FOTO: SPF FALUN
Besökte flera märkliga stenformationer.
FOTO: SPF FALUN
Ulf Löfgren ledde vandringen.

Seniorvandring i Tomnäs skogar lockade många

Vi samlades vid Tomnäs gamla och övergivna skola.

Vi var 37 pensionärer och två hundar som trotsade de regniga väderutsikterna och gav oss ut i skogen. Ulf Löfgren var dagens vandringsledare. Promenaden gick över järnvägen och vidare norrut.
På 1960-talet skapade antroposofer märkliga stenformationer i skogen norr om Tomnäs, platsen kallades ”Rötterna”. Antroposofer är en religiös livs- och världsåskådning från 1910-talet. De blev här kända som ”Ornäs-sekten” för boende i trakten. De grävde upp rötterna på träden för att se om de var sammankopplade och kunde kommunicera.
Offerplats
En stensatt ring med ett brännplan i mitten såg nästan ut som en offerplats men troligen framställde man träkol som man sedan gödslade skogen med för att öka tillväxten.
Vi fortsatte upp på traktens högsta berg kallat Orberget. Toppen ligger 200 möh och just här finns gamla rågångsmarkeringar och inskriptioner mellan fastigheterna Tomnäs och Stora Ornäs. Ulf visade kunnigt på olika rösen, gränsmärken och visare under promenaden.
Kolarkoja
Efter ungefär halva sträckan på fina stigar intogs fika i närheten av en kolarkoja.
Efter pausen fortsatte gänget till ett annat märkligt stenmonument som antroposoferna byggt.
Hela vandringen tog nära 3,5 timmar och vi hade då gått cirka 9 km. Vi klarade oss precis undan regnet, ett svagt duggregn vid återkomsten till Tomnäs!