Petter Johansson, Mathias Eriksson och Mattias Graaf, med Iris i knä, är initiativtagare till den nya skateparken. Foto: Hannah Risander
Mattias Graaf "flatskejtar". Foto: Hannah Risander
Iris, 3 år, är kanske en blivande skejtare. Foto: Hannah Risander

Skejtpark ska byggas – en förening driver på

Nu ska Älvdalen få en skatepark. Det är ett kompisgäng som tycker att Älvdalen behöver en ny mötesplats för alla åldrar, kön och kulturer. En ny förening är startad, markavtal med kommunen är klart och nu börjar insamlingen till första rampen.

För människor som gillar idrott är Älvdalen ett paradis att bo i. Byn har både ishall, ridhus och sporthall. Men Mathias Eriksson, Petter Johansson och Mattias Graaf tycker att det saknas något – en skatepark.

– Det är väldigt kul att åka skateboard, men de möjligheterna finns inte i Älvdalen. Vi sitter och åker timvis för att åka bräda. Närmsta betongpark finns i Rättvik. Vi vill göra det bättre för ungdomar som varken har körkort, pengar eller bil. säger Mattias Graaf.

Det har under flera år kommit in flera medborgarförslag om att starta upp en skatepark. Men det har tidigare inte funnits någon motpart i kommunen som kan bidra med engagemang, men nu har den ideella föreningen Älvdalens fria åkare startats med bland annat extremskidåkaren Kim Boberg.

– Vi, tillsammans med kompisarna Henke Johansson och Kim Boberg har startat upp föreningen. Vi har haft kontakt med hela skateboard-Dalarna och det är ett sjukt bra community. Det blommar lite på skateboard i Dalarna just nu, så varför ska Älvdalen inte ha en skatepark, säger Mathias Eriksson.

Markavtal med kommunen

Föreningen har slutit ett markavtal med Älvdalens kommun och det är vid den gamla återvinningsstationen i södra kyrkbyn, nära busshållplatsen. Först ut att byggas är en ramp och föreningen samlar nu in pengar för att kunna bygga den.

– Några företag har redan bidragit med pengar till föreningen men man kan också bli medlem för att stötta föreningen. Vi kommer att börja med att bygga en ramp, annars är det flatskate som gäller på asfaltsytan. Men den långsiktiga planen är att bygga en betongpark och vi har kikat på mark i närheten även för den, berättar Mattias Graaf.

Vännerna vill skapa en mötesplats för spontanidrott och hoppas skapa intresse genom att bygga rampen.

– Det finns inte så mycket att göra för ungdomar i Älvdalen, många sitter ju mest i sina epor. Vi var nyligen i Svärdsjö och där var det fullt av kickbike-ungar och säkert tio personer som skejtade. Om vi bygger rampen så hoppas vi att vi ska skapa ett intresse, säger Mathias Eriksson.

Hänga tillsammans

Petter Johansson poängterar hur en skatepark kan förena.

– När vi växte upp så fanns ju Väsabacken där vi kunde hänga, men nu när man själv blivit förälder så finns det ju inget sånt. De flesta föreningsaktiviteterna är lagidrott, konditionsidrott och är ofta separerat för killar och tjejer. Här kan ju alla umgås tillsammans och man kan åka hit med ungarna och åka tillsammans och inte bara titta på.

Och det är inte bara en fysisk aktivitet att åka skateboard menar Petter.

– Förra året var ett riktigt skitår för oss vänner där vi alla separerade och mig hjälpte det mycket att ha det här intresset, det är ju minst lika mycket en social grej. Och vi hoppas att det här blir en mötesplats där alla kan mötas och där man kan träffa nya vänner. Man behöver inte utöva sporten, man kan titta på och bara umgås också.

Ordna träffar

Föreningen har redan blivit medlemmar i Svenska Skateboardförbundet, vilket kommer att innebära en del fördelar.

– Vi kommer att ordna en del träffar och har möjlighet att få hit en instruktör, vi kommer också att ha lånebrädor. Och parken kommer att ligga så bra att man kan både skejta hit eller ta bussen, avslutar Mattias Graaf.