Falu lasarett. Foto: Mostphotos

Snabbt förvärrat läge i Dalarna – dramatisk smittspridning

Länsstyrelsen Dalarna meddelar under fredagseftermiddagen att smittspridningen ökar i allt större takt i Dalarna. Under förra veckan visade siffrorna över antalet smittade på en fördubbling, samtidigt som andelen positiva provsvar har blivit betydligt större.

Under förra veckan testades 444 personer i länet positivt för Covid-19, vilket kan jämföras med 213 personer veckan innan och strax under 100 två veckor före det.

Under förra veckan testades över 5300 personer i Dalarna vilket är maximalt vad regionen mäktar med, enligt Länsstyrelsen. Av dessa var andelen positiva provsvar, alltså som visade på sjukdom, mycket stor – hela 11 procent visade på Covid-19.

Bland de yngre åldersgrupperna ökade andelen smittade dramatiskt. Bland personer mellan 15 och 19 år som testades för Covid-19 var andelen sjuka hela 25 procent.

– Det här visar att vi i Dalarna, precis som i övriga delar av Sverige, måste ta vårt personliga ansvar. Jag tror inte att någon vill smitta en anhörig som riskerar att bli allvarligt sjuk. Därför måste vi alla tänka på vad vi kan göra för att minska risken för smittspridning, säger landshövding Ylva Thörn i ett pressmeddelande.

Nu förbereder sig Region Dalarna för att ta emot fler covid-sjuka patienter, även om vården i Dalarna ännu inte har sett någon tydlig effekt på antalet sjuka eller avlidna med covid-smitta.

/Niklas Lindh, reporter