Kristina ”Slaktar-Stina” Forsberg tillsammans med några av sina djur. Foto: Louise Norström
Stina slutade jobba som sjukgymnast för att ta hand om djuren. Foto: Louise Norström
Kommunen la ner sin betesdjursverksamhet förra året. Foto: Louise Norström

Slaktar-Stina tog över kommunala betesdjur

Hon hade sagt upp sig från jobbet som sjukgymnast för att satsa på att bygga upp den slumrande gården hemma i Kullen. Två år senare tog hon över kommunens 40 nötkreatur. Nu är Kristina ”Slaktar-Stina” Forsbergs kor ett självklart inslag i bygden.

Det var 2016 som Ludvika kommun började med att låna betesdjur och stängsla in marker med hjälp av bidrag från länsstyrelsen. 2017 började man köpa in egna djur, som sedan skulle hålla landskapen öppna och förse delar av förskolan, skolan och äldreomsorgen med kött. Men kommunen la ner sin betesdjursverksamhet 2019 och Kristina fick då möjligheten att ta över både kor och betesmarker som kommunen åtagit sig att sköta om.

Ett beslut hon inte ångrar.

När Dalabygden träffar Kristina i kohagen, är hon på väg ut för att titta till ett av djuren som ska slaktas nästa dag.

– Det är jag som bestämmer över liv och död. Det känns såklart vemodigt och jobbigt, men liv föder liv, säger Kristina och kliar kärleksfullt på en av kossorna, som blivit byfolkets kor lika mycket som hennes.

Stort engagemang

Djuren engagerar många människor och Kristina får både samtal och meddelanden när något i kohagen inte riktigt stämmer. Vilket hon själv också uppmuntrar via sina kanaler på sociala medier.

– Jag brukar skriva där när vi till exempel flyttar korna, eftersom de kan bli lite oroliga då. Och folk hör själva av sig när de ser något som verkar lite lurt. En gång när vi flyttade djuren från en hage till en annan, så att det inte syntes från byvägen, då ringde folk och undrade om mina kossor rymt. Jag är så tacksam för engagemanget.

Men att ta över korna var inte helt självklart. När det började pratas om nedläggning av kommunens betesdjursverksamhet fick Kristina och hennes man Magnus hintar från omgivningen att de borde ta över besättningen.

– Aldrig i livet tänkte vi! Hur skulle vi klara det? Vi hade nog med några tjurar, höns, får och grisar hemma.

Hellre satsa än ångra

Men tanken på fler djur mognade och idén på att ha nötkreatur kändes mer och mer lockande, berättar Kristina och kisar mot den låga solen.

– Det värsta som skulle kunna hända var att vi inte skulle klara av det, men vi tänkte att en sån situation också går att lösa. Vi kom fram till att vi inte ville hamna i en situation där vi skulle tänka tillbaka och ångra en möjlighet som troligtvis aldrig skulle dyka upp igen. Vi visste att vi ville ansvara för fler nötdjur och betesmarker och vi hittade ingen bra anledning till varför den stunden skulle behöva vänta i flera år.

Helhetssyn på natur och människa

Kristina brinner för en helhetssyn kring djuren, naturen och människan.

– Jag jobbar för ett regenerativt lantbruk. Det handlar om att bygga upp en styrka i marken, i samhället där djuren finns och för oss i familjen. Att stärka ekosystemet och tänka på att kommande generationer ska ha bördig jord, rent vatten och biologisk mångfald, blir viktigare och viktigare.

Och Kristinas glöd har spritt sig så pass att hon i dagarna fick ta emot Samarkands hållbarhetspris. Ett pris som varje år delas ut till någon eller några i Västerbergsslagen som är verksamma och nytänkande inom ett hållbarhetsarbete.

Till Dalabygden säger Kristina;

– Det finaste med priset är att några personer tycker att det vi gör är så pass bra och viktigt, att de tagit av sin tid och engagemang för att skicka in en nominering. Det känns bra och uppmuntrande.

När Kristina tänker på framtiden, vill hon gärna ha några mjölkkor också.

– Pengarna kommer att användas där vi tror att de gör bäst nytta och effekt för ekosystemen, bygden och människorna som lever här – spontant tänker jag på ett par mjölkkor – eller vad tycker du?

