Semester en tid med dina närmaste

Sommar! En tid på året där saker ska upplevas, vi ska njuta av vädret, umgås med vänner och kanske se nya saker.

Men också en tid för att fundera över sitt vardagliga liv, med lite perspektiv från arbetsdagarnas tidspress där stressen på morgonen med att lämna barnen på förskolan innan arbetsdagen börjar eller att jobbet känns tungt och man helst skulle vilja lämna det och byta till något annat.

Perspektiven skiljer sig naturligtvis från person till person hur man upplever sommarperioden beroende på var på ålderstrappan man befinner sig. Vem minns inte barndomens somrar som upplevdes som en oändlig ledighet full med aktivitet och roligheter.

Mina egna minnen från barndomens semestrar minns jag med glädje, en fullpackad Austin A30 med takräck, där en raksträcka med lite motvind kändes som om vi redan var på Liseberg. Punkteringen i Örebro påminner mig om vägarna som på den tiden gick inne i städerna.

Men på något sätt kom vi ned till Göteborg med vårt tvåfärgade fyrmanstält jag och min far.

Att få umgås med farsan och uppleva saker tillsammans var värt mycket, Att han lade ut sin tid på mig och mina upplevelser är jag nog mer tacksam för nu än när det hände. Det är en tanke som jag bär med mig. Tacksamhet är nåt man bär med sig under livet.

Som född i början på femtiotalet fick jag ju också uppleva att vi svenskar fick det allt bättre, och självklart skulle min far också flyga till södra Europa på sommarsemester, resan skulle bli en vecka i Italien. Rimini var ett populärt resmål så beslutet var enkelt, en dagsresa till Venedig hanns också med.

Minns såväl när vi på kvällen skulle gå efter stranden och jag var fascinerad över de ljud som syrsorna spelade upp, min far som jobbade som skiftarbetare inom stålindustrin hörde inga syrsor, det vackra ljudet hade tagits ifrån honom i den tunga industrin av bullret i processerna.

Senare skulle jag hjälpa många med arbetssjukdomen att få ersättning för sina hörselskador i samma företag som min far.

Att på äldre dagar uppleva sin ledighet liknar mer sommarens filmer på tv. Man har sett dom förut, en del är i svartvitt men de brukar vara trevliga och skildrar en tid då världen var på nåt sätt enklare, själv åker jag till vår husvagn där veckorna ser rätt lika ut och campingens rutiner under sommaren är relativt lika varje år. Vad skulle sommaren vara utan midsommar, sill, surströmming. Nu tänker i alla fall jag gå in i reprisläget eller rutinläget några månader.

För nu är jag i en ålder där frågan är hur ska jag leva under semestern eller hur ska jag överleva semestern.

Nej skämt åsido, Har haft tur i livet och kan fortfarande planera sommaren med skaplig hälsa.

Men med den här återblicken på mina egna somrar vill jag förmedla att det finns många sätt att använda sommartiden till oavsett ur hälsan, ekonomin eller hur det sociala livet ser ut.

Att använda tiden till att öka relationen till sina närmaste är nog den bästa semesterrabatten som jag kan ge, den växer med tiden och tar aldrig slut.