FOTO: TETTA SVEDLUND
Illustratören och författaren Ola Skogäng visar runt i Vita huset.
FOTO: PRIVAT
Tetta Svedlund visar upp en tavla från skolan i Ågs Bruk.

Guideförening visade upp begivenheter i Linghed

I torsdags fick jag äran att vara med när några medlemmar från "Dalarna Guide & Kultur" träffades.

Det är en förening som jag inte ens visste fanns, men efter en kväll med dem insåg jag att det nog är fler än jag som är nyfiken, gillar kulturinslag och framför allt gillar historier och historia!
I föreningen finns ett gäng utbildade dalaguider som på uppdrag, enskilt, skräddarsyr turer efter önskemål i hela Dalarna. Stadsvandringar eller en fäbodtur, ja vad man än vill i stort sett. På öppna platser runt om i Dalarna.
Sen finns det även så kallade kulturmedlemmar. För dessa medlemmar anordnas föreläsningar, mötesplatser eller studiebesök.
Vita huset
I torsdags i förra veckan var det ett sånt tillfälle. Då styrde Tetta Svedlund upp en kväll i Linghed. De startade i Vita huset i Linghed. Här fick vi lyssna till ägarna till Vita huset, Ola och Natalie Skogäng. Efter att träffas en gång i tiden när de båda guidade på Lasse Åbergs museum har de landat i Linghed för att här öppna ett galleri kombinerar med butik och fik i Östra Linghed.
Ola är illustratör och författar som bland annat har jobbat med Lasse Åberg, Madonna, Arnold Schwarzenegger och Björn Ulvaeus i ABBA. Men han är främst pappa till serien om Theo, en stor lurvig seriebjörn som hjälper polisen att lösa mysterier som de inte klarar av i böckerna om Theos Ockulta Kuriositeter.
Ola och Natalie guidade gänget i galleriet där de visade hur en seriebok kommer till, lite anekdoter och priser som Ola fått för sitt jobb. Så häftigt, och jag vill verkligen slå ett slag för att man bör besöka Vita huset. För en fika, köpa nån rolig present, en seriebok kanske eller se Olas fantastiska illustrationer.
Anrikt företag
Efter detta besök rullade bilarna vidare till Svedlunds Flagg AB i Linghed där Matti Svedlund berättade om deras verksamhet. Han som med stolthet kan berätta att företaget funnits sen 1950-talet då Mattis pappa startade företaget som gjorde Träflaggstänger. Idag är företaget mer anpassat mot flaggor och att sy grenrör som används vid relining av avlopp.
Matti har härliga historier där de flexibelt och serviceinriktat räddat många incidenter med främst flaggor som för andra länder kan vara avgörande och otroligt viktigt. De har räddat Sverige några gånger!
Kvällen avslutades med lite kvällsfika hemma hos Tetta och Matti i deras stuga Timmerhuset vid Svärdsjön, som de numera har som ett Airbnb-boende.
Här berättades också historien om huset som en gång i tiden var skolan i Ågs bruk i puts, men nu är ett timmerhus med trädgård ner mot Svärdsjön. .
Jag tycker det är magiskt att få höra historier och hur man stolt förvaltar både talanger eller utvecklar nya idéer. Verkligen innovation!
Tack Tetta för inbjudan, och tack Dalarna Guide & Kultu för en väl investerad torsdagkväll.