Bo Kaspers Orkester är en av akterna som har dragit mest publik den här sommaren till Skeer. Foto: Så mycket Orsa
Folkparken Skeer är vackert belägen med utsikt över Orsasjön och randbergen. Foto: Så mycket Orsa
Bo Sundström är sångare i Bo Kaspers. Foto: Så mycket Orsa

Ny förlustsommar för Så mycket Orsa på Skeer

Den andra sommaren av konsertsommaren på Så mycket Orsa avslutades en vecka tidigare än planerat.

Nu pågår planeringen inför kommande sommar:

— Vi vill erbjuda revy. Det är en bristvara i Dalarna. Får vi till det utökas upptagningsområdet radikalt, säger Ben Malén, initiativtagare till Så mycket Orsa.

Renoverad park

5 juni rullade den andra sommaren av Så mycket Orsa igång. Inför förra sommaren renoverades Skeer folkpark av Orsa Kommun. 

På scenen under årspremiären stod 80-talsprofiler som Sha-Boom, Lasse Lindbom Band, Ankie Bagger, Magnum Bonum och Snowstorm.

Pubiktoppar sedan dess har varit Peter Carlsson (under två kvällar) samt Bo Kaspers Orkester.

Sista konserten inställd

Planen var att sommaren i Skeer folkpark skulle ha avslutats den 24 augusti med Kullacountry. Men redan en dryg vecka innan den sista konserten skulle arrangerats ställdes evenemanget in. Anledningen var för få sålda biljetter.

För få besökare

Och när sommaren ska summeras är det just publikantalet, eller bristen på detsamma, som naturligt nog är det som står i fokus.

— De två somrarna vi kört påminner väldigt mycket om varandra. Det har varit 200-300 för få besökare varje gång för att det ska bära sig, säger Ben Malén, initiativtagare till Så mycket Orsa.

Har ni förklaringen till vad detta beror på?

— Nej, hade vi haft det hade det ju varit enkelt. Men det stora bekymret är att vi inte når turisterna. Det är ju väldigt mycket turister i Orsa och Mora under den här tiden på året. Men trots att vi försökt med trix för att nå dom har vi inte gjort det. Sen måste jag säga att orsingarna kämpar på riktigt bra, men vi klarar ju inte av att fylla parken med orsingar varje gång, säger Malén.

Men om vi vänder på det då; vad har varit bra?

— Den publik som kommer är ju fantastisk, och det oavsett hur många de är. Förra året var det regn varje kväll, nu var det sol hälften av kvällarna. Och parken är ju vacker i vanliga fall. Men den gör sig ännu bättre när det är solnedgång bortom bergen.

Artisterna gillar Skeer

Ben Malén vill gärna lyfta artisterna.

– De har gjort det väldigt bra, och de tycker att det är ett fantastiskt ställe att spela på. Sedan vill man ju alltid att det ska vara mer folk. Detta både som besökare och som artist.

Hur tänker ni framåt?

— Vi har förlorat väldigt mycket pengar två år på raken. Så nu måste vi förbättra utgångsläget. Och det handlar både om ekonomi, om samarbeten med näringsliv och kommun. Men sen också när det gäller vad som står på scen. Vi har, framför allt under det andra året, fallerat i den ursprungsidé vi haft med att köra revy, säger Malén och fortsätter:

— Spelningar finns det gott om i Dalarna. Det är absolut ingen bristvara. Men däremot revy – det finns nästan inte i Dalarna under sommartid. Skulle vi få till det så blir upptagningsområdet mycket större.

Pernillas show eller Småstadsliv

Upplägget skulle innebära att vi antingen sätter upp en revy som redan är skriven och spelad någon annanstans, tänker Ben.

– Eller så köper man in exempelvis ”Pernillas show” eller Småstadsliv. För får vi inte till det på det sättet vet jag inte om vi har ekonomisk kraft eller arbetslust att göra det vi gjort de här två somrarna, säger Ben Malén.