FOTO: GUNNAR OLSSON
Kaffe och kaka och Romme Alpins historia var dagens tema.
FOTO: GUNNAR OLSSON
Bo Funcke i berättartagen.

Intressant föredrag om Romme Alpins historia

Idag har vi haft besök av en sann visionär.

Bo Funcke kom och berättade för ett 30-tal seniorer om Romme Alpins historia.
Det hela började med att Bo och hans vän Åke Källström ville starta ett alternativ till skidåkningen i Sälenfjällen. De letade efter berg som låg lite närmare Stockholm och övriga Mälardalen. De fick då tips om Solklinten och där började det hela.
Uppo och ner
Under ett års tid gick Bo upp och ner för berget och tänkte på utförsåkning. Han for till USA och åkte skidor på olika orter och tänkte hur han ville att det skulle se ut hemma och på juldagen 1987 öppnades Romme Alpin med 4 liftar, 9 nedfarter och 7 snökanoner.
Numera är Romme Alpin ett familjeföretag, men Åke Källström har fortfarande en viktig uppgift som anställd i företaget. Efter några tuffa år med lite natursnö och milda vintrar blomstrar nu företaget som aldrig förr med ungefär 260 miljoner i årsomsättning. Det viktigaste för framtiden är, säger Bo, att göra sig oberoende av natursnö.
Turister
Bo Funcke berättade att de hela tiden hållit fast vid tanken på att det viktigaste är själva skidåkningen. Tanken var inte heller att konkurrera med Nybrobacken. Skidanläggningen skulle vara till för turister, ingen elbelysning, inga tävlingar eller andra kringarrangemang.
Efter kaffet svarade Bo Funcke på våra frågor innan vi gav oss hemåt i solskenet.