FOTO: MATS HIERTNER
Det småregnade men fikat smakade lika gott för det.
FOTO: MATS HIERTNER
Magisk utsikt under vandringen.

En mycket efterlängtad tur från Nyberget för de 48

Så underbart att vandringarna är igång igen! Man får träffa alla trevliga människor och flera som inte setts sedan mars då skidsäsongen avslutades.

Flera timmar frisk luft ute i naturen. Nya platser, fina utsikter!
Den här gången hade vi inom SPF Seniorerna i Falun lite otur med väderprognoserna. Det skulle börja regna kl 13, men det började 9.45, när vi klev ur bilarna. Men det påverkade inte oss eller upplevelsen särskilt.
Vi träffades på Lugnetparkeringen och åkte i åtta bilar, men när vi kom till Lövåsen anslöt ytterligare tio bilar, så vi blev 48 vandrare och två hundar. Vi parkerade inne på gruvområdet.
Gruvbrytning
Den här gången hade Gustav Boklund rekat en vandring åt oss vid Nyberget, som ligger mellan Långshyttan och Vika. Vi gick upp på Mörtaberget och runt Dammsjön. I Nyberget har det varit gruvbrytning sedan 1500-talet och fram till början på 1950-talet.
Skolundervisning började man med redan på 1700-talet och det fanns både lanthandel och hyreshus. Fortfarande finns det en hel del bofasta och det byggs även nya hus. Vackert landskap runt Dammsjön.
Skogsbilvägar
Vandringen gick på skogsbilvägar och fina stigar och tog oss uppför Mörtaberget Vi rastade på utsiktsplatsen uppe på toppen av berget på 240 möh.
Vindskyddet var populärt för dagen eftersom regnet småstrilade hela tiden, så det blev täten på ledet, som direkt ockuperade skyddet. Fikastunden var uppskattad trots regnet, speciellt som vi var två som testade  varandras hembakade matbröd.Vandringen tillbaka till bilarna var mycket lättare, eftersom vi hade klättrat 100 m upp från starten.
Vi gick delvis på Dalkarlsleden, förbi Sköns gård, där man har matrast på dalkarlsvandringarna. Vi passerade också gårdarna Skommars, Löves och Back-Hans, där det fanns en hel del öppet landskap, så vi kunde ställa upp för ett gemensamt foto.
Vandringen blev 8 km och tog oss 2½ timme.
Stort tack till Gustav som rekat och ledde dagens vandring.