rasmus var erkänt duktig på att hoppa.

Pappa Trond Lia gjorde sitt första pass som sjukvårdare på Idre Fjäll efter några veckors sjukskrivning med diskbråck.

– Rasmus hade lovat att det lugnt i backen och inte göra för svåra hopp. Det blåste ganska kraftigt och jag var faktiskt på väg att kolla backen när telefonen ringde, säger Trond.

Budskapet var att Rasmus hade skadat sig i parken.

– Jag tänkte att det inte var så allvarligt. Men tankarna gick runt. En bruten tumme och han kunde glömma det han längtat så efter – Lilla Skidspelen.

Långt värre

Det visade sig vara långt värre.

På plats förstod Trond allvaret. Rasmus låg 30 meter fel långt ut på kanten i backen.

– Han låg på ett sätt som om han brutit lårbenshalsen. Han andades väldigt dåligt, jätteytligt och blå om läpparna. Jag fick ingen kontakt med honom, han stirrade ut i tomma intet, berättar Trond.

– Då kom tanken. Du får inte dö här. Nu är det bråttom. Jag gav han en kraftig smäll på kinden följt av orden ”pappa är här”. Smällen gjorde att han började att andas lite bättre.

Samtidigt var ambulans på gång från Idre by.

– Vi fick bråttom med paketering. Gäller att vara försiktig när det rör sig om rygg och nackskador och dessutom vet man inte om det finns inre skador, säger Trond.

– Jag är så oerhört glad att jag hade sjukvårdsutbildningen. Det kan ha räddat min sons liv.

Omfattade skador

På Mora lasarett konstaterades att skadorna var omfattande. En lunga hade kollapsat, tre ryggfrakturer trots att han hade ryggskydd och allvarligast var skadan i bäckenet.

– Höftkulan hade tryckts in i ledskålen och in i buken. Hela höftpartiet var trasigt. Jäkla tur att han överlevde eftersom skadan var i närheten av huvudpulsådern, säger Trond och blir lite lågmäld.

Efter några dagar flyttades Rasmus till Uppsala och flera avancerade operationer väntade.

– Skador av denna typ finns det ingen facit på. Operationen gick bra. Först rullstol och sedan de första stapplande stegen, säger Trond.

Börja om

För Rasmus var det till att börja om på nytt.

– Jag lärde mig gå på ett annat sätt än tidigare. Höger ben är kortare än det andra och jag har en klar rörelsenedsättning i höftpartiet. Jag har svårt för att böja mig, säger Rasmus.

Men det hindrar inte honom från att spela golf.

– Jag kunde varken åka skidor eller spela fotboll. Golfen blev min räddning. Det smärtar lite varje gång jag slår ett slag. Inget att klaga över. Jag får ju hålla på med det jag älskar mest av allt, säger Rasmus.

Och idag på elitnivå och en av få golfare på denna nivå norr om Dalälven och dessutom från fjällvärlden.

– Att bli så duktig och bo i Idre är lika sannolikt som att vara störtloppsåkare från Eslöv, avslutade Fredrik Litzén.

Sveriges yngste fäbodbrukare Baqer Mosawi utvisas nu i veckan.

Baqer stoppad av polis – måste ”frivilligt” välja att lämna Sverige under veckan

Sveriges yngste fäbodbrukare stoppades när han skulle leverera ost

Protesterna mot att Sveriges yngste fäbodbrukare, 22-årige Baqer Mosawi, skulle tvingas lämna landet hjälpte inte. I förra veckan stoppades Baqer av polisen i samband med att han skulle leverera ost till en kund. Under måndagen kom ett mail med information om att resan till Afghanistan skulle ske ”om två dagar”.

Baqer kom till Sverige från Afghanistan i samband med flyktingskrisen 2015. När Baqers asylansökan nekades ansökte han om att få ändra sin ansökan till att istället gälla ett arbetstillstånd. 

För att få ett arbetstillstånd som företagare måste man kunna uppvisa att man har försörjning för minst två år framåt. Det kan Baqer visa genom det femåriga stöd som han fått från Jordbruksverkets EU-stöd till unga jordbrukare. 

Andra regler för företagare

Men egenföretagare måste ansöka om arbetstillstånd från ett annat land. Som anställd hade han enbart behövt visa upp att han haft anställning under minst fyra månader och ansökan hade fått lämnas in i Sverige.

