De bästa tipsen för sparande efter ålder

Skatteåterbäringen förväntas bli rekordstor i år. För personer som deklarerat senast den 3 april och som inte gjort några ändringar i sin deklaration kan få sin skatteåterbäring redan 9 – 12 april. Skatteåterbäringen kan ge en rivstart till ditt sparande. Och fler ekonomiska lättnader kan komma. Riksbanken har i sin prognos indikerat en första sänkning av styrräntan i maj eller juni. Priset på bland annat drivmedel och el har blivit billigare. För vissa hushåll kan det snart finnas mer utrymme att öka eller komma igång med sparandet. Hur mycket man kan spara och till vad varierar med ålder.

Kanske har du redan använt dina sparpengar eller inte riktigt kommit igång då är det bäst att satsa på att spara till en buffert för oförutsedda utgifter. Skatteåterbäringen kan bli en kickstart och kan bidra till att motivera till ännu mer sparande. Vissa personer triggas mer av sparmål än av att spara för sparandets skull. Känner du igen dig i det kan det vara bra att sätta upp mål och konkreta delmål. Får du ingen skatteåterbäring i år så kan en löneförhöjning, en färdigbetald skuld eller en ändrad vana ge dig lite mer sparutrymme. Kan du inte spara alls, då kan målet vara att komma igång med ditt sparande längre fram. Håll noga koll på vad som kommer in och går ut en månad. Leta ekonomiska läckor och täpp till dem. Tänk på att ett litet sparande är bättre än ingenting alls.

Har du regelbunden inkomst kan du satsa på en stående överföring till ett sparkonto med ränta. Det går att binda sina pengar, även om räntan gått ned något den senaste tiden, och då få högre ränta. Det är enkelt att jämföra sparkonton med varandra och det lönar sig att välja sparkonto hos någon annan än där man har sitt lönekonto.

Har du inget sparande alls idag är det viktigaste att spara till en buffert för oförutsedda händelser som kostar pengar. Storleken på bufferten varierar beroende på din livssituation, hur du bor och vad du har för övriga kostnader. Du kan börja med att räkna ut två månaders omkostnader och ha den summan som ett mål för din buffert.

När du kommit en bit på väg och har sparat ihop till en bra buffert kan du fundera på att utöka sparandet. Du kan till exempel spara till din pension, till barnens framtid och på börsen.

Sparandet i 20 årsåldern

Bor du fortfarande kvar i föräldrahemmet och har fått ditt första arbete? Då finns bra möjligheter att spara. Ofta har personer i unga år, som ännu inte flyttat hemifrån, inga större boendeutgifter. Många i den här åldern behöver spara disciplinerat för att på sikt ha råd att flytta hemifrån. Kontantinsatsen (15 procent) för en bostad som kostar 1,5 miljoner kronor är 225 000 kronor. Lyckas man som ung spara 4 000 kronor i månaden kan man spara ihop till hela kontantinsatsen på knappt fem år. Med en fast inkomst är det bra att ha en stående överföring till ett konto med ränta och fria uttag. Om man inte arbetar utan istället pluggar blir det svårare att spara regelbundet. Har du inkomster från extrajobb och sommarjobb- försök spara till en liten buffert.

Sparandet i 30 årsåldern 

Har man ännu inte etablerat sig på bostadsmarknaden i 30- årsåldern är sparandet till en egen bostad nog det mest angelägna. Har man egen bostad, oavsett bostadsform, är det viktigt att ha ett buffertsparande för bostaden. Bufferten ska nu, förutom trasiga glasögon och ny bilruta, även täcka oförutsedda kostnader kopplade till hemmet. Pengar som man ska ta av om tvättmaskinen eller diskmaskinen går sönder. Hushåll som bor i en bostad med sämre skick bör också ha en buffert att ta av om taket behöver bytas eller om annat går sönder. I den här åldern kan det också börja bli dags att komma igång med ett månatligt pensionssparande.

Sparandet i 40 – 50 årsåldern

Fortsätt spara varje månad på samma sätt som innan. Tänk på att ju äldre barnen blir desto dyrare blir det och ibland kan det finnas behov av att öka buffertsparandet. Finns det utrymme i ekonomin så är det ett bra tillfälle att utöka pensionssparandet. Här kan man också fundera på att börja spara till sina barns framtid.

Sparandet i 60 årsåldern

För många föräldrar ljusnar nu privatekonomin när barnen flyttat ut och står på egna ben. Det är också nu som många börjar räkna på hur ekonomin kommer att se ut när man går i pension. Saknar man sparande är det inte för sent, tänk både kort- och långsiktigt. Förutom buffertsparande och pensionssparande kan du förbereda dig på att bli pensionär. Kan du lösa bort lån, sälja bostaden och flytta till en billigare så kan det vara smart att göra det nu, innan du går i pension.