FOTO: MATTS BJöRKE
FOTO: MATTS BJöRKE

Högt uppe på berget träffades Tuna Gillescouter

Tuna Gillescouter körde igång verksamheten med en vandring upp till berget Rösåsen för att besöka tornet som invigdes 1935.

De flesta hade varit till Rösåsen tidigare, men denna gång blev det en skön vandring från parkeringen, med väl avvägda rastplatser i form av riktiga bänkar att sitta och vila trötta ben. Väl uppe på toppen lyste det nyrenoverade 17m höga tornet med sin röda färg och vitmålade topp med fönster. Trappstegen upp till tornets topp är väl avvägda. Trappstegen påminner om att gå i ett spannmålsmagasin med en 50 kg säck på ryggen, en eloge till tornbyggarna. En vidsträckt utsikt från toppen. Hela Runn ser man, hoppbacken i Falun och Kristine kyrka, i nästa fönster ses Tuna slätten med randbergen runt i fonden och mitt i ser man Stora- Tuna kyrka samt Torsångs kyrka.

Vi fortsätter till nästa fönster, där kommer Gustafs fram med sin kyrka och Dalälven som slingrar sig fram. Sista fönstret blir mot Stora-Skedvi, där är det också en kyrka som kommer fram, Rasjön syns och Gussarvshyttan såg och hyvleri med skylten 11 kaffe ser man med en stark kikare. Färden ner från tornet går bra ingen paus väl nere på fast mark sitter det fint med kaffe och en ostmacka med Skedvi bröd. Här har det ordnats med fina fika bord, en rejäl grillplats och en fin timrad slogbod med tak. Tusen tack Rösåsens tornförening som sköter om denna fina anläggning på toppen av Rösåsen.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil