FOTO: PRIVAT
Medlemmar i Neuro Falun och Norra Dalarna under invigningen.
FOTO: PRIVAT
Hans Unander, kommunstyrelseordförande i Malung-Sälen testar.

Föreningen tog saken i egna händer – fixade crosstrainer

För att personer med neurologiska sjukdomar och funktionsnedsättningar ska kunna leva ett så aktivt och berikande liv som möjligt är fysisk aktivitet livsviktig

Regelbunden rehabilitering och träning är en förutsättning om man ska kunna behålla sina kroppsliga funktioner så länge som möjligt. I normalfallet är det inte alltid så lätt att tillgodose dessa behov när man bor på en liten ort och under pandemiåren blev det än värre.
Inte nog med att det är svårt att hitta en tillgänglig träningslokal i centralorten Malung. Den enda tillgängliga träningslokalen som finns att tillgå är den på vårdcentralen och den har mycket begränsade öppettider.
Den är bara öppen vardagar och man kan endast träna mellan 08.00 och 16.00 (sista bokningsbara tid är 15.00). Lägg därtill att flera av veckans träningstider i lokalen är blockerade för olika gruppträningar och/eller fysioterapeuternas aktiviteter och då blir det inte så mycket kvar för oss som vill träna.
Inte bara gnälla – agera!
Men man kan inte bara sitta och gnälla, man måste agera. Sagt och gjort. För att råda bot på bristen på för oss viktig, tillgänglig träning ville vi köpa in en begagnad NuStep (en slags sittande crosstrainer) till vår föreningslokal i Malung. Flera av oss medlemmar hade testat en sådan under våra rehabiliteringsvistelser på Frykcenter i Torsby och blivit helfrälsta!
Via Rehab Partner i Tidaholm fanns möjlighet att köpa ett begagnat exemplar till vår lokal, men priset var på drygt 80 000 kronor.
Från Neuro Riks beviljades vi 10 000 kronor. Vi skickade sedan in en ansökan till Norrbacka-Eugeniastiftelsen och efter flera månader fick vi beskedet – VI BEVILJADES 50 000 KRONOR! Lyckan var total! Nu saknades det ”bara” cirka 21 000 kronor och efter moget övervägande beslutade föreningen (Neuro Falun och Norra Dalarna) för att satsa de sista pengarna själva och äntligen var vi i hamn!
Torsdagen den 13 april kunde vi äntligen inviga vår investering. Will Murphy från Rehab Partner levererade och Hans Unander, kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun och Jörgen Norén, ordförande i socialnämnden i Malung-Sälens kommun och även ordförande i regionfullmäktige i Region Dalarna fick den stora äran att ta ”premiärturerna” på vår NuStep!