FOTO: GUNNAR OLSSON
Peter Andersson berättar om verksamheten.

SPF Tuna- Säter har besökt en fårgård i stordrift

De flesta fårgårdarna i Dalarna är på hobbynivå. Nyby gård är en av länets största och vi ska se hur gulligt det är i stordrift.

Peter Andersson hälsade välkommen och berättade om verksamheten. I ligghallen finns omkring 450 tackor och minst lika många lamm. De är uppdelade i olika avdelningar, lamning sker på ett ställe, sedan flyttas de efter tillväxt. Produktionen är inriktad på kött med jämn produktion året om. När baggen släpps in till en grupp tackor kan lammen vara slaktklara efter 7-8 månader. Dräktigheten kollas med scanning. Utfodring sker maskinellt med en mix av ensilage, spannmål och ärter. Sommartid är alla djur på bete och ligghallen töms på halmbädden som bildats under vintern.
Dålig affär
Ullen är en dålig affär, det kostar mer att klippa av den än dess värde. I Borlänge kommun har startats ett projekt för att ta hand om ullen på något sätt.
Vi har sett välskötta, välmående djur i en fin stallmiljö och tackar Peter för ett intressant besök och lammen är minst lika gulliga här som någon annan stans.