FOTO: SVEN OLSSON
Alice Lundberg har redan vunnit sju medaljer i USM och tagit många segrar i svenska tävlingar.

Trettondagsloppet blev Tjugonda Knut-loppet

Årets första skridskotävling på Lugnet i Falun, som skulle ha arrangerats under Trettonhelgen, ställdes in på grund av bister kyla och flyttades till söndag 14/1.

15 skrinnare skrinnare kom till start. Alla var hemmaåkare och medlemmar i skridskoklubben Dala Active Skaters. De yngsta, pojkar och flickor 9-10 år, tävlade på 80 och 300 m, 11-12-åringarna på 300 och 500 m och äldre än 13 år på 500 och 1000 m.
På Lugnets bandybana får man plats med en ovalbana på 250 m med 23 m radie på innerkurvan och 26 m på ytterkurvan. ”Riktiga” skridskobanor mäter 400 m, men sådana finns bara på några få ställen i Sverige. Jämfört med Nederländerna och med Norge m.fl. länder är Sverige ett U-land när det gäller skridsko. I Holland finns 20 skridskohallar för hastighetsåkning, några av dem är av världsklass, och i Norge finns 7 skridskohallar.
En av de största
Dala Active Skaters är med sina ca 20 barn/ungdomar en av de största klubbarna i Sverige och var vid förra årets USM näst bästa klubb med 12 medaljer. Med bättre förutsättningar skulle sporten säkert bli betydligt större och återta sin plats som en Sveriges mest framgångsrika.
I Falun hoppas vi på att hallprojektet, som är under projektering, snart kommer att förverkligas. Då skulle vi slippa ställa in tävlingar på grund av vädret, vi skulle alltid ha fina isar för träning och tävling och skridskosäsongen skulle förlängas. En multihall à la Karlstad, där man kombinerat isytor för bandy, ishockey, konståkning och hastighetsåkning vore drömmen.
Bra tider
Trettondagsloppet 2024 genomfördes i bra vinterväder med svag vind och några minusgrader. Tyvärr började det snöa strax före start, vilket gjorde det lite trögare att åka. Många bra tider uppnåddes trots allt. Sex nya personbästa och nio säsongsbästa såg dagens ljus.
Bland de yngre visade Tim Ishaq Treviranus, Ebbe Olsson och Ture Olsson att de fortsätter utvecklas och håller hög nivå i sin åldersklass. De äldre ungdomarna, Sara Bengtsson, Sebastian Larnefeldt-Thörnqvist, Alice Lundberg och Isak Bengtsson, som alla siktar på att bli uttagna till internationella tävlingar i Heerenween, Nederländerna, åkte mycket bra och är bland de bästa i Sverige. Dala Active Skaters ser ut att dominera även i årets Ungdoms-SM.