Ny vaccindos rekommenderas för vissa grupper i vår. Foto: Region Dalarna

Ny dos covidvaccin rekommenderas – för vissa grupper

Från och med den 1 april kan de grupper som rekommenderas ytterligare en dos vaccinera sig mot covid-19. – Risken för allvarlig sjukdom stiger med åldern och skyddseffekten avtar med tiden, så skyddet behöver fyllas på, säger Fredrik Rücker, som är smittskyddsläkare.

Enligt ett pressmeddelande från Region Dalarna rekommenderas följande grupper en dos vaccin mot covid-19 under våren 2024:

• Alla personer 80 år och äldre.

• Personer med dagliga omsorgsinsatser 65–79 år.

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning behöver övriga grupper ingen vaccindos under våren 2024 med hänvisning till den immunitet som redan finns i de grupperna, men fler kommer att rekommenderas vaccination i höst.

Rekommendation gällande höstens vaccination kommer senare i år.

– Hösten 2024 kommer fler att rekommenderas att vaccinera sig. Det gäller till exempel om du är äldre, gravid eller har någon sjukdom som ökar risken att bli allvarligt sjuk, säger Fredrik Rücker i pressmeddelandet.