Systemairhallen samt Happy Lubwimi Ngalula, ordförande i Skinnskattebergs SK. Foto: Niklas Lindh/privat

Efter politikernas Nej: Insamling av pengar så unga kan spela fotboll

Sedan politikerna i Skinnskattebergs kommunfullmäktige dragit tillbaka beslutet om att satsa pengar på att kommunens unga ska få träna fotboll i den privatägda Systemairhallen, har privatpersoner och företag börjat samla in pengar. Därmed kan Skinnskattebergs SK köpa timmar i fotbollshallen, som dessutom subventioneras av företaget bakom hallen.

– Det är ett jättefint privat initiativ som gör att vi kan låta åtminstone en del av våra unga träna fotboll även nu under vintern, säger Happy Lubwimi Ngalula som är ordförande i Skinnskattebergs SK.

Det var under fjolårets sista kommunfullmäktigemöte som det beslutades att 500 000 kronor skulle avsättas för att hyra tider i den privatägda fotbollshallen. Orsaken var att intresset för att spela både fotboll och innebandy hade ökat så kraftigt bland barn och unga i kommunen, vilket i sin tur hade lett till akut trängsel och brist på träningsmöjligheter i den kommunala Sporthallen.

Det fick fotbollsklubben Skinnskattebergs SK och innebandyklubben Knäppmora AIK att skriva ett gemensamt medborgarförslag i ärendet. Moderaterna lyfte frågan politiskt och trots att partiets två ledamöter var de enda som röstade Ja, så gick förslaget igenom då ingen annan röstade nej, utan övriga ledamöter lade ner sina röster.

Men efter flera formaliamissar i presidiet fick kommunfullmäktigemötet senare tas om och då valde politikerna som tidigare hade lagt ner sina röster, att istället rösta Nej. Endast Moderaternas två ledamöter röstade återigen Ja. Istället skulle ärendet tas upp senare under våren, men då skulle hela vintersäsongen vara över…

”Politikernas svek mot de unga”

Besvikelsen blev enorm bland barn och ungdomar i Skinnskatteberg där intresset för fotboll hade vuxit sig starkt på senare tid. Det höjdes röster om ”politikernas svek”, men då tog Ulf Kjellin, en ortsbo med hjärtat sedan länge i Skinnskattebergs SK, ett initiativ till insamling av pengar från privatpersoner och företag. Pengarna skulle gå direkt till att hyra timmar i den unika fotbollshallen – Systemairhallen.

Nu har flera privatpersoner och ett par företag skänkt pengar för att SSK:s unga ska kunna träna fotboll även under vintersäsongen, samtidigt som Systemairhallen också stöttar insamlingen både genom ekonomiskt bidrag och genom att subventionera timkostnaderna.

Tvingades prioritera

De insamlade pengarna räcker inte på långa vägar till att samtliga barn och ungdomar som är knutna till SSK ska kunna träna fotboll i Systemairhallen under vintersäsongen. Så klubben har fått prioritera hårt.

– Ja vi har satsat på flicklaget – F10 – som har fått träningstid på söndagar under våren, förklarar Happy. Tjejerna började för två till tre år sedan och de kom tvåa i Pepe´s Cup i Vansbro förra sommaren. Vi har så många tjejer som är intresserade av att spela fotboll, och vi ska göra allt vad vi kan för att kunna behålla intresset. På så sätt kan vi om fem till sex år ha ett damlag i seriespel i klubben.

Hur ser det ut med träningsmöjligheter för de övriga barnen och ungdomarna då?

– De trängs fortfarande i Sporthallen (som kommunen äger) men nu när innebandysäsongen är på väg att ta slut så kan det bli fler tider lediga. Dessutom får de en timme i veckan på halva planen i Systemairhallen, tack vare de generösa gåvorna. Det är viktigt att de inte ska förlora intresset för fotboll helt.

Vad säger du om engagemanget från Systemairhallen?

– Jag är väldigt väldigt tacksam för allt som de gör för oss, och att de försöker se till så att barnen ska kunna vara aktiva. Och när det är turneringar så får vi också vara med helt gratis, för de tycker det är viktigt att det finns med lag från Skinnskatteberg. Det är fantastiskt fint!

Fler unga tjejer har börjat

Bland tjejerna så ökar nu intresset för fotboll återigen. Bara den senaste månaden har ytterligare fyra tjejer börjat i klubben.

Det politiska ärendet har dock sin gilla gång och kanske kan det komma ett beslut i slutet av månaden, men då är den här vintersäsongen i princip över.

Vad säger du om hur ärendet hanteras politiskt?

– Det är bara att gilla läget. Det tar ju tid och man skulle väl önska att det hade kunnat prioriteras. Behovet för våra barn och ungdomar var ju akut. Jag tycker nog att själva proceduren kring beslutsfattandet skulle ha kunnat vara bättre.

– Men nu hoppas vi på ett positivt beslut från kommunen som kan gynna flera föreningar med barn och unga från nästa vintersäsong. Det skulle få stor betydelse.