FOTO: MARIT S NYBELIUS
Temperaturen sjönk ner till minus 16 grader under dagarna.
FOTO: MARIT S NYBELIUS
Bada i isvak var en av aktiviteterna.

Utbytesstudenter bjöds på nordiska upplevelser

Utbildningsprogrammet Upplevelseproduktion på Högskolan Dalarna genomförde sina första upplevelseproduktioner den gångna veckan. I samarbete med representanter från programmets branschråd avslutades en av höstens kurser med att terminens utbytesstudenter bjöds på isvak, bastu, paddel, hajk, längdåkning, klättring och femkamp i svenska lekar och spel.

Programmet Upplevelsesproduktion startade i höstas och har byggts upp i ett nära samarbete med upplevelse/turismbranschen. I den tredje kursen för terminen var det dags för studenternas första produktioner. Uppdraget var att planera och genomföra en upplevelse för en riktad målgrupp. I samarbete med internationella kontoret på Högskolan Dalarna blev därför målgruppen terminens utbytesstudenter. Det blev en mycket lyckad kombination.
När kursen startade diskuterades om det skulle vara is på Runn. Det visade sig bli ned till -16 grader. Två av dagarna fick utbytesstudenterna likväl uppleva bastu med spa ena dagen och finsk bastu och dess historia den andra dagen. Uppe på Lugnet genomfördes längdåkningsträning, där alla utom en av utbytesstudenterna var nybörjare. Trots det kyliga vädret var det idel glada miner, där träningen slutade med en tävling.
Dagarna avslutades med att dagens grupper samlades på Främby udde där det bjöds på grillning över öppen eld, pinnbröd, kåta, svampsoppa, glögg, skumtomtar, renkött och andra delikatesser som utbytesstudenterna provade på för första gången.
Det blev lyckade dagar för samtliga inblandade.
– Det var lärorikt och kul att planera från start till mål och översätta teori till praktik, konstaterade Mikael Norberg och Kim Andersson, som lärde ut längdåkning.
Antonia Norling, en annan av studenterna på programmet, beskrev uppdraget i ett större perspektiv.
– Den här kursen och examinationen är ett effektivt sätt att implementera teoretiska kunskaper i praktiken och samtidigt ge möjligheten till utbytesstudenter att lära sig om vår kultur på ett mer levande och givande sätt. Man ökar dessutom intresset för inkommande turism till regionen.
I utvärderingarna studenterna hade i uppgift att samla in kom idel lovord av utbytesstudenterna.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil