Vilan är vårt ansvar

Jag har under den senaste tiden reflekterat mycket över vila och betydelsen av den. ”Det tar bara en dag i veckan att rädda ett liv.” Så skriver Tomas Sjödin i boken ”Det händer när du vilar”. En bok som upptagit mycket av min tid och mina tankar den senaste månaden.

Det kan tyckas som en paradox då jag precis har genomfört 16 Weeks of hell (ett strikt tränings/kostschema som genomförs under 16 veckor). Men som jag tidigare har skrivit om tror jag att det handlar om att hitta en balans mellan kropp och  själ och i båda fallen är vilan en viktig ingrediens för utveckling.

För att gå tillbaka till Tomas Sjödins ord så tror jag han har rätt. Vi behöver alla den dagen i veckan då vi fokuserar på vår vila och ger oss möjlighet till återhämtning och tid för oss själva. Jag har dessutom använt boken som en källa till inspiration och reflektion över mitt eget liv. Jag har skrivit ett tjugotal dikter med utgångspunkt till just vilan och dess betydelse i våra stressade liv. En av dikterna heter ”Vilan är vårt ansvar”.

”Har du känt den känslan,

att du räcker inte till.

När allt du borde göra

är att bara sitta still.

Du kan så mycket bättre,

Du har visat det förut.

Men nu så är du färdig,

din superkraft är slut.

Men kan det kanske räcka

att bara finnas till.

Att bara stilla andas

och göra det man vill.

Vi värnar om vår vila

och låter oron gå.

Att vila är vårt ansvar,

det måste vi förstå.”

Jag tror att just detta med vila är något som många av oss är dåliga på, eller åtminstone kan bli mycket bättre på! Vi måste sluta att se på vilan som något negativt. Att den som vilar är lat. Och istället se det för var det verkligen är, den som vilar investerar verkligen i sig själv och sin utveckling. Det är i vilan som det bästa idéerna tar fart, Som kroppen omvandlar all träning till muskler, Vår hjärna får ny kraft att utföra det mirakel vi kallar livet!

Och att livet kan vara tufft och ha sina motgångar det tror jag att vi alla vet. Men om man ändå tar sig tid att reflektera och vila både kropp och själ så tror jag jag att det blir lättare. Man har lättare att se ljuset när man är utvilad, hitta lösningar på de problem som ser hopplösa ut när man är mitt uppe i dem och tröttheten har slagit sig till ro i våra kroppar.

Soffan

I soffan här i köket där stannar jag min värld.

En paus ifrån stöket, det kan jag vara värd.

Jag sluter mina ögon och vilar där ett tag.

Jag vet att när jag vaknar ser jag en bättre dag.

De tankar som jag burit, de skingras för en stund.

Och allt känns lite bättre om blott för en sekund

Jag vet jag måste vila fast livet går så fort.

Jag rensar mina tankar från allt jag sagt & gjort.

Sen möter jag det tunga med lagom lätta steg.

Jag känner mig så modig,  fastän jag är för feg.

För feg att möta döden och tankarna som bränns.

I vilan blir allt bättre fast sorgen alltid känns.

Så avslutningsvis vill jag slå ett slag för vilan. Ge den en naturlig plats i ditt liv. Ta vara på varje dag och njut så mycket du kan och glöm inte att inget är för för för evigt, ingen blir lyckligare av att du stressar ihjäl dig för att hinna med allt som du ” måste göra” både på jobbet och i hemmet. Stanna upp och öva dig på att vila! Börja redan idag, jag lovar – vilan kommer att göra dig till en gladare och lyckligare person och din kropp kommer att tacka dig efteråt!