Starten har precis gått och deltagarna ger sig av från i ruinerna av det gamla kol magasinet i engelska parken. Foto: Veronica Rigtorp
Barnen Helmer 9, Einar 6 och Sven 3 år fick hjälp av mamma Charlotta Jansson att hitta de målade stenarna som var gömda på sagostigen. Barnens pappa Jan-Erik Olsson sprang Ulven runt, som träning inför Stockholm maraton. Foto: Veronica Rigtorp
Jerry Kumlin med boken Blända och silver snillarna, som hade boksläpp under dagen. Foto: Veronica Rigtorp
Grillkillar. Från vänster Roland Kurkkio, Peo Hall och Rasmus Olsen. Foto: Veronica Rigtorp
Silvbergs Fritidsförenings sekreterare Calle Myrsell intervjuade handlaren Fredrik Remes, som var med och sponsrade men även sprang Ulven runt. Foto: Veronica Rigtorp

Nytt lopp lockar proffs och motionärer

Nu har den aktiva Silvbergs Fritidsförening gjort det igen. Startat en ny aktivitet, den här gången en familjedag med ett motionslopp runt Stora Ulvsjön i Silvberg, samt sagobokssläpp med erbjudande att följa sagans berättelse på sagostigen i Engelska parken.

När Silvbergs Fritidsförening bjöd in till premiär av Ulven Runt, hade de inte väntat sig ett sådant enormt gensvar.

– Vi trodde 30 personer skulle dyka upp, det blev snarare 130, berättar Jerry Kumlin, ordförande i Silvbergs Fritidsföreningen.

Med många ideella krafter gör Silvbergs Fritidsförening idéer till verklighet.

Loppet genomfördes i strålande solsken. Deltagarna kunde välja mellan att gå, lunka eller löpa de 10 eller 15 kilometrarna, i eget tempo.

Det var ingen tidtagning men många av de som först kom genom portalen och ut på rundan, hade egen tidtagning och flera skulle senare springa Stockholm maraton. Så Ulven loppet var nog mer uppvärmning. Loppet lockade också en stor skara motionärer.

Start och mål var det i ruinerna av det gamla kol magasinet i Engelska parken Grängshammar.

Vid start/mål erbjöds barn i alla åldrar att gå sagostigen Blända och SIlversnillarn, en kortare anpassad äventyrsstig i Engelska parken, som i sin tur bygger på nyligen framtagna sagoboken Blända och Silver snillarna i Silvberg, där handlingen utspelar sig mellan Östra och Västra Silvbergen. Boken är en idé från Silvbergs Fritidsförening, med texten av Jerry Kumlin och illustrationer av Johnny Fredborg.

Att boken släpptes samma dag som Ulven runt genomfördes hade sin förklaring.

– Premiären vill vi gärna ha i den rätta miljön, förklarade Jerry Kumlin.

Så för de barn som så önskade gick det bra att gå ner bland broar och öar, där Blända och Silver snillarna hade gömt dekorerade stenar, stenar som kunde matchas mot ett blad med bilder av de dekorerade stenarna.  Vilket var populärt bland de yngre deltagarna.

Det blev en familjedag för alla åldrar. Och ett flertal besökare hade tagit med egen picknick och njöt i solen.

Efter målgång väntade en matkasse sponsrad av den lokala Ica handlaren.

– När jag frågade Fredrik Remes på Ica Sellnäs och de kunde ställa upp med lite grejor, svarade han ja direkt, berättar en lycklig ordförande.

Handlaren Fredrik Remes var också en av deltagarna i loppet.

Klart man ska vara med vid premiären, förkunnade han när kompisarna retades och frågade om han var orolig att inte orka hela sträckan.

Nu visade det sig att det var en riktig löpare de gett sig på med gliringar, för Fredrik Remes har sprungit ett anta Göteborgsvarv. Lika självklart tyckte han det var att medverka vid detta lokala arrangemang.

Ingen vinnare korades men utlottning av priser till deltagarna i loppet, ingick. Loppet Ulven Runt genomfördes i samverkan med Ica Sellnäs, Romme Stugby och Sportladan i Solvarbo. Svenska kyrkan bjöd även in de som så ville stanna och medverka i ”Hela Silvberg sjunger”. Det blev vårsånger tillsammans med kör och musiker.