FOTO:
Fr.v. Jonas Pehrs, Agneta Frejd, Margareta Störling och Walters Börje.

Pastoratets kyrkomusiker ansvarade för helgsmålsmusik i Envikens kyrka

Pastoratets tre kyrkomusiker höll ett musikprogram på lördagkvällen innan Tacksägelsedagen i Envikens kyrka. Det var en omväxlande musikkväll med folkmusik, klassiskt och salongsmusik som varvades diktläsning.

Kyrkvärden Agneta Frejd läste bl.a. dikter av Atle Burman samt Tacksägelsedagens psaltarpsalm. Inledningsvis spelades från läktaren en låt från Lamborn på fiol, tuba och orgel varefter Järvsöpsalmen sjöngs. Margareta Störling spelade på fiol och piano irländsk musik. Jonas Pehrs lät läktarorgelns alla möjligheter ljuda i bl.a. ett preludium av Svartnäsbördige kompositören Patrik Vretblad. Walters Börje spelade två salongsstycken på piano. Som final framfördes på fiol, flöjt och piano Gladlåten efter Päkkos Helmer från Bingsjö. Ett trettiotal besökare deltog i gudstjänsten.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

FOTO:
En av säsongens aktiviteter – Seniorgolfen den 8 sept: Segrarna fr.v. Thomas Kierkegaard, Bengt Gustafsson, Gun-Britt Åman och Inger Larshans bakom Stig Olsson.

Bokslut för årets seniorgolf på Samuelsdal i Falun

Liksom tidigare år har även denna sommar spelats Seniorgolf på Samuelsdal för pensionärer från 60-92 år. Varje onsdag morgon kl. 08.45 har tävlingsledaren Sven Olsson busvisslat för att kalla de anmälda deltagarna till information och lagindelning.

Spelformen har varit en s.k. Texas-scramble, där det krävs 1-2 utslag från varje spelare i alla lag, detta för att jämna ut spelet och göra lagen så jämnstarka som möjligt. Kl. 09.00 har lagen tågat ut till sina respektive starthål för att spela 9 hål på den långa slingan, hål 1-9, eller den korta med hålen 10-18. Efter ronden har det varit gemensam fika vid klubbhuset och därefter särputtning när det har behövts för att skilja lagen åt samt prisutdelning. De tre första lagen har belönats med presentkort i Golfshopen i klubbhuset.
På grund av ledningsgrävningar på banan var korthålen avstängda under en dryg månad från slutet av juni till början av augusti. Vid ett tillfälle, den 18 aug, var banan avstängd p.g.a. kraftigt regn och Seniorgolfen måste ställas in. Den första tävlingen genomfördes den 2 juni och finalomgången ägde rum den 29 september. Totalt har 17 omgångar spelats med sammanlagt 713 deltagare, varav 306 damer och 407 herrar. I genomsnitt har Seniorgolfen lockat 41,9 deltagare varav 18 damer och 23,9 herrar per gång.
Om man räknar med att varje golfare under en tävling över 9 hål vandrar ca 3,5 km har Seniorgolfens deltagare sommaren 2021 tillsammans tillryggalagt ca 250 mil, ungefär samma avstånd som mellan Falun och Rom.
Deltagarna har visat god spelförmåga under alla ronder och vid spel på den långa slingan ligger segerresultatet i genomsnitt på 31,1 slag (-4,9) och på den korta slingan 26,5 slag (-0,5). Stämningen har varit mycket god och spelet har präglats av god social samvaro. Flertalet spelare återkommer varje gång men detta år märks även ett påtagligt inslag av nybörjare. Seniorgolfen har rapporterats av tävlingsledaren till SPF, Samuelsdals GK, till press, radio och TV samt satts upp på anslagstavla vid klubbhuset.
SPF-mästerskapet för Falun genomfördes fredag 17 september 2021 med 42 deltagare, 9 damer och 33 herrar.
FOTO:
Klubbens elitlag tog en klar seger.

Elitlaget visade vilka som är bäst!

Golfsäsongen 2021 på Samuelsdal avrundades med en lite annorlunda utmaningstävling med sex deltagande lag.

Tre av lagen bestod av klubbens främsta golfspelare och av banpersonalen, som också är mycket duktiga golfare. De tre andra lagen var sammansatta av ”vanliga” medelgolfare, som brukar spela torsdagsgolf på Samuelsdal, en mix av unga, gamla, medelålders klubbmedlemmar. En enda modig kvinna, Duang Kanphai, hade anmält sig till kampen.
För att inte göra det alltför lätt för elitspelarna eller banpersonalen att vinna kvällens drabbning, tvingades de att göra sina utslag från back-tee, långt bakom de gula, röda och orange teer som övriga spelare slog från. För att hinna runt de nio långa hålen innan mörkret kom, startade tävlingen redan kl. 17.00 denna finalkväll. Allt var gratis; fika, startavgifter och grillkorv med bröd efter ronden. Två av lagen klarade inte av att hålla speltempot tillräckligt högt och fick spela sina två sista hål i mörkret. Hur de såg sina bollar flyga och hur de kunde hitta dem förtäljer inte historien…
Resultaten visade att det var hög kvalité på flertalet spelare denna kväll. ”Gubbgänget” Mats Neubauer, Sven Olsson och Tony Pettersson med paragolfaren Per Söderström hade gjort fyra birdies och resten par, en fin 32-rond. Ett annat ”gubbgäng” med Yngve Hellberg, Lars-Erik Måg, Henric Thyr och unge Noah Kanphai hade fått till en eagle på hål 6 och landat på totalt 34 slag och det tredje ”amatörlaget” med P-O Lindgren, Hans Kinell, Ola Malm och enda damen, Duang Kanphai, gick runt på 37 slag.
Bättre var ungdomslaget med de yngre juniorspelarna Lucas Ljungqvist, Malte Fälting, Axel Persson och Milton Johansson med tre birdies och sex par, totalt 33 slag. Samma resultat hade också banpersonalen, Lasse Käck, Jocke Lindqvist, Leif Öyen, Anders Smed och Johan Elvemark. De hade fått till en eagle (-2) på hål 4 och en birdie (-1) på hål 6 och sju par.
Men bäst av alla var elitlaget med 30 slag (-6) trots att de slagit ut från back-tee, där de två längsta hålen är 474 respektive 460 m långa! Klubbens elitlag denna kväll visade alltså sin klass och tog en solklar seger. I laget ingick Micke Doverhem, Oskar Kahr, Albin Eljas, David Wahlén och Peter Apelqvist. ”Dom hade mera tur än oss!”, sa paragolfaren Per Söderström. Och så är det ju, ju mer man tränar, desto mer tur får man! Det sa redan Ingemar Stenmark.
Stort TACK till alla som ställt upp under säsongen och till banpersonalen som servar oss alla med en av länets bästa och mest varierade golfbanor!
FOTO:
Kyrkoherde Kalle Bengtz och diakon Emelie Kjellgren.

