Sluta stympa djuren – EU måste följa Sveriges exempel

Grisar föds med knorr och kycklingar med näbb. Svenska lantbrukare har förstått detta och anpassat sina metoder därefter. Nu är det hög tid att resten av EU gör detsamma och slutar stympa dessa djur.

EU måste ta till sig den svenska modellen för djurhållning. Våra lantbrukare inser värdet av att ha friska djur. Genom att sköta sina djur väl har Sverige lyckats hålla antibiotikaanvändningen i djurproduktionen på mycket låga nivåer. Detta garanterar hög kvalitet på råvarorna till vår mat och förbättrar samtidigt företagens lönsamhet.

Centerpartiet står fast vid kravet på en bindande minskning av antibiotikaanvändning med minst 50 procent för lantbruksdjur, med undantag för länder som Sverige som redan är föregångare. Dessutom måste EU aktivt arbeta för att uppnå ett globalt Parisavtal om antibiotikaanvändning.

Sveriges röst i EU är avgörande. Det är absurt att enskilda lantbrukare inom EU kan använda maskiner för att kapa näbbarna på kycklingar, en metod som används för att förhindra att kycklingarna hackar på varandra. På många platser inom EU klipps fortfarande grisars svansar för att minska risken för svansbitning. Detta är förbjudet i Sverige, där djuren har gott om utrymme, tillgång till strö, optimal belysning och värme i stallen.

Det är hög tid att införa ett totalförbud mot rutinmässig svanskupering av grisar och näbbtrimning inom kycklingproduktionen i hela EU. Behåll knorren och näbben!

EU-kommissionens arbete med ny djurskyddslagstiftning har hittills varit otillräckligt. Istället för ett omfattande reformpaket presenterade kommissionen en urvattnad lag som enbart fokuserar på djurtransporter och innehåller förslag som är svåra att genomföra praktiskt, såsom gränser för utomhustemperatur vid transporter. I Sverige transporteras djuren i bilar med klimatsystem.

Alla partier som kandiderar i valet måste början prioritera djurskydden nu. Vi kommer att fortsätta driva djurhållningsfrågorna med samma envishet som tidigare i Europaparlamentet, vår djurhållning är en enorm konkurrensfördel för Sverige och det enda rimliga.

Vi kräver att obligatorisk bedövning införs vid slakt, vid kastrering av tjurar, avhorning av utväxta horn samt bränning av hornanlag på kalvar. Nötkreatur ska få ökade möjligheter till betesdrift och utevistelse. Alla grisar ska ha tillgång till tillräckligt och högkvalitativt strömedel, och det måste införas ett förbud mot systematisk fixering av suggor vid inseminering, under grisning och under digivningsperioden. Kastrering av grisar utan bedövning ska förbjudas, liksom näbbtrimning inom kycklingproduktionen. Dessutom kräver vi förbud mot syntetiska färgämnen i foder till värphöns som inte förbättrar fodrets kvalitet, samt förbud mot tvångsmatning av ankor och mot tupp- och tjurfäktning.

EU måste sluta stympa djuren och anamma den svenska modellen i hela Europa. Det är dags att sätta djurens välmående i första rummet och skapa en mer hållbar och etisk djurhållning inom hela unionen.