Vänster: Manne Lindberg 4 år ville gärna få upp en haj, men det blev ingen fiskelycka för honom. Höger bild: Susanne Mårts arrangerade Sportlovsfiske för barn och unga. Foto: Jennie Lindberg/Hannah Risander

Barn och unga nappar på fiskesatsning i Älvdalen

Hon vill få barn och ungdomar att upptäcka glädjen i att fiska. På sportlovet arrangerade Susanne Mårts genom Älvdalens Sportfiskeklubb en fiskedag för unga. “Det ger sån energi och är så roligt när de får upp en fisk”.

På sportlovet fick 20 unga prova fiskelyckan på Nässjön, en uppskattad sportlovsaktivitet som grundskoleläraren Susanne Mårts vill göra mer av. 

– Vi måste få in ungdomarna i fisket. Det är väldigt hög medelålder på oss som fiskar. Veteranklassen är den största klassen när vi är ute och tävlar och nu måste vi få in juniorerna. Fiske är ett bra intresse, man kommer ut, man får motion och nya vänner. Vi åker runt på tävlingar och det är en otroligt trevlig stämning och man lär känna nytt folk.

Hennes eget fiskeintresse föddes när sonen Egon började fiska i sexårsåldern. Susanne följde med på tävlingar och upptäckte då hur kul det var. 

– Efter tre säsonger var han så stor att han klarade sig själv. Då började jag också. Det är roligt att se hur mycket vi lärt oss och utvecklats på de här åren, både när det gäller utrustning och teknik. 

Populära metekvällar

Susanne engagera sig också i den lokala sportfiskeklubben och har i och med det börjat arrangera fiskedagar för barn och unga. 

– I somras hade vi två metekvällar och det blev väldigt uppskattat. Det kom 18 första kvällen och 27 den andra, trots spöregn, skrattar Susanne. 

Och under sportlovet var det dags igen, och det blev Sportlovsfiske på Nässjön. 

– Vi spred det på Facebook och det blev en härlig dag. Det kom närmare 20 barn i åldrarna 3-14 år. Vi var fyra personer från sportfiskeklubben som borrade hål och hjälpte till. Så hade vi grabbarna Egon, Tille och Olle som grillade korv åt oss. Sista timmen hade vi en tävling för dem som ville, berättar Susanne. 

Chockade barn

Alla barn som var med fick både maggots och fiskespön och det lottades också ut fina priser. 

– Barnen blev chockade över att få ta hem fiskespöna och var så tacksamma. Bara den glädjen! Det är så kul att kunna ge utan att det kostar barnen något. Tack vare sportfiskeförbundet så kan vi ansöka om bidrag för att kunna göra aktiviteter. Även Älvdalens kommun har bidragit till tidigare aktiviteter, berättar Susanne. 

Jennie Lindberg deltog med sonen Manne, 4 år. 

– Manne hade jättekul, men han ville gärna få en haj. Jag tycker att det är jätteroligt att det anordnas fiske för barnen, och på loven också när kanske inte alla barn har något att göra. Och bra att sportfiskeklubben visar att de finns, säger Jennie.