Bilder från boken ”Krabbataska” av Ottilia Adelborg, utgiven 1924. Orginalen visas på Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef i sommar, som satsar på barnens upplevelser med lekytor på sagotemat.

”Krabbataska” ska lära om barnböcker

Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef vill bjuda in barn och vuxna till Sommarens utställning Sagotid. Museet kommer att visa aldrig tidigare utställda akvareller av Ottilia Adelborg.

Akvarellerna illustrerar en sedelärande saga med titeln ”Krabbataska”, utgiven 1924. Utställningen vill också lyfta frågor kring barnböckers tematik då och nu, samt locka till lek och läsning.

Ottilia Adelborgmuseet ställer ut akvareller från en sagobok av Ottilia Adelborg som aldrig tidigare blivit visad tidigare, inlånade från Zornmuseet, som vängåva från Ottilia.

I sagan Krabbataska” samlar en fe in alla stygga barn hon ser i sin taska (väska) för att ta med dem till sitt slott och göra folk av dem.

Kring sagotemat har museet kompletterat med Ottilia Adelborgs illustrationsförslag till ” Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, akvareller som blev ratade av Selma Lagerlöf.

Lekmiljö och läshörna

Utställningen kommer även att innehålla en lekmiljö för alla barn samt en läshörna. Denna del är designad av Lina Sporrong som bland annat gestaltat utställningar/lekmiljöer om Pettson och Findus på Gröna Lund och Sundsvalls museum samt om Beatrix Potter och Ingrid Nyman på Millesgården.

Lina producerar utställningen med utställningsproducent Lydia Putkinen Tapper som bland annat arbetet som marknadsansvarig på Kulturhuset Stadsteatern och utställningsproducent på Tekniska museet.

Kopplat till utställningen kommer det under juli att hållas workshops med övningar och lek för både barn och vuxna av illustratören och författaren Ingrid Flygare på temat att göra en saga.

Utställningen Sagotid pågår mellan 27 juni–18 augusti på Ottilia Adelborgsmuseet i Gagnef.