I Borlänge är hushållen mest trångbodda i Dalarna. Foto: Mostphotos

Alltfler trångbodda hushåll i Dalarna enligt Boverket

Antalet trångbodda hushåll i Dalarna har blivit nästan 2000 fler under en period av sex år. Det visar en ny rapport från Boverket.

Rapporten visar att nästan 10 000 hushåll i Dalarna klassades som trångbodda under år 2018, som de senast tillgängliga siffrorna kommer från. Det motsvarade 7,2 procent av hushållet och var en tydlig ökning sedan år 2012.

Och trångboddhet som är kopplad till bostadsbrist är ett växande problem, visar den rapport som Boverket nu lämnar över till regeringen. I hela landet klassas 462 000 hushåll som trångbodda, vilket motsvarar vart tionde hushåll i Sverige.

– De här beräkningarna ger alla aktörer på bostadsmarknaden och inte minst landets kommuner, regering och riksdag, en bra bild av hur bostadsbristen ser ut och vilka hushåll som främst är drabbade, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör vid Boverket på myndighetens hemsida.

Bland dalakommunerna är trångboddheten som störst i Borlänge med 10,5 procent av hushållen. Därefter följer Avesta med 9,3 procent och Ludvika 8,4.

Minst trångbodda enligt Boverkets definition, är kommuninvånarna i Malung-Sälen. Där klassas 4,2 procent av hushållen som trångbodda. Även Älvdalen, Vansbro, Mora och Gagnef har förhållandevis låg trångboddhet, enligt Boverket.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Vansbro i topp när företags- klimatet rankades i Sverige

Vansbro kommun fortsätter att vara framgångsrik i rankingen av företagsklimatet i den undersökning som Svenskt Näringsliv gör varje år. – I Vansbro är arbetet med näringslivsfrågorna handling, säger Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
Tillförordnad kommunchef Ann-Katrin Sundelius har jobbat för en ökad känsla av trygghet i centrum. Foto: Ockelbo kommun

Ockelbos företagsklimat i topp i länet

Det ser bra ut för Ockelbo i Svenskt Näringslivs ranking. Det berättade Lotta Pettersson, regionchef på Svenskt Näringsliv på senaste företagarfrukosten.

De områden som företagen rankar bäst är påverkan av brottslighet/otrygghet, allmänhetens attityder till företagen och företagens egna engagemang för företagsklimatet.

– Det är mer liv och rörelse i Ockelbo nu, förklarar Lotta Pettersson, det ger trygghet.

Efter några incidenter på försommaren runt ungdomar som hamnade i konflikt ville Ockelbo kommun agera snabbt och satte till extra bevakning omgående.

– Med anledningen av spekulationerna i sociala medier tyckte vi det var viktigt att agera snabbt från kommunens sida, berättar tf kommunchef Ann-Katrin Sundelius. Efter samråd med kommunpolisen bad vi ett vaktbolag rondera med bil i Ockelbo på lite olika tider några gånger i veckan under sommaren.

Vaktbolaget rapporterade löpande till både kommun och polis, och det var lugnt och stillsamt i Ockelbo.

– Det var uppskattat av allmänheten, både unga och gamla, att vaktbolaget syntes i byn, berättar Ann-Katrin Sundelius. Vi hoppas denna insats skapade en känsla av trygghet.

Pernilla Hålén, som nyligen öppnat padelbanor vid Multiarenan i Ockelbo, är deltagare i företagsfrukosten och bekräftar känslan av ökad trygghetskänsla i Ockelbo.

– När jag skulle öppna mina padelbanor sa folk till mig att ”du ska få se, det kommer bara bli skadegörelse”, berättar hon. Men, det har blivit lugnare och jag har inte haft någon skadegörelse alls.

De områden i enkätsvaren som får sämst betyg av företagen är tillgång på relevant kompetens, skolans kontakter med det lokala näringslivet och upphandling.

– Kul att Ockelbo lyfter sig i enkätresultatet och förbättrar sitt företagsklimat sedan föregående år. Det kommunen fortsatt måste fokusera kring är att intensifiera dialogen med företagen och jobba för en ökad förståelse för deras utmaningar och behov, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

Oklart med pengar till reparation av Kyrkbron i Dala-Floda

När Kyrkälvbron besiktades 2019 hittades en rad brister som måste åtgärdas för att bron ska kunna fortsätta trafikeras. – Det måste lösa sig, säger Trygve Wålstedt och Bo Lundgren från Brostiftelsen. – Men det handlar om miljonbelopp, konstaterar de.

Skifspriset Rocknallen delas ut för femte gången

Den 13 november delar Björn Skifs ut priset Rocknallen för femte gången i Vansbro under en galakväll. Pristagaren är hemlig fram till utdelningen.

Stina från Älvdalen laddar för ”Flower Grand Prix”

Stina Kjellsons kärlek till blommorna har tagit henne till Flower Grand Prix, där florister från hela landet tävlar i blomsterdesign. Årets tema är ”Lust och längtan”, mer än så vet de tävlande inte.