Just att ansökan får lämnas in i Sverige är avgörande för att Baqer ska kunna fortsätta sitt företag. Att handlägga ansökan om arbetstillstånd beräknas ta minst ett år och skulle kunna bli ända upp till 18 månader. Det innebär att Baqer skulle tvingas lämna sina djur under minst ett års tid. Detta samtidigt som det är akut brist på unga fäbodbrukare. 

Under förra veckan skulle Baqer leverera ost till en kund men blev då stoppad av polisen som tog hans pass och meddelade att han var tvungen att lämna Sverige inom kort. 

– Idag fick Baqer ett mail från polisen som informerade honom om att avresan blir om två dagar, berättar kollegan Bertil Johansson för Dalabygden upprört under måndagskvällen.

Utsatt för hot

Baqer har sedan tidigare börjat sälja och slakta djur i väntan på utvisningen. Hur det blir med de djur som finns kvar är ännu oklart.

Baqer har fått ta emot hot via Facebook från folk från byn som han kommer ifrån i Afghanistan, som läst om hans ”ateistiska livsstil” i Sverige.

– Förutom att oroa sig för djuren så känner Baqer sig rädd för vad som kan hända i Afghanistan som förutom hoten är ett mycket osäkert land, säger Bertil uppgivet. 

Ilska och protester

Dalabygden har i flera artiklar under hösten berättat om ärendet med utvisningshotet mot Baqer Mosawi och att många har protesterat mot beslutet. En av dem är Johanna Lill-Inger Karlsson som drog igång en namninsamling med flera tusen människor som protesterade.

– Jag kände att jag måste göra någonting för att försöka påverka Baqers situation och då blev det en namninsamling. 

Även förre centerriksdagsmannen Kenneth Johansson från Falun, som numera är ordförande i Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruk, reagerade starkt när han fick höra talas om att Baqer skulle utvisas. Dalabygden intervjuade Kenneth Johansson när det stod klart att Baqer hade börjat sälja och slakta sin djurbesättning i väntan på utvisningen.

– Det är fullständigt tokigt och inhumant att det gått så långt så att Baqer känner sig tvingad till att slakta och sälja av djur. Det är raka motsatsen till vad vi strävar, efter. Regelverket måste ändras!

Bertil Johansson säger till Dalabygden att han hoppas att våra riksdagspolitiker ställer interpellationer till ansvariga ministrar om att ändra de 20 år gamla regelverken.

– I såna här fall drabbas de som försörjer sig som egna företagare efter den så kallade flyktingskrisen 2015 negativt, och de reglerna måste ändras.

Nu står det klart att protesterna mot beslutet inte tycks ha hjälpt.

/Cia Embretsen, reporter

Fakta:

I många länder är det farligt att inte bekänna sig till en viss religion. I Afghanistan finns det en risk att det leder till ett dödstraff. 

Baqer Mosawi driver jordbruksföretag sedan 2016 som han försörjer sig på.

Vem som helst kan inte på kort tid ta sig an att sköta djuren. Detta då Baqers jordbruk bedrivs med delvis ålderdomliga metoder så som fäbodvistelsen och förädling av mjölkprodukter över öppen eld. Baqer har försökt att hitta någon kunnig som skulle kunna ta över, utan att lyckas.


Sämst psykisk hälsa bland unga i Norberg och Skinnskatteberg

Ungdomar i Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar har sämst psykisk hälsa bland kommunerna i hela Västmanland. Det visar en undersökning om psykisk hälsa och ohälsa som Region Västmanland har presenterat.

Pippi förenar barn och vuxna i Svärdsjö

Det var fullsatt i församlingshemmet i Svärdsjö när projektet med Pippi Långstrump drog igång under lördagsförmiddagen. Pippi fyller 75 år

Snusbrist är cyklisternas enda problem genom Europa

– Vi har inga problem! Jo, förresten. Snuset håller på att sina! Kanske ändå inga större problem för duon Lennart From från Ludvika och Bengt Backman, Västervik, som cyklar vidare i en rasande fart genom Europa.

Hon var lokförare på prisat spår

I oktober 1970, för femtio år sedan, kördes det sista tåget efter Jädraås gamla järnvägsbana. En epok var slut. Nu samlades publiken längs banvallen för att se 22 fullastade timmervagnar rulla förbi. En historisk händelse. Inte minst för att ångloksföraren var en ung tjej.