FOTO: GUNNAR OLSSON
Håkan Söderlund i berättartagen.
FOTO: GUNNAR OLSSON
Många vare nyfikna på Dalviks Kvarn historia.

Håkan Söderlund berättade om Dalvik Kvarns historia

Gunnar Olsson hälsade Håkan Söderlund välkommen till SPF Tuna-Säters lokal i Romme. Det var ett 20-tal personer som fick lyssna till historien om Dalviks Kvarn.

Håkan började med att berätta om något helt annat. Tillsammans med några kompisar startade de en popgrupp, Admires från Torsång. En gång var de till och med förband till den brittiska popgruppen Manfred Mann i Folkets park i Borlänge. Den karriären blev inte så lång, men det var inte heller självklart att han skulle ta över kvarnen efter pappa Kalle.
Det hela började med att Jöns Jönsson, som var gift med Kalles mamma startade verksamheten i Dalvik. Det var inte heller självklart att Kalle senare skulle ta över, men i slutet av 1940-talet köpte Kalle, med lånade pengar, verksamheten. När Håkan var i 20-årsåldern brann hela kvarnen i Dalvik ner och för att verksamheten skulle återuppbyggas krävdes ett snabbt beslut från Håkan om att ta över efter sin pappa Kalle. Han sa ja och 1974 stod den nya kvarnen klar.
Oljebranschen
Håkan berättade att det var olika tillfälligheter som sedan gjorde att verksamheten utvecklades. När en stor silo som tidigare funnits i Domnarvets Järnverk blev till salu och det samtidigt fanns en ledig tomt i Tuna blev det tillfälle att flytta en del verksamhet dit och där ligger nu en av företagets fyra butiker. De övriga butikerna finns i Falun, Djurås och i Löa i Kopparberg.
Oljebranchen är ett annat område som Dalviks Kvarn har gett sig in på. Många jordbruksmaskiner behöver drivmedel och det var början på den delen. Numera har de ett 50-tal mackar runtom i Sverige. Flera efter Indalsbanan till loken som är dieseldrivna. Håkan säger att den delen av verksamheten nu är större än kvarndelen.
Håkan säger att han håller på att lämna över till sina barn, men har svårt att släppa taget. Kanske hans nya bilintresse kan hjälpa till att fatta det beslutet. Då får han mer tid till att ta sin Morgan, sätta kofferten på bakluckan och ge sig ut på vägarna.
Efter en intressant föreläsning och kaffepaus tackade Gunnar Håkan för en trevlig eftermiddag.