I Borlänge är hushållen mest trångbodda i Dalarna. Foto: Mostphotos

Alltfler trångbodda hushåll i Dalarna enligt Boverket

Antalet trångbodda hushåll i Dalarna har blivit nästan 2000 fler under en period av sex år. Det visar en ny rapport från Boverket.

Rapporten visar att nästan 10 000 hushåll i Dalarna klassades som trångbodda under år 2018, som de senast tillgängliga siffrorna kommer från. Det motsvarade 7,2 procent av hushållet och var en tydlig ökning sedan år 2012.

Och trångboddhet som är kopplad till bostadsbrist är ett växande problem, visar den rapport som Boverket nu lämnar över till regeringen. I hela landet klassas 462 000 hushåll som trångbodda, vilket motsvarar vart tionde hushåll i Sverige.

– De här beräkningarna ger alla aktörer på bostadsmarknaden och inte minst landets kommuner, regering och riksdag, en bra bild av hur bostadsbristen ser ut och vilka hushåll som främst är drabbade, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör vid Boverket på myndighetens hemsida.

Bland dalakommunerna är trångboddheten som störst i Borlänge med 10,5 procent av hushållen. Därefter följer Avesta med 9,3 procent och Ludvika 8,4.

Minst trångbodda enligt Boverkets definition, är kommuninvånarna i Malung-Sälen. Där klassas 4,2 procent av hushållen som trångbodda. Även Älvdalen, Vansbro, Mora och Gagnef har förhållandevis låg trångboddhet, enligt Boverket.