Välkomnande av ny diakon i pastoratet

I Svärdsjö kyrka på valsöndagen firades mässa i Svärdsjö kyrka. Kyrkvärd Karin Hedin hälsade alla välkomna varefter mässan började med psalmsång.

Kyrkoherde Kalle Bengtz välkomnade pastoratets nya diakon Emelie Kjellgren med lovord och blommor. Medlemmar ur kyrkokören sjöng fyra hymner under ledning av kantor Walters Börje Edenius, bl.a. Beethovens lovsång och Den tid jag har, ur musikalen Så som i himmelen.
Pastoratets nya diakon predikade med utgångspunkt från söndagens tema om Döden och livet, där hon även belyste uppgiften i sin tjänst.
Som avslutning sjöngs psalmen Ge Jesus äran nr 17 i psalmboken. Kyrkokören avslutade med Haydns kända sång ”Vänskap”. Kyrkväktare var Henrik Murmester. Ett sextiotal personer deltog i mässan.
FOTO:
Seniorgolfens segrare onsdag 11 aug poserar glatt med sina prispresentkort, fr.v. Ola Malm, Ann-Marie Eld, Lena Sundberg, Mats Neubauer och Ulla Hjalmarsson.

Tillbaka på banan där allting började

Den 11 aug var korthålsdelen 10-18 åter spelbar på Samuelsdals golfbana efter det nödvändiga bytet av bevattningssystemet, som kollapsade i början på sommaren.

De 45 seniorspelarna delades in i nio femmannalag och tågade ut till de olika starthålen för en trevlig sällskapsrond med Texas-scramble. Ett utslag per spelare måste noteras i scorekortet. Korthålsbanan på Samuelsdal är svår och knepig med många hinder, flera dammar och ondulerade greener, som gör det svårt att klara hålen på par eller tre slag.
Endast ett av lagen lyckades gå på par, 27 slag, efter att ha gjort en birdie, sju par och en bogey. Det var f.d. bollpojken från 1960-talets Samuelsdal, Mats Neubauer och hans lagkamrater – Ola Malm, Ann-Marie Eld, Lena Sundberg och Ulla Hjalmarsson som klarade detta.
Övriga lag hade fått resultat mellan 28 och 31. På andra plats med 28 slag kom Sven Olsson, Rigmor Kierkegaard, Mona Lundberg, Sven-Olof Sand och Lars-Erik Måg efter en rafflande särputtning mot Royne Persson, Kaarina Jansson, Marianne Lindberg, Calle Wetterhall och Ole Jacobson.
Royne och Kaarina kunde dock trösta sig med att vinna herr– och damklassen i tävlingen om att komma närmast hål 15 på utslaget, Royne med 3,99 m kvar till hål och Kaarina 11,66 m kvar. Roynes pappa var förste greenkeeper på banan när Falu Golfklubb startade verksamheten på 1950-talet. Snacka om att komma tillbaka där allting började.
FOTO:
Det segrande laget pustar ut vid 8:ans green, där dagens tvåor försöker avsluta sitt varv med en birdie.

”Kanonstart” för pensionärsgolfen

Den tredje spelomgången av Samuelsdals Seniorgolf lockade 48 deltagare trots kyligt morgonväder med bara +11 grader.

Nio lag med 5 eller 6 spelare tog sig an utmaningen att spela golfbanans nio långa hål 1-9 med s.k. ”kanonstart” från alla hål samtidigt. Långa banan bjuder på mer varierat spel, där även de långtslående klubborna kommer till nytta.
Så småningom tittade solen fram och fick jackor och västar att åka av deltagarna. De nio lagen leddes denna dag av nio damer och lagen hade lottats så jämnt som möjligt. Golfbanans fairways och greener börjar nu ta sig och bjöd på tämligen fint underlag.
Alla lag presterade god golf och kom i mål på ett resultat under banans par (idealresultat). Bäst lyckades Yvonne Henniger med sina fyra gubbar – Chester Bernsten, Jan Jansson, Ole Jacobson och Sven Olsson som gjorde de 9 hålen på 31 slag (-5). Tvåa kom Inga-Lill Rachbauer, Gun-Britt Åman, Kent Karlsson, Anders Engh och Stig Wiström med 32 slag och samma resultat hade Inger Larshans, Sivan Vig, Lars Holmberg, P-O Lindgren och Rolf Svärd. De senare förlorade i särputtning om andraplatsen.
Närmast hål togs hem av Kerstin Älegård på 1,47 m, och Sivert Stenman med 5,20 m.