FOTO: GUNNAR OLSSON
Birgitta Thurin tackar Malin Neijman för ett intressant föredrag om sömn.

SPF Seniorerna Tuna-Säter informerades om sömn

Vi var ett 50-tal seniorer som lyssnade till Malin Neijman från Sömnlaboratorium i Avesta, som inledde med att tala om den välgörande sömnen.

Vi får cirka 33 års sömn under hela livet. Är det onödigt? Nej, säger Malin, det är där fysisk återhämtning och utveckling och rensning av hjärnan sker. Det är helt normalt att vakna flera gånger under natten, cirka 10-15 gånger per natt är inte ovanligt. Ingen sover en hel natt i ett sträck. Det växlar mellan djupsömn, drömsömn och vakenhet
I pausen bjöds det på kaffe och goda smörgåsar. Några hade också turen att vinna fina priser på dagens lotteri.
Beror på stress
Själva insomningen kan vara ett problem för många och kan bero på stress och oro bland annat. Apné, andningsuppehåll, och snarkning är det främst den som ligger bredvid som märker av. Malin påpekade att det inte är farligt med apné, man kommer att vakna. Det är först när andningsuppehållen blir väldigt många som man bör söka hjälp. Symptomen kan vara att man behöver kissa flera gånger på natten, hjärtklappning, torr i munnen och är sömnig på dagen. Riskfaktorer är övervikt, ålder, alkohol och rökning.
Malin avslutade med att säga att om man känner onormal trötthet och sömnighet bör man kontakta vården och att det annars är helt normalt att vakna flera gånger på natten. Vi tackade Malin för en fin genomgång och gick ut för att få lite sol innan läggdags.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil