Från Grövelsjön till Västkusten och Blekinge, några år i Idre och nu sluts cirkeln – Mattias Korssjön kommer hem igen. Med sig har han sambon Alma Runeström och tillsammans tar det över driften av Värdshuset Grövelfjäll. Där kan vi räkna med gediget skidåkarkäk och afterski.
Han har rört sig i restaurangbranschen sedan han gick ut gymnasiet och bott borta i många år, men uppväxten i Grövelsjön har gjort att han alltid har haft en längtan hem. Och nu äntligen blir det så, Mattias Korssjön och Alma Runeström från Jönköping förverkligar sin gemensamma dröm om att driva något eget. Och det blir på Mattias hemmaarena.
– Vi har tillbringat mycket av vår fritid här, vi åker skidor, skoter och fiskar och jag har in familj kvar här. För några år sedan flyttade vi upp till Idre och jag har jobbat på flera restauranger på Idre Fjäll och Alma har jobbat som teamledare där. Men jag har varit sugen på Värdshuset i Grövelsjön i flera år, och när vi såg ett inlägg på Facebook i våras att de dåvarande krögarna tackar för sig var vi snabba med att höra av oss till ägaren, berättar Mattias.
Värdshuset byggdes redan på 80-talet och har genom åren haft olika arrendatorer. Senast gick det under namnet Werners Värdshus, men Mattias och Alma tar tillbaka ursprungsnamnet Värdshuset Grövelfjäll.
– Vi har båda alltid drömt om att få driva något eget, med egna idéer men det är Mattias som har störst erfarenhet från restaurang. Jag jobbade tidigare på Ung Företagsamhet som projektledare och med marknadsföring. I min roll som teamledare på Idrefjäll har jag dock jobbat mot restaurangerna, berättar Alma som flyttat till Grövelsjön för två månader sedan.
Just nu pågår förberedelserna inför öppningen den 21 december. Som arrendatorer och nystartat företag så blir det en del mindre förändringar till att börja med.
– Vi har skrivit på för ett provår till att börja med, om vi och ägaren är nöjda och vill fortsätta så finns det chans för ett längre avtal och då kan vi kolla på vad vi vill bygga och göra om. Men nu fyller vi ut väggarna och satsar på en del nya inventarier till vintern, säger Mattias.
Påsken ligger sent nästa år, vilket betyder att säsongen blir lång i fjällen. I framtiden kan det bli aktuellt att även ha öppet under sommartid, men till att börja med under vintern. Och besökarna kan räkna med gediget skidåkarkäk.
– Vår främsta fokus är lunchservering. Det blir gediget skidåkarkäk som burgare, schnitzel och husman. Vi kommer också att erbjuda hembakat fikabröd och satsa på ett bra dryckesutbud, säger Alma.
Mattias fortsätter.
– Vi kommer att servera vällagad mat och man kommer att bli mätt. Vi ska också försöka få till lite mer rock´n roll med lite afterskikänsla, ibland kanske vi även har afterski. Det vore kul att blåsa liv i nöjeslivet med lite trubadurer och happenings, det känns som det finns ett hål att fylla där, säger Mattias.
Det nya krögarparet är laddade för att äntligen få öppna egen restaurang.
– Roligast med satsningen är att man samlat på sig så många olika erfarenheter och nu ska få forma sitt eget. Att få bestämma hur v vill göra saker, från idé och utformning till resultat, säger Alma.
– Den stora vinsten är att se en full restaurang med härlig stämning, avslutar Mattias.