Ros-Mari Håmås, äldrepedagog i Älvdalen, som ligger bakom planerna till den nya utemiljön. Foto: Hannah Risander
Den nya utemiljön är mycket uppskattad bland de boende på Tallbacken. Foto: Älvdalens kommun
Foto: Älvdalens kommun

Ny utemiljö på äldreboendet

Den nya utemiljön på äldreboendet Tallbacken är nu invigd, och nu har fler möjlighet att ta sig ut. – Vi har nu gjort det möjligt för alla, oavsett funktionshinder, att komma ut och sitta i trädgården eller grilla korv i vår slogbod.

Ros-Mari Håmås, äldrepedagog i Älvdalen, ligger bakom planerna till den nya utemiljön på ålderdomshemmet.

– Vi har planerat för det här länge. Tidigare när vi hade aktiviteter ute fanns det många hinder för att kunna vara med, bara en sådan enkelt sak som att grilla korv var svårt. Nu har vi asfalterat i slogboden, och då blir det enklare. Om inte de som sitter i rullstol kan ta sig ut själva så krävs det också väldigt mycket personal. Och för dem som bor i lägenheter är det extra viktigt att det är ett hem där de kan vara självständiga och gå in och ut som de vill. Vi måste alltid jobba utifrån individen, berättar Ros-Mari.

Ska motverka ensamhet

Som äldrepedagog jobbar man med att motverka ensamhet och psykisk ohälsa. Därför erbjuder kommunen en mängd aktiviteter. Ros-Mari beskriver att man även kan känna sig ensam när man går på en aktivitet.

– Därför är det viktigt att man har fler och mindre tillställningar så att man hinner se alla människor. För att kunna ha aktivitet så måste vi göra våra platser tillgängliga och trivsamma, och nu finns det äntligen möjlighet att skapa fler uteaktiviteter.

Under pandemin har Träffpunkten och flera aktiviteter tidigare varit stängda. Så invigningen av den nya utemiljön blev något att se fram emot för många.

– Det har varit riktigt långsamt och ensamt för många, så vi gjorde en riktig fest med musikunderhållning. Med rätt planering så är det möjligt att ha stora sammankomster, och tack vare dagens teknik så kunde även de som inte kunde komma, vara med. Vi livesände inne på boendena Furuvägen och i Särna, och det blev en riktigt lyckad invigning, berättar Ros-Mari.

Aktiviteter i byarna

Förutom aktiviteter för dem som har förmånen att bo på ålderdomshemmet, så gör man också aktiviteter ute i byarna runt Älvdalen. Många bor hemma ensamma och uppskattar när det händer saker i byn.

– Det är enklare för mig att komma till dem, än tvärtom. För att göra det möjligt samarbetar vi med Älvdalens Församling, som också har liknande uppdrag. Vi gör aktiviteter som bland annat musikunderhållning.

Just nu har ålderdomshemmet en vårdhund på besök, som gör sin praktik där. Den ska fungera som sällskap och Ros-Mari berättar om det fina samspelet mellan hund och människa som skapar en härlig känsla.

– Vi hoppas att allt blir som vanligt snart igen så att vi kan dra igång verksamheterna. Vi alla längtar efter bingo, SPA-dagar och spelkvällar. Men vi har också en plan att utveckla verksamheten om pandemin skulle bli långvarig, avslutar Ros-Mari.