Entrén till klassiska Riddarvallen som sedan 1934 har varit hemmaarena för Riddarhytte SK:s fotbollsverksamhet. Foto: Niklas Lindh

Dråpslaget för 123-åriga klubben – tvingas dra sig ur seriespel

Den anrika idrottsklubben Riddarhytte SK som bildades år 1901 lägger ner seniorverksamheten i fotboll och drar sig ur fortsatt seriespel. ”Nu finns det bara minnena kvar”, säger klubbens ordförande Roger Ingvarsson.

Riddarvallen har i generationer varit en samlingspunkt för bygden, och boende i Riddarhyttan med omnejt har känt en stolthet över sitt fotbollslag. Men nu är det slut med det.

Klubben som är inne på sitt 123:e år får inte längre ihop något seniorlag. På de senaste tre träningarna har det endast kommit sex spelare, och för att få ihop en trupp krävs det åtminstone ett 20-tal spelare.

– Ja det är ett vikande spelarunderlag som det beror på. Vi har bitit ihop och försökt att få ihop en trupp, men det går inte, säger klubbens ordförande Roger Ingvarsson.

– När jag ringde till förbundet och meddelade så visade det sig att även en annan klubb på en mindre ort har dragit sig ur, så fotbollsdöden går på landsbygden verkar det som.

Klubben lever vidare

I alla år som RSK har haft fotbollsverksamhet så har man haft ett seniorlag för herrar. De senaste åren har man legat i division fem och sex, och i fjol degraderades klubben till sexan.

– Klubben kommer dock att finnas kvar. Den ska vi hålla vid liv. Så vem vet, kanske får vi återuppstå i fotbollssammanhang igen.

Finns det något som tyder på att det skulle kunna bli så?

– Inte i dagsläget. Men man vet aldrig.

Nu när det inte finns någon seniorverksamhet kvar i RSK, vad finns det då kvar?

– Minnena…. Nej, just nu finns det inget annat. Den lilla barngrupp som vi hade tidigare lades också ner alldeles nyligen. Vår ledare fick flytta, då Migrationsverket flyttade familjen från byn.

Vad finns det då för anledning att ha klubben kvar om det inte finns någon verksamhet alls?

– Ja det är väl det att vi bildades 1901, vi har en stark tradition och vi har förhoppningsvis lite grejer på gång. Vi kanske kan få igång ett mindre gym i gymnastiksalen och så, om vi har lite tur. Så vi kanske kan finnas kvar och vara en aktiv del i byn i alla fall.

Reaktioner av sorg

Det har varit starka reaktioner sedan Roger Ingvarsson såg sig tvingad att meddela att klubbens seniorverksamhet läggs ner.

– Det är reaktioner av sorg! Folk är väldigt ledsna över att det har blivit så här.

Inga reaktioner om att byn bör gå samman och försöka hitta en lösning?

– Nej vi har ju försökt från styrelsen, från klubben och från ledarsidan. Vi har dessutom jobbat med ett vikande spelarunderlag i många år och det finns liksom inga som kommer underifrån. Men vi hade ju hoppats på att vi skulle kunna hålla ut i något eller några år till i alla fall. Men nu ser det ut på det här viset och det är jättetråkigt!

Hur reagerar de sex tappra spelarna som ändå har kommit på träningarna?

– De förstår ju att vi inte kan ha en trupp på en sex sju man och sedan ringa in folk från olika håll till varje match. Det fungerar ju inte. Och den tid som spelare och ledare lägger ner är ju stor. Det är ju träningar två gånger i veckan och så matcher ovanpå det. Och dessutom familjeliv och jobb. Så de inblandade förstår ju att det här nu är ohållbart.

Om man ser tillbaka i den här anrika klubbens historia – vad är det särskilt som du vill lyfta?

– Det är ju jättemycket om man ska sitta och vara nostalgisk. Men det viktigaste är ju gemenskapen och sammanhållningen som har varit vårt starka signum. Det har varit så jäkla kul att gå till Riddarvallen. Och även när jag växte upp så var det något som jag såg fram emot som barn, att få gå till vallen och kolla på fotboll. Så det här har varit ett stort hjärta i byn.

Fakta: Klubbens historia

Klubben bildades år 1901 och startade då som en skidklubb.

1919 började kubben med fotboll och två år senare hade klubben två lag i spel.

År 1934 invigdes Riddarvallen som blev fotbollsverksamhetens hemmaarena, och har varit det sedan dess.

1972 bildades ett damlag som kom att spela i division 2 när det gick som allra bäst.

2023 degraderades RSK:s fotbollsherrar från division fem till sexan.

2024 drog sig RSK ur seriespel och fotbollsverksamheten läggs nu ner.