Fler semestrar idag med husbil eller husvagn

Trots att pandemins effekter har avtagit, förblir intresset för husbilar och husvagnar högt. Nära en av fem (19 %) rapporterar att de regelbundet använder husbil eller husvagn under semestern, vilket är den högsta siffran som noterats under de tre år som Forsbergs Fritidscenter gjort undersökningar om branschen.

Totalt sett uppger 58 procent att de antingen redan använder husbil eller husvagn för sin semester eller kan tänka sig att göra det. Intresset är relativt jämnt fördelat mellan olika åldersgrupper, men störst är det hos dem i åldrarna 30-49 år (63 %) och 50-65 år (62 %). Geografiskt sett sticker Jämtland och Västernorrland (68 %), tillsammans med Dalarna, Gävleborg och Värmland (65 %), ut. Men även län som Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Gotland ligger högt (63 %).

Den vanligaste motiveringen till varför man väljer att semestra med husbil eller husvagn är friheten det ger. I år är det 84 procent som uppger detta, vilket matchar föregående års siffra. På andra plats finns möjligheten att delta i olika aktiviteter (45 %), vilket visar en liten minskning. Den största förändringen ses på tredje plats, där andelen som framhåller att det är prisvärt har ökat från 30 till 36 procent.

I år har många en stramare semesterbudget än vanligt, och det tror jag kan leda till att vi ser fler husbilar och husvagnar på vägarna. Genom att laga egna måltider och dra nytta av de lågkostnads- eller gratisaktiviteter som finns på många campingplatser kan man göra stora besparingar.

Kan du tänka dig att semestra med en husbil/husvagn?

Ja, men jag har aldrig gjort det 39 %

Ja, jag gör redan det 19 %

Nej 36 %

Vet ej 6 %

Ja (summering) 58 %

Varför vill du semestra med husbil/husvagn?

Frihet att ta mig vart jag vill 84 %

Gemenskap 17 %

Prisvärd semester 36 %

Möjlighet att göra olika aktiviteter 45 %

Träffa nya människor 9 %

Tryggt 7 %

Annat 4 %

Tveksam/vet ej 3 %

Fem tips för hur du njuter av husbils- och husvagnssemestern utan spräcka budgeten:

Planera din rutt smart. Genom att välja en destination nära och undvika omvägar kan du spara stora summor på bränsle.

Välj budgetvänliga ställplatser eller campingar. Jämför, jämför, jämför. Det kan skilja hundralappar per natt beroende på faciliteter och platsers popularitet.

Matlagning i stället för restaurangbesök. Utöver att det är mer autentiskt och roligt kan du spara mycket pengar genom att laga din egna mat i stället för att äta ute. Genom att handla på butiker utanför campingområdet minskar du matkostnaderna ytterligare.

Begränsa aktivitetskostnaderna. Dra nytta av att många aktiviteter på campingar ingår i priset, särskilt för barn. Dessutom erbjuder sommaren ett överflöd av gratisaktiviteter att njuta av, från att bada och cykla till vandring och utforska naturområden.

Skapa ett ”Sparglas”. Innan ni ger er i väg, placera ett ”sparglas” i husbilen eller husvagnen. Varje gång någon i familjen gör eller säger något roligt eller minnesvärt under resan, lägg då en slant i glaset. På slutet av semestern kan ni använda pengarna från sparglaset för en speciell aktivitet eller godsak som ett belöningsmoment för alla skratt och minnen ni delat.