Fredrik Lindberg och Ida-Lisa Svärd segrade i sparktävlingen. Foto: Hannah Risander
Det blev många heat i årets sparktävling, här de yngsta tävlande. Foto: Hannah Risander
Linnéa Petersson, Lilja Svärd och Milly Svärd var snabbast på spark i barnklassen. Foto: Hannah Risander
Ubbe från bandet Korslagda Kukar spelade live från bryggan. Foto: Hannah Risander

Nu blomstrar traditionen från 1950-talet på Nässjön igen

Ingen sol över Näset när Nässjödagen arrangerades, men det hindrade varken besökare, tävlande eller arrangörer. Dagen lockade 300 besökare ut på isen. Tävlingar, aktiviteter och liveuppträdanden skapade en härlig stämning.

2017 arrangerades den första Nässjödagen i Älvdalen, då för att återuppta traditionen med sparktävlingen som var som störst under 1950-talet. Men också ett sätt att få in pengar för att kunna hålla spark- och skridskobanor plogade under vintern.

– Med tanke på hur vädret såg ut under sportlovet så hade vi en himla tur. Det frös på under veckan och vi kunde genomföra dagen. Men det fanns inga skidspår kvar så vi fick ändra skidtävling till skridskotävling och ändra bansträckningen med kort varsel, säger Linnea Hagström, en av eldsjälarna bakom Nässjödagen.

Fler sparkheat än vanligt

Skridskotävling, sparktävling, veteranskoterrally, familjeutmaning och tipspromenad kunde besökarna utmana varandra i – och många slöt upp.

– Det var många fler som var med och tävlade i år än förra året. Under sparktävlingen fick vi göra fler heat än vanligt. Benny Olsson och Johan Andersson vann skridskotävlingen, där man skulle som stafett åka så många varv som möjligt på banan under en timme. De åkte sju varv på banan som var 1.8 kilometer lång, berättar Linnéa.

Viktigt att vara med och bidra

I sparktävlingen vann den obesegrade Ida-Lisa Svärd i damklassen, Fredrik Lindberg i herrklassen och Lilja Svärd i barnklassen. Och fina priser fick alla deltagare som var med.

– Vi är så glada för alla företag som sponsrat med allt från presentkort till fina saker. Och det hade aldrig gått att genomföra utan alla eldsjälar som ställer upp. Vi var ett 20-tal som har hjälpt till inför och under dagen. Det är helt fantastiskt och det är så viktigt, om man vill att det ska hända saker i Älvdalen. Då får man vara med och bidra, menar Linnéa.

Dagen avslutades med att Ubbe från bandet Korslagda Kukar uppträdde på bryggan. Han kördes fram till bryggan på en veteranskoter.

– Det var ett nytt inslag i år att ha ett liveuppträdande, och det var väldigt uppskattat. Vi har fått mycket bra feedback på hela arrangemanget och det är det som gör att man vill göra det igen.