Anna-Karin Strömstedt och Anna Jönsson Haag har just passerat mållinjen efter Nattvasan 90 2020. I sommar väntar flera utmaningar för Anna Jönsson Haag i fäders spår. Foto: Ulf Palm/Vasaloppet Pressbild

Anna satsar på flera lopp i fäders spår i sommar

Orsabördiga Anna Jönsson Haag har skördat stora framgånger i skidspåren. I vintras åkte hon Vasaloppet för första gången. Nu har hon bestämt sig för att ställa in siktet mot flera lopp i fäders spår under Vasaloppets sommarvecka.

Anna Jönsson Haag fick sitt genombrott inom den internationella skidscenen på seniorsidan säsongen 2007-08, detta när hon tog sina första världscuppoäng på premiären i Beitostölen där hon blev 24:a. Och sedan gick det snabbt; bara två veckor senare blev hon femma på milloppet i Davos.

På OS i Vancouver 2010 tog hon individuellt silver i skiathlonloppet. Fyra år senare vann hon OS-guld i stafetten och 2018 blev det ytterligare en stafettmedalj, nu i form av ett silver. På VM har det blivit fyra stafettmedaljer.

2018 avslutade hon sin satsning på mästerskap och världscup. Men hon har fortsatt att tävla. Detta genom att köra långlopp i Ski Classics.

I vintras, några månader efter att hon fött sitt tredje barn, åkte hon för första gången Vasaloppet (även om hon åkt flera av loppen i Vasaloppsveckan sedan tidigare, första gången var redan 1998 då hon åkte Kortvasan, som numera heter Vasaloppet 30).

Hon blev femtonde i Vasaloppsdebuten efter ett starkt lopp, och redan nu har hon ställt in sig på att ta sig an niomilasträckan i sommar.

Detta två gånger om; både cyklandes på Cykelvasan 90 och springandes på Ultravasan 90.

– Jag ska göra premiär på Cykelvasan 90 och på Ultravasan 90 (löpning), jag är redan pirrig. Eftersom jag åkte mitt första Vasalopp i vintras känner jag att det var det perfekta tillfället att försöka fullborda Vasatrippeln 90 och ha ett mål att träna mot i sommar. Jag är inte superhaj på cykel så det blir en utmaning att våga stå på och löpningen är ju en utmaning att bara klara av, säger Jönsson Haag till Vasaloppets hemsida.