E-handeln som dödar central-orter i glesbygd

Starta ett upprop – det brådskar!

Det finns mycket mer att säga om E-handeln om man ser den från ett landsbygdsperspektiv. Hittills har debatten i Sverige mest handlat om Amazons etableringsplaner i Sverige och kritiken mot företagets personalpolitik och förmåga att undvika skatt på sina vinster. Tidigare har vi hört en hel del om lyckade E-handelsbolag som Lyko i Vansbro och Globisen i Älvdalen som lyckade satsningar i Dalarna. Med landsbygdsögon kan man dock även se något annat.

E-handeln skördar över hela världen en stor del av den småskaliga detaljhandeln. Rapporterna från bl.a. USA, Storbritannien och vårt eget land är entydiga – småbutikerna försvinner i en accelererande takt. Vi ser det även i Dalarna. Anledningen är enkel.

En stor del av befolkningen tycks föredra lägre priser och handel över jordklotet framför att vända sig till den lokala handeln som inte kan konkurrera prismässigt inom främst elektroniksektorn, klädhandeln, bokhandeln och leksaksbranschen.

Frågan är vad som händer om detaljhandeln, kommunerna, de lokala partierna och folkrörelserna informerar om att de låga priserna för med sig att landsbygdens detaljhandel nära nog försvinner samtidigt som flygfrakt och lastbilstrafik med E-handelsvaror kraftigt ökar koldioxidutsläppen på vårt sköra klot? Kanske skulle många då överväga om fördelarna med låga priser vägs upp av att våra lokala mötesplatser och en stor del av våra lokala småföretag går omkull.

Just nu är denna utveckling ett faktum men det finns hopp. Bokhandlarna i bl.a. Frankrike går till motattack med bättre service, författarbesök, genuina fikarum och en ny lag som skyddar lokala bokhandlare. I Ystad, som ju är en liten stad på landet i Skåne, säger kommunen nej till externa köpcentra och i bl.a. Åmål samverkar alla berörda aktörer för att behålla ett levande centrum. Vem tror att små tätorter som Orsa, Leksand och Hedemora kan överleva som attraktiva mötesplatser med enbart några kaféer, restauranger och frisörer om småbutikerna försvunnit?

Landsbygden kan försvara sin framtid genom att kommunerna, de lokala bankerna och fastighetsägarna samt handeln omedelbart börjar samverka i ett nätverk. Sparbankerna och LF Bank skulle kunna starta processen genom ett upprop. Det brådskar!

/Ronny Svensson, ledarskribent, Dalabygden