Starten har precis gått på det hundrade Vasaloppet. 2027 kommer det att tävlas minst sagt flitigt i Dalarna. Detta då VM och Vasaloppsveckan avgörs parallellt. Foto: Vasaloppet pressbild
Johan Eriksson är VD för Vasaloppet. Foto: Vasaloppet pressbild

Vasaloppet och VM krockar

2027 kommer det att bli minst sagt evenemangstätt i Dalarna i månadsskiftet februari-mars.

Nu talar allt för att skid-VM i Falun och Vasaloppets vintervecka kommer att avgöras parallellt.

Om knappt tre år är det dags för VM i de nordiska grenarna i Falun. 2027 väntar alltså världsmästerskap i längdåkning, nordisk kombination och backhoppning på Lugnet i Falun.

Nio mil norrut åker åkarna i Vasaloppets vintervecka i mål på Vasagatan i Mora.

Skjuta fram

När VM avgjordes i Falun 2015 valde Vasaloppet att ”skjuta fram” sin vintervecka en vecka för att evenemangen inte skulle krocka. Vasaloppets andra vintervecka avgjordes då efter avslutat VM.

Då avslutades VM den 1 mars och Vasaloppet kördes 8 mars. 2027 är första söndagen i mars den 7 mars, och det skulle betyda att ett liknande upplägg hade inneburit att Vasaloppet skulle avgjorts den 14 mars.

Förra veckan, på FIS-kongressen i Reykjavik spikades Faluns VM-datum blir 24 februari-7 mars 2027.

Och planen är att Vasaloppet den här gången inte kommer att flytta, utan köras parallellt med VM.

– Den tes som vi jobbar med är att vi ska genomföra våra vinterveckor med samma program som brukligt är. Vi vill bygga en ännu större skid- och folkfest i Dalarna under den här perioden och hitta på spännande saker kring detta, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Skapa folkfest

Vad är anledningen till att ni till 2027 inte väljer att flytta fram tävlingarna?

– Huvudargumentet är att vi vill skapa ännu mer stämning och folkfest kring skidåkningen och växeldra och verkligen dra nytta av att vi har två så stora event i området. Och vi och skid-VM har haft en dialog kring detta.

Vilka är de stora utmaningarna kring att ha två så stora arrangemang parallellt så nära varandra geografiskt?

– Det är klart att det finns utmaningar. Det gäller att, som alltid när det gäller stora arrangemang tänka till när det gäller boende, transport och logistik, säger Eriksson.

Tesen är alltså att Vasaloppets vintervecka kommer att inledas med Vasaloppet 30 den 26 februari och avslutas med Vasaloppet söndagen den 7 mars 2027.