Skidstadion på Idre Fjäll öppnar på fredag. Denna bild är från säsongsöppningen 2022. Foto: Idre Fjäll
En alpin nedfart och en puckelpist öppnar på fredag. Foto: Idre Fjäll

Nu inleds vintern på Idre Fjäll

I dag öppnar Idre Fjäll för skidåkning både i längdspår och alpint:— Förra vintern var väldigt gynnsam; vi har sparat 200 000 kubikmeter snö, säger Tommy Halvarsson, marknad- och försäljningschef på Idre Fjäll.

15-17 november kommer hela det framgångsrika svenska landslaget i skidskytte (plus en rad internationella stjärnor) till Idre Fjäll för att tävla i årets Sverigepremiären. Dessa tävlingar direktsänds i Sveriges Television.

Men redan från nu går det att åka skidor både i längdspår och alpint.

— Den gångna vintern var väldigt gynnsam vilket innebär att vi kunde spara hela 200 000 kubikmeter snö, vilket om det inte är rekord så är det åtminstone väldigt nära rekord. Delar av den här snön kommer att läggas ut nu till dels 2,5 kilometers längdspår plus en alpin nedfart och en puckelpist. Sen om några veckor öppnar vi även en skicrossbana, säger Tommy Halvarsson, marknad- och försäljningschef på Idre Fjäll.

Vilka är det som besöker er så här tidigt på säsongen?

— Det är både motionärer och tävlingsåkare. Och där sticker svenska landslaget i skidskytte samt det norska längdlandslaget ut.

Så det norska längdlandslaget laddar på Idre Fjäll inför kommande vinters VM på hemmaplan (Trondheim).

— Exakt så. Det är något som vi är oerhört stolta över. Och sen märker vi att det kommer allt fler internationella gäster till oss både när det gäller landslag inom exempelvis puckelpist och skicross, men även turister. Där har vi märkt en ökning under sommaren med kanske framför allt gäster från Tyskland och Nederländerna. De vill vandra, cykla, och gå höghöjdsbana. Men också ”bara vistas” i naturen. Sen märker vi en ökning även när det gäller gäster från Storbritannien. Där kommer det att gå en direktlinje med flyg från Heathrow (London) till flygplatsen i Sälen, säger Halvarsson.