FOTO:
Mats Hedin berättar om ravinens tillkomst.
FOTO:
Gamla vägen och stenvalvbron.
FOTO:
Bräken, ormbukar som vi säger, växer så fort att det nästan syns.

SPF Tuna-Säter vandrade i Solvarboravinen

Ingen riktig värme ännu, endast 7-8 grader, men vilken vacker promenad det blev genom ravinen.

Mats Hedin guidade oss och berättade historien om ravinen. Den har bildats genom att Hyttbäcken, som kommer från Dammsjön, har grävt sig ner i de lösa jordlagren och skapat ravinen som på vissa ställen är cirka 30 meter djup. Det finns trappor att gå i men vi valde en säkrare väg ner och gick sedan längs bäcken där vitsippor och harsyra blommade fint och liljekonvaljerna började knoppas, bäcken porlade och fåglarna kvittrade. Mats berättade om den gamla stenvalvsbron från slutet av 1800-talet och vi stannade även till under bron där gamla riksvägen går. Vandringen fortsatte fram till Greens mila där det blev tid för fika och lite frågesport. Efter en stunds vila vände vi tillbaka till Solvarbo by via bilvägen. Mats tackades för en mycket fin vandring.

Solvarboravinen är en förgrening till den mer kända Säterdalsravinen. Ravinen har bildats genom att Hyttbäcken, som kommer från Dammsjön, har grävt sig ner i de lösa jordlagren och sidorna därefter eroderat ur. Ravinen är på vissa ställen hela 30 meter djup.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

FOTO:
På väg upp på berget.
FOTO:
Utsikt över Hedemora från Vasaloppsstugan.
FOTO:
Rast vid Vasaloppsstugan.

SPF Tuna- Säter har vandrat på Nibbleberget i Hedemora

Vårens sista vandring gick upp till Vasaloppsstugan på Nibbleberget. Redan vid parkeringen ser man att det här är en plats där det gäller att röra på sig, först ett nybyggt utegym och flera motionsslingor att välja på.

För att komma upp till Vasaloppsstugan finns olika alternativ, en kortare men brant och flera längre och lättare, vi valde en lättare på två km genom granskog med blåbärsris och längre upp inslag av tall. Väl uppe en hänförande utsikt över Hedemora stad och ett landskap med skog och åkrar, några med blommande rapsåkrar som gula färgklickar.

Vasaloppsstugan, slogbod, grillplats och hela området sköts ideellt av Vasaloppsklubben som bildades 1958 och dess medlemmar har åkt åtskilliga vasalopp på dessa 63 år. I den intilliggande slalombacken började Jonas Nilsson sin slalomkarrier som kröntes med VM guld i slalom 1985.

Någon i gruppen suckade, vad ska man göra på måndagar nu när det inte blir någon mera vandring i vår, en uppfattning som delades av många. Vi får nog vänta till augusti när höstens vandringar börjar.

FOTO:
Tipstävlingens start och mål.
FOTO:
Vilken är närmast?

Tips och boule: Dubbelt upp för SPF på Tunet

SPF Tuna- Säter hade två aktiviteter på Tunet samtidigt.

Ett gäng gick ett varv runt motionsspåret och svarade på 12 frågor med start och mål vid Tunet, ett annat gäng spelade boule intill Klotskallehallen. Frågorna handlade om natur, idrott, geografi mm.
Bäst gick det för Bo Danmo med sex rätt. Laila och Ann- Christin höll i det hela. Boulspelarna spelade på två banor och spänningen stiger för varje kast, vem kom närmast lillingen.
FOTO:
Samling vid fäbokyrkan.
FOTO:
Här passar det bra med stövlar.
FOTO:
Sten med inhugget märke.

Vandring till Finnsåsens fäbod med SPF Tuna- Säter

18 mm regn på måndag förmiddag hindrade inte ett tappert gäng att ge sig ut i skogen, det finns inget dåligt väder med rätt kläder.

Vid stigen upp till fäboden finns en fyrkantig sten med ett märke inhugget, ingen i sällskapet visste något om stenens historia. Väl framme vid fäboden kunde dagens ledare, Gun- Marie Heldestad och Lars Eriksson ordna så vi kunde komma in i fäbokyrkan för kafferast. Gun- Marie berättade om kyrkans tillkomst och presenterade Märta Danielssons bok ” Fäbolagår´n som blev kyrka”. En vers ur boken:

”långt bort i skogen bland bergen de blå. Ligger den vall jag har kär. Dit mina tankar, min längtan vill gå. Alltid den är mig så när”.

FOTO:
Lars Erik berättar om området och fåglarna.
FOTO:
Med sådana här kikare kan även ovana fågelskådare se både vanliga och ovanliga fåglar.

SPF på fågelskådning vid Rudängsmyrans våtmark

Start och mål vid den här vandringen var Nyckelby. Vi vandrade på fina åkervägar genom välskötta åkrar men på ett ställe åkrar som fått växa igen med flera meter högt sly, mycket ovanligt på Tunaslätten.

Väl framme vid Rudängsmyrans våtmark mötte Lars-Erik och Anders från fågelklubben upp och berättade om området.

Sjön ligger mellan Barberget och Nyckelby, strax söder om faluvägen. Hela området kallas Rudorna och där det är sjö nu var det svårbrukad mark i stort behov av omdikning. Istället för dikning blev det en reglerad sjö, delvis med bidrag från länsstyrelsen. Här kan man se upp till 200 arter i dag har de med bra syn och hörsel sett 30 arter.

På vägen tillbaka passerades före detta radiostationen som byggdes på 1930-talet och före detta Alsbäcks skola som nu är riven.

FOTO:
FOTO:

Högt uppe på berget träffades Tuna Gillescouter

Tuna Gillescouter körde igång verksamheten med en vandring upp till berget Rösåsen för att besöka tornet som invigdes 1935.

De flesta hade varit till Rösåsen tidigare, men denna gång blev det en skön vandring från parkeringen, med väl avvägda rastplatser i form av riktiga bänkar att sitta och vila trötta ben. Väl uppe på toppen lyste det nyrenoverade 17m höga tornet med sin röda färg och vitmålade topp med fönster. Trappstegen upp till tornets topp är väl avvägda. Trappstegen påminner om att gå i ett spannmålsmagasin med en 50 kg säck på ryggen, en eloge till tornbyggarna. En vidsträckt utsikt från toppen. Hela Runn ser man, hoppbacken i Falun och Kristine kyrka, i nästa fönster ses Tuna slätten med randbergen runt i fonden och mitt i ser man Stora- Tuna kyrka samt Torsångs kyrka.

Vi fortsätter till nästa fönster, där kommer Gustafs fram med sin kyrka och Dalälven som slingrar sig fram. Sista fönstret blir mot Stora-Skedvi, där är det också en kyrka som kommer fram, Rasjön syns och Gussarvshyttan såg och hyvleri med skylten 11 kaffe ser man med en stark kikare. Färden ner från tornet går bra ingen paus väl nere på fast mark sitter det fint med kaffe och en ostmacka med Skedvi bröd. Här har det ordnats med fina fika bord, en rejäl grillplats och en fin timrad slogbod med tak. Tusen tack Rösåsens tornförening som sköter om denna fina anläggning på toppen av Rösåsen.