FOTO: GUNNAR OLSSON
Upp och ner med Mats Hedin i täten.
FOTO: GUNNAR OLSSON
Skön vila vid Filosofiska gången och gröna gången.

Vandring med seniorer i det vackra Säterdalen

Drygt 20 seniorer blev guidade av Mats Hedin genom en del av Säterdalens raviner.

Från Gruvplan gick vi en liten bit efter gamla Kungsvägen och vek sedan av ner mot dalen. Enligt Mats är Säterdalens raviner det bästa exemplet på ett levande ravinlandskap. Det har tagit 10 000-tals år för ravinerna att bildas och fortfarande växer och utvecklas de. Ljusterån har också grävt sig ner genom dalen genom att dra med sig den mycket finkorniga sanden.
Nere i dalen finns Sveriges äldsta utomhusteaterscen. Mats berättade om publikrekordet som sattes på 1950-talet då Gösta ”Snoddas” Nordgren gästade dalen.
Mycket vackert överallt i dalen, den skira grönskan och vitsippor som blommade för fullt och liljekonvaljerna som knoppades. Vi vandrade så vidare förbi reningsverket och till ”Konsthjulet och stånggången”. I mer än 300 år drev vattenhjulet och stånggången pumparna i Bispbergs järnmalmsgruva.
Nu återstod bara avslutningen förbi kyrkogården och ridskolan tillbaka till Gruvplan. Det blev den tuffaste biten, inte så lång men väldigt brant. Stort tack till Mats för den fina vandringen!