Njut medan du formar din framtid

Påverkar allt jag gör idag, min morgondag och framtid? Ja, så borde det väl vara. Men om jag inte gör något produktivt, något som utvecklar eller något jag mår bra av. Hur ser min framtid då ut? Tanken av att allt jag gör nu formar hur mitt liv ser ut i framtiden.

Egentligen ska man väl inte tänka så mycket, eller så är det precis det man ska och ha mål, visioner och en tydlig riktning.

Även fast jag har några år kvar till 30, så känner jag hur pensionen närmar sig. Hur min karriär snart är slut. Visst låter det som något man vill skratta åt? Lite roligt är det att läsa, men det är faktiskt så jag stundvis känner. Att allt jag gör nu spelar så stor roll för min framtid.

Vad ska jag lägga min tid på? Vad ska jag prioritera? Vad är det som är viktigast? Ett år i Asien?

”Nej det har jag inte tid för”! Det kan stundtals kännas som att varje steg man tar känns som en avgörande korsning. Det är som att man står på kanten till en avgrund, stirrandes ner i en okänd framtid, osäker på vilken väg som är den rätta.

Att vilja så mycket på en och samma gång. Med tempo och produktivitet. Samtidigt som man ska få in mindfullness. Hur ska jag hinna med allt? Men mitt i denna virvel av känslor och tankar, finns också en känsla av hopp och möjlighet. För varje vägval är också en möjlighet till utveckling, en möjlighet att utforska nytt och lära känna sig själv bättre. Det handlar inte bara om att hitta den perfekta karriären eller den mest framgångsrika vägen att gå, utan också om att våga följa våra hjärtan.

Att stå inför ett vägskäl, och veta att våra val nu kommer att forma våra liv långt in i framtiden. Vissa val mer än andra såklart. Det kan vara svårt att balansera allt man vill göra och ta beslut om vad man ska satsa på. Mitt i alla dessa val och beslut finns också en tyngd av prestation och framgång. Det känns ofta som att framgång mäts i prestation och resultat, där vi bedöms efter våra akademiska meriter och yrkesmässiga framgångar. Det är lätt att känna sig pressad att göra intryck och bevisa ens kompetens, att visa att man är kapabel att lyckas.

Men vad innebär det att lyckas? Är det att klättra uppåt på karriärstegen och uppnå materiell framgång? Eller är det att finna inre frid och balans, att leva i harmoni med ens själ och sina värderingar? Kanske är det en kombination av båda.

Men att finna denna balans är inte alltid lätt. Det kräver självinsikt, mod och beslutsamhet att våga göra de nödvändiga förändringarna för att leva enligt ens egna värderingar och drömmar. Det krävs tid och tankekraft utan distraktioner. Och mitt i denna strävan efter balans och mening, finns också den ständiga kampen med tidsbrist och stress.

Tempo och produktivitet premieras, där vi ständigt känner oss pressade att göra mer på kortare tid. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att livet inte bara handlar om att checka av uppgifter på en to-do-lista, utan också om att njuta av livets enkla glädjeämnen och att spendera tid med dem vi älskar.

Nu ska jag njuta lite och samtidigt fortsätta forma min framtid!