Hon har fler växlar än många andra, att driva motortidning, hotell och investmentbolag stoppar inte Mikaela Friström från att ta fram sitt eget mousserande vin. ”Wi sjåssum” finns på Systembolagets lokala hyllor och succén är ett faktum.
Hon har precis blivit småbarnsmamma igen, ja om hundvalpar räknas. Det är två småttingar med samma energi som matte själv som hon nu dricker sitt morgonkaffe med. Det kanske inte är många som tror att man hinner med annat när man driver hotell. Och motortidning. Och investmentbolag. Men Mikaela föddes med några extra timmar på dygnet och hinner med både med hundvalpar och ta fram sitt eget vin. Inga konstigheter.
– Jag har drivit företag med min man sedan 90-talet, från början motortidningar när vi var som störst hade vi egen förlag med sju tidningar. Och det var egentligen redan då som vi hade tankar på att starta ett vinbolag för att importera viner, men så kom pandemin och idéen gick i dvala. Men så råkade vi ju köpa ett hotell där vi serverar mycket bubbel och då dök idéen upp igen, så jag förverkligade den, berättar superentreprenören Mikaela.
Vinleverantör
Hon hittade först en vinleverantör i Sverige som skulle hjälpa henne, men där fick hon nobben av styrelsen och av en slump så ramlade hon över någon i sin egen restaurang, som skulle kunna hjälpa henne.
– Styrelsen tyckte att min idé inte höll, det skulle bli sådan lite produktion att de inte ville samarbeta med mig. När jag fick beskedet trodde jag att jag var ensam i restaurangen på hotellet och svor en ramsa. Men det visade sig att gästen Peter, som jobbar i musikbranschen hörde mig. Han kände en fransman som hjälpt honom med champagne till hans eget bröllop. Och på den vägen är det, jag kontaktade honom och berättade vad jag ville ha och det stod inte på för än han dök upp med några kartonger från Frankrike, berättar Mikaela.
Kurbitskurs gav logga
Mikaela ville ha ett lättdrucket bubbel som funkar även för dem som inte gillar bubbel vanligtvis. Hon provade några av fransmannens flaskor och fastnade för en, den som idag heter ”Wi sjåssum”.
– Etiketten hade jag skissat på i hjärnan redan innan jag hade bestämt mig för att ens göra vin. Men sedan bokade jag upp mig på en kurbitskurs och då kom loggan under den kursen. Jag funderade också länge på namnet, men landade till slut i ”Wi sjåssum” som betyder ”Vi ses” på orsamål.
3500 flaskor var den minsta beställning hos fick göra, och eftersom hon även kunde sälja flaskor till sitt eget hotell så vågade hon satsa.
– Jag fick flaskorna i mitten av augusti och hade efter krångel med att få in vinet i Systembolagets beställningssortiment och som lokal efterfrågad produkt så fanns det på hyllorna i Mora och Orsa. Jag hade räknat med att lagra dem länge, men till jul var de redan slut, det var en otrolig respons. Men man måste som kund på Systembolaget beställa minst sex flaskor, och det är för att jag själv är distributör och kör ut dem i Dalarna, då funkar det inte att åka ut med en och en flaska. Så jag har köpt mig en liten vinbil som går på el, skrattar Mikaela.
Laddning nummer två är redan beställd och nu hoppas hon att vinet ska konkurrera ut Dalahästen som present.
– Nu för tiden vill man hellre ha en upplevelse än en pryl i present, och då är mitt mousserande vin perfekt. Jag vill ju inte bara sätta hotellet och Orsa på kartan genom vinet, utan hela Dalarna, avslutar Mikaela.