FOTO:
Gillescouterna besökte Grängshammar.

Gillescouter på historisk vandring

Lördagen den 2 oktober samlades ett 20-tal gillescouter från Tuna Scoutgille för en historisk vandring i Grängshammar.

Gunnar Dicander gav en mycket intressant, lärorik och uppskattad guidning av bygden. Turen började i Silvbergs vackra kyrka där bl a mässhakar beskådades och klocktornet besöktes.
Efter en rundvandring i byn med berättelser om engelska parken, herrgården och bruket, intogs medhavd fika i en av brukslängornas trädgård.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

FOTO:
Rast vid Halla.
FOTO:
Dagens ledare Lennart Sandström.

Lång och blöt vandring till Halla fäbod

SPF Tuna- Säter har vandrat i bergen väster om Borlänge. Vid parkeringen vid Hyttbro var första frågan, vilka skor är bäst i dag?

Gummistövlar visade sig vara ett gott val efter nattens regn. Ett glatt gäng på 25 personer gick första 3 km. på Hallavägen, vid vägens högsta punkt tog vi en stig genom skogen fram till Halla fäbod för rast. Här fanns en gång i tiden många byggnader och traditionellt fäbobruk med djur som betade på skogen. Nu finns inga gamla hus kvar men två slogbodar. Sedan blev det stig till Ollesbodarna och skogsväg till Bjusan. Från Bjusan tillbaka till Hyttbro blev dagens blötaste etapp, stigen går intill Hyttbrobäcken som bitvis rann på stigen. Väl framme i Hyttbro kunde trötta och nöjda vandrare åka hemåt och säga, vi hade i alla fall fint väder.

FOTO:
Pappersbruket med Ljungbergshallen till vänster med det grå taket.

De vandrade förbi pappersbruket innan det stängdes

Sista veckan i september tog Bo och Elisabeth med medlemmar i SPF Tuna-Säter på en vandring längs Dalälven, uppströms från Bullerforsen på östra sidan mot Medväga.

Vi började vandringen på skogsstigar och stannade på en liten udde för vila, titta på utsikten och fika. Sedan fortsatte vi så att vi hade Kvarnsvedens pappersbruk, Stora Enso, på andra sidan älven – bara ett par dagar innan en epok gick i graven då bruket stängdes.
Elisabeth berättade också om Ljungbergshallen som står på Stora Ensos område i Kvarnsveden. Den kom dit i början av 1900-talet. Från början stod hallen på Djurgården i Stockholm och forslades på tåg till Kvarnsveden. En byggnad som kan vara värd att bevara kanske?
Vi fortsatte vandringen med att korsa Tolvmilavägen i höjd med Medväga, gick genom skogen och villaområdet för att slutligen komma tillbaka till Bullerforsen där vi tackade Bo och Elisabeth för en trevlig vandring. Solen värmde oss och på slutet av promenaden åkte halsdukar och jackor av.
FOTO:
Klara för avmarsch.
FOTO:
Rast vid Franssons stugor.

Natur och poesivandring i föränderliga Säterdalen

SPF Tuna-Säter har vandrat i Säterdalen med Lizbet och Per- Åke Engström som ledare. Vandringen startade i Norddalen.

På trädstammar efter stigen mot Ljusterbro hänger tavlor med utvald poesi av Karin Boye m. fl. som inbjuder till paus och reflektion på vandringen.
Efter Ljusterbro tog vi en lite knölig och backig stig i den täta alskogen intill Ljusterån mot Franssons stugor, där vi tog rast. I säterdalen var det förr i tiden slåtter och betesmarker, nu betas bara en mindre del av marken. Dalen är i ständig förändring när ån slingrar sig fram på sin väg från sjön Ljustern till Dalälven.
På väg tillbaka till Norddalen smakade vi på vattnet i springkällan. Några av deltagarna berättade om egna upplevelser i dalen och om allt arbete med leder och trappor tiden innan det blev naturreservat.
FOTO:
Samling vid grottan.

SPF Tuna-Säter besökte Per Gynts grotta i Norr Amsberg

Vandringen startade vid Amsbergs ridskola. Dagens ledare Sören Tångring tog oss med på en stig över åkrar och väg 293 in i skogen där stigen blev brantare och brantare till vi var framme vid grottan.

Per Gynt levde som rövare och plundrade transporter på väg mot Falun. I grottan bodde han tillsammans med en orm och en varg.
Genom sitt leverne fick han många ovänner och några modiga och smarta Amsbergskarlar smög sig upp till grottan och tog med sig Per upp till galgen på galgberget och hängde honom.
Olika åsikter
Det blev olika åsikter gruppen om Per var en storväxt eller liten person. Av grottans storlek lutar det att åt han var väldigt liten. Det blev även olika åsikter om hur det blev efter hängningen.
När någon i sällskapet hade besökt Per Gynts grav i Norge och frågan blev om det finns ett samband mellan den Svenska och Norska Per Gynt. Den steniga stigen från grottan till galgen blev dagens drygaste, men kaffet smakade bra vid galgen.
Lars Reyier äger och driver Reyiers Lantbruk i Koppslahyttan. Foto: Maria Reyier

Han planterar solrosor för livet

Lars Reyier äger och driver Reyiers Lantbruk i Koppslahyttan ett par mil utanför Borlänge. I våras bestämde han sig för att göra något som i sin tur kan göra skillnad för familjer i kris över hela landet. Han planterade massor av solrosor.

Solrosorna finns nu för självplockning i närheten av Halvars Skola. Den som vill plockar en solros eller varför inte ett helt fång solrosor och betalar sedan genom att swisha en valfri gåva till Barncancerfonden. 

Gåvan gör att Barncancerfonden kan fortsätta sitt viktiga arbete med att bidra till barncancerforskning och se till att drabbade barn, ungdomar och deras familjer får den vård och det stöd de behöver.

Lars Reyier har egna erfarenheter av barncancer sedan ett av hans barnbarn för ett och ett halvt år sedan drabbades av leukemi. 

– Jag och min familj har själva varit med om det fasansfulla som ett sådant besked är, säger han. Det är en ofattbar chock som försätter hela tillvaron i krisläge. 

– Jag är också så innerligt glad över Barncancerfonden och det arbete de gör, fortsätter han.

Lars ville gärna göra något för att stödja forskningen och arbetet och fick då idén om att plantera blommor för självplock. 

– Solrosen är i sig en glad blomma som kan symbolisera glädje och hopp, säger han leende. Nu hoppas jag att det kommer att generera en hel massa pengar till Barncancerfonden. 

Lars eget barnbarn fortsätter sin kamp mot sjukdomen och tack vare de stora framsteg som forskningen gjort så ser framtiden hoppfull ut för henne. 

Du hittar solrosplanteringen alldeles intill Halvars Skola i närheten av Sellnäs och Halvarsgårdarna.