FOTO: LILLIAN LUNDIN
Fäbodbrukaren Yvonne Smedberg, Mora.
FOTO: PRIVAT
Pedagogen Gittan Mattsson, Falun.

Givande diskussioner och prisutdelning på stämma

Naturskyddsföreningen Dalarnas har hållit länsstämma i Sjövik folkhögskola för att diskutera föregående och kommande verksamhetsår.

Mattias Ahlstedt fick fortsatt förtroende som länsförbundets ordförande. Efter mötets avslut blev det dags för prisutdelning och årets miljöpris Lyckosparken gick till naturskolepedagogen Gittan Matsson från Falun och fäbodbrukaren Yvonne Smedberg från Mora.
Att regeringen fick föreningens Miljösvikarpris Kängan för sin miljö- och klimatfientliga politik gav dagen en extra udd och styrka.
– När vi står inför en klimatkris och en möjlig sjätte massutrotning är det ansvarslöst och förödande att lägga ner Miljödepartementet och göra sådana omfattande nedskärningar i miljö- och naturvårdsbudgeten då måste föreningen markera vad den anser om detta säger Mattias Ahlstedt.
Lyckosparken 2023 – Gittan Matsson
För sitt brinnande engagemang att till gammal som ung förmedla kärleken till naturen och förståelsen för densamma. En pedagog ut i fingerspetsarna och hängiven naturentusiast, vilken med glädje och uppfinningsrikedom smittar av sig till allt och alla. Därtill är hon en kunnig ornitolog som ringmärker fåglar samtidigt som hon alltid delar med sig av sina kunskaper till andra. Tack vare henne finns Falu Naturskola och nyligen höll hon i vårt projekt Friluftskompis Dalarna. En fantastisk kraft som vi hoppas få ta del av länge framöver!
Lyckosparken 2023 – Yvonne Smedberg
Till en hängiven fäbodkvinna som genom sitt självhushållande leverne verkar som en sann förebild för ett hållbart liv i samklang med naturen. Hon har återupptagit odlings- och betesmark vid släktfäboden Kättboåsen i Mora kommun och där bevarat lantraser av mjölkkor, får och höns samt odlar gamla sädesslag och baljväxter. Som om inte detta vore nog bevarar och visar hon sedan fler år tillbaka varje sommar upp fäbodkulturen i Moras skogstrakter med en stor dos tålamod och kunskap. Våra unika natur- och kulturmiljöer behöver fler inspirerande fäbodbrukare som Yvonne!