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Konstkurs på Myrbacka skola – elever fick prova på akrylmålning

Under tre dagar fick elever på Myrbacka skola i Dala-Järna prova på att måla i akryl tillsammans med konstnärerna Monica Hermansson och Therese Åkerman. – Det har varit jätteroligt och full fart i klassrummet, sa Monica.
Snart kan undervisning återigen bedrivas i Riddarhyttans skollokaler. Foto: Niklas Lindh

Skolan i Riddarhyttan kan öppna igen

Mycket tyder på att skolan i Riddarhyttan kan öppnas igen, nästan 15 år efter att den stängdes. Det är Kulturreservatets Folkhögskola som kan komma att driva utbildning i en del av lokalerna.

I flera omgångar har frågan om skolan i Riddarhyttan, som stängdes i slutet av 00-talet, diskuterats inom Skinnskattebergs kommun. Inför valet år 2018 föreslog Socialdemokraterna att skolan skulle öppnas igen, men partiet som styr i minoritet har inte fått tillräckligt gehör för det förslaget.

Men nu kan skolan trots allt öppna igen, redan vid skolstart i augusti. Det är Kulturreservatets Folkhögskola, som är en filial till Botkyrka Folkhögskola, som överväger att flytta in och bedriva verksamhet på skolans övre plan. Något som gläder Pentti Lahtinen (S), ordförande för kommunens tekniska utskott.

– Ojojoj, det skulle vara rena drömmen, säger Lahtinen till Dalabygden. 

Många sörjde när skolan i Riddarhyttan lades ner. Foto: Niklas Lindh.

”Hela skolan kan säljas”

Initialt handlar förslaget om att folkhögskolan skulle kunna hyra skolans övre plan av kommunen till en årshyra av 244 000 kr. Då skulle kommunen också under sommaren handikappanpassa lokalerna genom att iordningställa en hiss samt en handikappanpassad toalett. Det ska enligt Pentti Lahtinen finnas medel avsatta till det. Dessutom berättar han om mer långtgående planer:

– Det förs också en dialog kring möjligheterna att folkhögskolan framöver skulle kunna köpa skolan permanent. I så fall försvinner också kostnaden för skolan för kommunen så det låter ju jättespännande. Vi hoppas verkligen att det går i lås, säger Pentti Lahtinen.

Pentti Lahtinen (S), ordförande för kommunens tekniska utskott. Foto: privat

Rektorn: ”Vi behöver större lokaler”

Folkhögskolans rektor Michael Gustavsson bekräftar att det finns planer på att flytta in i Riddarhytte skola, men han är något mer försiktig i sina kommentarer:

– Vi har ett möte med kommunen den 23:e juni. De här lokalerna skulle kunna vara aktuella för en av våra linjer och då handlar det om allmän kurs för mellan 40 och 50 elever. Skolan växer ju och vi har behov av lokaler, säger Michael Gustavsson till Dalabygden.

Skulle det kunna bli skolstart i Riddarhytte skola till höstterminen, redan efter sommarlovet?

– Det låter optimistiskt med tanke på att vi påbörjar en diskussion med kommunen först den 23 juni och att det behöver iordningställas en del i lokalerna först.

Det är skolans andra våning som skulle kunna bli aktuellt för folkhögskolan i ett första skede. Foto: Niklas Lindh

Stor betydelse för Riddarhyttan

Om planerna blir verklighet så skulle det också, enligt Pentti Lahtinen, kunna leda till att skolans gymnastiksal kan ställas i ordning av kommunen och öppna för föreningslivet med aktiviteter för bland annat Riddarhyttans barn och unga.

Rektorn för Kulturreservatets Folkhögskola tror att en öppning av skolan i Riddarhyttan skulle kunna få stor betydelse för orten.

– Det var ju många som sörjde när skolan lades ner, så det finns nog många som gärna skulle vilja se skolhuset fyllas av verksamhet igen, avslutar rektor Michael Gustavsson.

Han har inlett sitt femte årtionde inom fotbollen

Idrott har alltid varit ett stort och viktigt intresse för Fredrik Zetterström, 47, från Borlänge. En välkänd profil i idrottskretsar och en kille som nämns med respekt både på och utanför planen. Fredrik är uppvuxen i en riktig idrottsmiljö med både farfar Sven och pappa Sven-Olov som två legendariska ideella…

Priset på bostadsrätter i Dalarna har vänt neråt

Priserna på bostadsrätter i Dalarna har vänt neråt. Enligt den senaste tremånadersstatistiken från Mäklarstatistik har priserna sjunkit med 5,9 procent

Sofias konst inspireras av älvdalskan och naturen

Sofia Alfredssons konst hämtar sitt ursprung från naturen och Älvdalen. Under juni månad ställer hon ut några av sina alster på John-John´s Bakeri.