Stefan Sjur från Rot i Älvdalen är personal manager för Mando Diao under den här sommaren. Foto: Privat
Stefan tillsammans med Björn Dixgård. Foto: Carl-Johan Fogelclou
Stefan spelar också i punkbandet Korslagda Kukar. Foto: Carl-Johan Fogelclou

Stefan turnerar med Mando Diao i sommar

Allt började med Noice vinylskiva 1979, drömmen om att stå på scenen. 45 år senare prisas Stefan Sjur från Älvdalen som Årets nykomling på musikgala och är personal manager till Mando Diao under deras sommarturné. “Overkligt”, säger Stefan.

1979 köpte han sin första vinylskiva, det var “Tonårsdrömmar” med Noice. Sedan dess har Stefan Sjur drömt om att stå på scenen och jobba med musik. Nu, 45 år senare, så lever han sin dröm. Förutom den egna scenkarriären som ikonen Ubbe i punkbandet Korslagda Kukar

så är han numera också personal manager till Mando Diao. 

Ser till att de har det bra

– Vi är mitt i Mando Diaos sommarturné och jag är ute med bandet. Sedan i höstas är jag deras, eller framför allt Björn Dixgårds personal manager. Det betyder att jag ser till att de har det bra, att de får bra mat, att scenkläderna är i sin ordning. Jag servar dem så att de kan koncentrera sig på det de ska, att stå på scenen, berättar Stefan Sjur. 

Det är genom den gemensamma spelkompisen Håkan Sörle, som är gitarrist i både Mando Diao och Stefans eget band, som Stefan fått uppdraget. Han hälsade på Håkan i samband med att Mando Diao spelade in sin nya skiva i en studio i Borlänge. 

Kommit varandra nära

– Vi klickade allihop och kom nära varandra. I november och december följde jag med dem på turné och sålde merch. Efter det ville de ha med mig hela tiden, med som personal manager. Så jag började i våras och följer nu med dem på turné fram till hösten.

Det är som att få betalt för att umgås med sina bästa polare. Jag hade inte gjort det med vem som helst men vi har kommit varandra nära, berättar Stefan. 

Musik viktigast i livet

Musik betyder allt för Stefan, och har så gjort sedan den där Nocieskivan 79.  

– Jag satt och pratade med min bror igår om att musik faktiskt är det viktigaste i livet. Det får fram så mycket ur en, man lyssnar när man är glad, när man sörjer eller när man är nere och behöver peppas. Jag har alltid hörlurar på mig och lyssnar alltid på

musik. 

Korslagda Kukar

Efter sommarens turné med Mando Diao så är det dags för Stefan att återgå till att skapa ny musik till sitt eget succéband, Korslagda Kukar. Tidigare i år blev bandet Årets nykomling vid Dalecarlia Music Awards, ett pris som P4 Dalarna delar ut under galan.

Dokumentär om bandet

– Succén är overklig, ett tag vaknade jag varje morgon och trodde att jag drömde. Men det gjorde jag inte. Vi har spelat för fullsatta hus i flera städer under våren, bland annat i Stockholm och Göteborg. Och jag föredrar att stå på scenen. Det är skitkul att

få sätta på sig Ubbes kostym, gå in i hans roll och ställa sig där. Några säger att vi är ett barn av Turbo Negro och Eddie Meduza och många har saknat den musik vi gör, säger Stefan. 

I vinter ska ny musik spelas in och just nu spelas en dokumentär om bandet in. Stefan tror att det är mystiken kring bandet som gör dem så intressanta. 

Berättat om sina drömmar

– Det är några frilansare som vanligtvis gör stora reklamfilmer, men som en gång per år också gör en dokumentär. De hade lyssnat på oss och sett våra videos. Så nu har de varit här i Älvdalen och jag har berättat om Ubbe och om hur jag har förverkligat mina

drömmar. 2025 hoppas jag på att nästa dröm slår in, att få spela på musikfestivalen Sweden Rock, avslutar Stefan.